"Νοιαζόμαστε για την κοινωνία που ζούμε, εμπνεόμαστε και τραγουδάμε γι' αυτή"

Μια συζήτηση με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

| 27/12/2016

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών καθώς και δικές τους συνθέσεις. Έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Goran Bregovic, τον Ψαραντώνη, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Θανάση Παπακωνσταντίνου (cd «Ο Σαμάνος»), την Τατιάνα Λύγαρη ( στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου «Το Τρένο στο Ρούφ», με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ»), Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Σπάθα (cd «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή»), τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Β. Λέκκα, τον Β. Σκουλά, τους Rotting Christ κ.ά.

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε χώρους όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το International Mugham Center στο Μπακού, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής της Ελλάδας, σε θέατρα αλλά και σε σημαντικά jazz clubs σε Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ουκρανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Νεπάλ κ.α. Στις 28 Δεκέμβρη εμφανίζονται στην Αθήνα (ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17) σε μία δυνατή μουσική παράσταση με τραγούδια γεννημένα μέσα στην παγκόσμια κρίση. Με τραγούδια που κοινωνούν την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, τον σπαραγμό του πορτογαλικού fado, τη δωρικότητα των blues και των gospel της Αμερικής και, φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου. Τραγούδια από τον δίσκο τους, To Be Safe, καθώς και καινούριες τους συνθέσεις από την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά. Σε αυτό το φόντο βρεθήκαμε για μία σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα συζήτήση:

 vougioukli-ilion

[hr]

Κάντε μας μια παρουσίαση του εαυτού σας. Σα να μην σας ξέρουμε καθόλου. Τι μουσική παίζετε; Τι δουλειές έχετε κάνει μέχρι τώρα; 

[hr]

Η μουσική ήταν από πάντα στη ζωή μας. Καταλάβαμε από πολύ νωρίς ότι η μουσική θα ήταν αυτό με το οποίο θα πορευτούμε! Μεγαλώσαμε στην Ξάνθη, σ’ένα περιβάλλον πολυπολιτισμικό, έχοντας πληθώρα ακουσμάτων μέσα στην οικογένειά μας και κάνοντας πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο από παιδιά. Έτσι, πολύ φυσικά, ήρθε η ενασχόλησή μας με τις μουσικές του κόσμου και τις κουλτούρες των λαών. Πειραματιζόμαστε με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο τραγουδώνατς σε περίπου 20 γλώσσες και διαλέκτους. Αναζητάμε τα καθολικά στοιχεία που υπάρχουν στις παραδόσεις των λαών, τα στοιχεία εκείνα δηλαδή που συγκινούν τον άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τόπο ή την εποχή που γεννήθηκε. Είναι ένα μαγικό ταξίδι στις παγκόσμιες τελετουργίες με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής! Δίνουμε μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!

[hr]

Ηχητικά νιώθετε ότι βάσει και αυτής της τελευταίας δισκογραφικής προσπάθειας κατασταλάζετε προς τα κάπου ή δεν σας νοιαζει κάτι τέτοιο; Πως θα προσδιορίζατε – περιγράφατε τη μουσική που παίζετε με 3-4 το πολύ λέξεις;

[hr]

Δε θα λέγαμε ότι μας ενδιαφέρει να “κατασταλάξουμε” κάπου μουσικά. Πιστεύουμε στην εξέλιξη. Στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε συνεχώς και ως καλλιτέχνες-performers αλλά και ως άνθρωποι. Στην τελευταία μας δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “To be safe”, έχουμε καταγράψει δικές μας συνθέσεις (μουσική και στίχο).Η δουλειά αυτή κινείται σε πιο blues και ρεμπέτικο ήχο. Είναι ένας ήχος που νομίζουμε ότι μας χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Δύσκολη ερώτηση (το πώς θα προσδιορίζαμε τη μουσική μας)…Θα σου πούμε μια περιγραφή που μας έχουν δώσει και μας άρεσε: “Avant-garde παραδοσιακό”!

[hr]

Έχετε κάνει αρκετές βόλτες σε σχήματα ενδιαφέροντα αλλά και ρεύματα μουσικά. Έχετε βρεθεί και στη σκηνή μέχρι και με τους Rotting Christ. Πείτε μας τώρα για 1 – 2 στιγμές που ξεχωρίζετε από όλα τα μέχρι τώρα, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο και γιατί.

[hr]

Πραγματικά νιώθουμε περηφάνια για τις συνεργασίες και τις συμπράξεις που έχουμε κάνει ως τώρα και ονειρευόμαστε κι άλλες πολλές! Από την Φαραντούρη και τον Bregovic, μέχρι τον Ψαραντώνη, τον Γκαϊφύλλια και τους Rotting Christ. Με τους Rotting Christ μάλιστα ταξιδέψαμε στο Βουκουρέστι για μια εμφάνιση-βράβευση του τραγουδιού που είπαμε στο δίσκο τους “Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού”- ήταν μια φοβερή εμπειρία!

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε στιγμές. Όλες οι παραστάσεις έχουν τη σημασία και την έντασή τους μέσα μας. Ίσως θα λέγαμε για τις παραστάσεις στο Τρένο στο Ρουφ,  για το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, αλλά και το Νεπάλ.

[hr]

Υπάρχει γενικότερα ένα παιχνίδι ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη τα τελευταία χρόνια .Από την παραδοσιακή μουσική στη λαϊκή και ξανά πίσω σε πιο ροκ, τζαζ, ποπ ηχοχρώματα. Χάνει ή κερδίζει σε μαγεία μια τέτοια μίξη;

[hr]

Εξαρτάται από το πώς το κάνει ο καθένας. Και το σημαντικότερο, ΓΙΑΤΙ το κάνει ο καθένας! Το κίνητρο. Έχουν προκύψει αριστουργήματα μέσα από τέτοιες μίξεις κι έχουν βγεί και απλώς καχέκτυπα παλαιότερων μεγάλων πρωτοπόρων μουσικών, πρωτοπόρων όπως ο Jimi Hendrix, ο Django Reinhardt, ο Μανώλης Χιώτης, η Nina Simone οι οποίοι μεγαλούργησαν πραγματικά κάνοντας τέτοιες μίξεις, εξελίσσοντας τη μουσική τους πάραδοση ο καθένας και δημιουργώντας νέα μουσικά ρεύματα!

[hr]

Αγαπημένες μπάντες; επιρροές; έχετε και οι δύο τα ίδια μουσικά ακούσματα;

[hr]  

Είναι άπειρες οι επιρροές, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες, οι μπάντες…Αλήθεια!  Από Keith Jarret και Nina Simone μέχρι Oum Kalsoum και Χρύσανθο! Από Bach και Beethoven μέχρι Σκαλκώτα και Erik Satie! Από Κάλλας και Galas μέχρι Klaus Nomi και Freddy Mercury! Από Beatles, Doors, Pink Floyd μέχρι Nirvana, Portishead, Rage Against The Machine! Από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη μέχρι Τσιτσάνη και Βαμβακάρη..Από Ρόζα Εσνενάζυ και Ρούκουνα μέχρι Lead Belly και Screamin’Jay Hawkins…

Μπορείς να καταλάβεις ότι το μόνο «όριο» στη μουσική μας είναι το να θεωρούμε και να νιώθουμε ότι κάτι είναι αληθινό και αυθεντικό!

vougiou1

[hr]

Ζούμε στην “περίοδο της κρίσης”, εδώ και καιρό. Επηρεάζει αυτό τη μουσική σας είτε όσον αφορά τυχόν οικονομικά εμπόδια στο να λειτουργήσετε είτε τις σκέψεις σας τους στίχους σας τις απόψεις σας.

[hr]

Φυσικά κι επηρεάζει τη μουσική μας! Είμαστε άνθρωποι-καλλιτέχνες που ζούμε την εποχή μας, νοιαζόμαστε για την κοινωνία στην οποία ζούμε, εμπνεόμαστε από αυτή και τραγουδάμε για αυτήν!! Και φυσικά γράφουμε γι αυτήν. Στους στίχους και τη μουσική μας περιγράφουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Αυτός θεωρούμε ότι είναι κι ο “ρόλος” του καλλιτέχνη: να αποτυπώνει, να καταγράφει μέσα απ’την τέχνη του την εποχή του. Να καθρεφτίζει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, που είναι διαχρονικές…την ανάγκη για ελευθερία, τον έρωτα, την απώλεια, τον πόθο, την ανάταση….

Φυσικά υπάρχουν οικονομικά εμπόδια, καθώς όλα γίνονται πολύ δύκολα πλέον…αλλά πρέπει να συνεχίζουν να γίνονται! Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίζεται η δημιουργία και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Πάντα όμως ήμασταν της άποψης ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να μπορούν να ζουν και να δημιουργούν αξιοπρεπώς και να αγωνίζονται για το δικαίωμά τους αυτό, όπως άλλωστε όλοι οι άνθρωποι.

[hr]

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις μέχρι τώρα δισκογραφικές σας απόπειρες – εμπειρίες; Τι πλάνα υπάρχουν για τη μπάντα από εδώ και στο εξής;

[hr]

Το πρώτο μας album, που κυκλοφόρησε με την Legend-Lyra, έχει να κάνει με τις παραδόσεις της Ελλάδας (Ήπειρο, Θράκη, Πόντο..) αλλά και με τραγούδια από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Είναι μια δουλειά που κάναμε έχοντας πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία και είμαστε πολύ χαρούμενες γι’αυτό- είναι μεγάλη τύχη! Το ίδιο ισχύει και με τον δεύτερο προσωπικό μας δίσκο, ο οποίος είναι δική μας ανεξάρτητη παραγωγή και που περιλαμβάνει δικά μας τραγούδια! Στη δουλειά αυτή γευτήκαμε όλη τη διαδικασία ενός δίσκου…από τη σύνθεση και τις ενορχηστρώσεις μέχρι την κοπή και τη διανομή του! Είναι σίγουρα ένα μεγάλο σχολείο αυτό. Το αποτέλεσμα του album είναι ό,τι ακριβώς φανταζόμασταν και φαντασιωνόμασταν!!

Από τον δίσκο αυτό ξεκινήσαμε και τη συνεργασία με τον Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και τον Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο. Δύο υπέροχους μουσικούς με τους οποίους θα είμαστε και τώρα, στο ΊΛΙΟΝ plus την Τετάρτη 28/12.

Αυτή την περίοδο συγκεντρώνουμε το υλικό μας για την επόμενη δισκογραφική δουλειά που λέμε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017!

Και τα πλάνα μας είναι να συνεχίσουμε τις ζωντανές μας παραστάσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, να μοιραζόμαστε τις μουσικές μας με τον κόσμο!

vougiou3

[hr]

Μετά το Μέγαρο Μουσικής στην Θεσσαλονίκη, παιζετε στην Αθήνα και στο ΙΛΙΟΝ plus στις 28 Δεκέμβρη. Τι να περιμένουμε εκεί;

[hr]

Στο ΊΛΙΟΝ plus θα παρουσιάσουμε τραγούδια μας από τον δίσκο Tο Be Safe, καινούργιες μας συνθέσεις καθώς και τραγούδια από ολο κόσμο!

Μια μουσική παράσταση με τραγούδια γεννημένα μέσα στην παγκόσμια κρίση.Τραγούδια που κοινωνούν την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, τον σπαραγμό του πορτογαλικού fado, τη δωρικότητα των blues και των gospel της Αμερικής και, φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Πάντα και σε κάθε μας συναυλία, είμαστε σε διάδραση με το κοινό “δοκιμάζοντας” καινούργιες ιδέες…

 

ΙΝΦΟ: Τετάρτη 28 Δεκέμβρη / ΙΛΙΟΝ plus, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17 / Κρατήσεις – Πληροφορίες: 2108824383, / Είσοδος: 10€ (ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητών), 12€ (γενική) / Έναρξη: Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30 | Η συναυλία ξεκινάει στις 22:00

vougioukli-poster