"Εργολαβοποιώντας" το αρχαιολογικό έργο

Παρέμβαση των έκτακτων αρχαιολόγων στο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

| 23/09/2016

Την επιδείνωση της γνωστής, άθλιας εργασιακής κατάστασης που βιώνουν εδώ και χρόνια, ως αντανάκλαση της συνειδητής, εκ μέρους του κράτους, πολιτικής απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο την εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή της, κατήγγειλαν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι κατά την έναρξη του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου* που διεξάγεται στο Ηράκλειο από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου.

Η παρέμβασή τους αναφέρει τα εξής:

«Αυτή την περίοδο η κατάσταση των έκτακτων αρχαιολόγων δεν μπορεί παρά να περιγραφεί με τα μελανότερα χρώματα. Η ανεργία μαστίζει στη κυριολεξία τον κλάδο. Οι λιγοστές θέσεις που προκηρύσσουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων βγαίνουν με το σταγονόμετρο και η πλήρωσή τους σχετίζεται περισσότερο με τη συσσώρευση τίτλων σπουδών και πιστοποιητικών από την πλευρά των υποψηφίων.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα-ΕΣΠΑ, που αποτελούν την κύρια, αν όχι τη μόνη πηγή χρηματοδότησης του πολιτισμού, έχουν ξεκινήσει να τρέχουν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και η απορροφητικότητά τους προβλέπεται χαμηλή για το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου τα ευρωπαϊκά προγράμματα-ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την περαιτέρω εργολαβοποίηση και ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού έργου και το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό παγιώνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η πρόσληψη φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα που πληρώνονται με μισθούς πείνας και δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ενώ, με τη λήξη των προγραμμάτων οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο της αρχαιολογίας και την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες συνεχίζουν να είναι υποστελεχωμένες.

Από την άλλη μεριά, οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στις ανασκαφές οι οποίες χρηματοδοτούνται από ιδιώτες και εργολήπτριες εταιρίες, που κι αυτές έχουν μειωθεί λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να διεκδικήσουν τη Συλλογικη Σύμβαση Εργασίας και συχνά πιέζονται αφόρητα από τους ιδιώτες και τους εργολάβους πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι οι πληρωμές των αρχαιολόγων μπορούν να περιμένουν.

Επιπρόσθετα, η μελέτη υλικού και γενικότερα η έρευνα εξακολουθούν να προσλαμβάνονται ως ευγενή σπορ που απλά εμπλουτίζουν το βιογραφικό και γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των αρχαιολόγων οι οποίοι σπάνια πληρώνονται ικανοποιητικά -αν πληρώνονται, ενώ σχεδόν ποτέ αυτή η επιστημονική εργασία δεν προσμετράται στην προϋπηρεσία τους. Δυστυχώς μία τέτοια αντίληψη για την έρευνα καλλιεργείται τεχνηέντως ήδη από τα χρόνια του πανεπιστημίου.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας. Πολλοί από μας σκέφτονται να εγκαταλείψουν την αρχαιολογία, ενώ αρκετοί αναζητούν διέξοδο στις σχολές ξεναγών χωρίς αυτό να συνιστά μία ανέξοδη ή σίγουρα αποτελεσματική λύση.

Ως πότε η πολιτεία θα εκμεταλλεύεται ιδεολογικά τον πολιτισμό χωρίς όμως να εξασφαλίζει στους αρχαιολόγους μία αξιοπρεπή εργασία; Γιατί δεν γίνονται προσλήψεις στις υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά αντίθετα προκρίνονται λύσεις πρόχειρες μέσω των ελαστικών μορφών εργασίας;

Πότε θα αρχίσει να αμείβεται η εργασία των πτυχιούχων αρχαιολόγων στις πανεπιστημιακές ανασκαφές; Πότε θα συσταθεί επιτέλους ο οργανισμός διαμεσολάβησης για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Πώς θα βρούμε τρόπους να υπάρχουμε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται;

Διαβλέποντας μάλιστα την τάση εργολαβοποίησης της εργασίας μας να συμβαδίζει με τη γενικότερη αντίληψη που θέλει τον πολιτισμό ως ένα ακόμα εμπορικό προϊόν διαθέσιμο προς πώληση στους τουρίστες, σας καλούμε να προασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνάμα με το αίτημα για σταθερές και μόνιμες θέσεις για όλες τις ειδικότητες στο Υπουργείο Πολιτισμού.

• Απόλυτη προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

• Πλήρη ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Απαιτούμε μια Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία θα στηρίζεται στα πόδια της και δεν θα είναι όμηρος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της Ε.Ε. ώστε να διεξάγει την απαιτούμενη προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

• Προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όχι με κριτήρια ανάπτυξης όπως ορίζονται από την ΕΕ. Αύξηση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό – Διεξαγωγή του έργου με εθνικούς πόρους και εφαρμογή του αποκλειστικά με το θεσμό της αυτεπιστασίας.

• Στελέχωση και υπερκάλυψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με μόνιμο και σταθερό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών.

• Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας, τέλος στην ομηρία των εργαζομένων (πεντάμηνα – οκτάμηνα).».

* Συνολικά στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 361 πρωτότυπες ανακοινώσεις από 514 Έλληνες και ξένους ερευνητές, κατανεμημένες σε τρία τμήματα που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής ιστορίας: την προϊστορική-αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή-μεσαιωνική και τη νεότερη. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις εργασίες του 12ου ΔΚΣ από την ιστοσελίδα www.12-iccs.gr