Ελεύθερη η Καρόλα Ρακέτε!

| 02/07/2019

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος που έσωσε ανθρώπινες ζωές ενεργώντας σύμφωνα με το ακέραιο ηθικό πλεονέκτημα της ανθρωπιάς απελευθερώθηκε τελικά άμεσα από το κατ’ οίκον περιορισμό με εντολή ιταλικού δικαστηρίου.

Αν και οι κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών συνεχίζουν να υφίστανται, η πρώτη αυτή απόφαση του δικαστηρίου που αξιολογεί και κρίνει πως “δεν παρέβη το νόμο και ενήργησε με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής” είναι ένα δεδικασμένο με μεγάλη σημασία.

Από την άλλη, ο συντηρητικής κοπής ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που ζητούσε εξαρχής την καταδίκη της δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ότι περίμενε μια πιο αυστηρή στάση από την ιταλική δικαιοσύνη. Συνέχισε υποσχόμενος ότι θα την απελάσει το συντομότερο δυνατό.

Η άμεση και παγκόσμια αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ως μοχλός πίεσης σε πολιτικό, ηθικό και οικονομικό επίπεδο -όπου πάνω από 1εκ. ευρώ μαζεύτηκαν άμεσα για τα δικαστικά έξοδα- έφερε αποτελέσματα και σε νομικό. Αποδείχνει ως αισιόδοξο γεγονός ότι οι λαοί δεν μένουν αμέτοχοι όταν η ηθική ανωτερότητα συγκρούεται με τις επιταγές των διακρατικών συμφερόντων όπου έχουν ως αποτέλεσμα την προσφυγιά και τους νεκρούς της και μπορούν να μετρούνε νίκες.

Πηγή: Reuters & Euronews