Ελεύθερο κάμπινγκ

Oρισμένοι από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα (και πώς θα παραμείνετε εκεί)

| 30/07/2016

Αυτές τις μέρες ξεκινάμε οι περισσότεροι και οι περισσότερες τις διακοπές μας. Το ελεύθερο κάμπινγκ θα αποτελέσει και φέτος δημοφιλή επιλογή καθώς συνδυάζει το χαμηλό κόστος και την άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Εξυπακούεται ότι όσοι επιλέξουν την ελεύθερη κατασκήνωση σε παραλίες, αλλά και σε βουνά, οφείλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον με θρησκευτική ευλάβεια, αλλά και να σεβαστούν τις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν. Πέρυσι είχαμε επιμεληθεί ένα μικρό αφιέρωμα σε προορισμούς, και κάνοντας ένα τσεκάρισμα φέτος, διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, οπότε και το επαναφέρουμε.

Σε διάφορες περιοχές της χώρας οι Αρχές για διάφορους λόγους κυνηγούν τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Αφού διαβάσετε τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τα πρόστιμα κλπ, αλλά και πώς μπορείτε να προστατευθείτε ενημερωθείτε για ορισμένους αγαπημένους προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά όπως τους επιμελήθηκε το econews:

[hr]

Μικρές Κυκλάδες

[hr]

Ψιλή Άμμος, Αμοργός: Η Ψιλή Άμμος της Αμοργού είναι η μοναδική παραλία του νησιού για ελεύθερο κάμπινγκ. Την προσεγγίζετε είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από την Λεβρωσσό είτε με καραβάκι από την Αιγιάλη.

Κάτω Κουφονήσι: στο Κάτω Κουφονήσι, σε αντίθεση με το Άνω που τσιμεντώθηκε, θα έρθετε σε άμεση επαφή με τη φύση χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς μόνιμους κατοίκους, χωρίς ανέσεις. Όμως η θάλασσα με τα τροπικά νερά και τα αστέρια το βράδυ θα σας αποζημιώσουν. Υπάρχει και μια ταβέρνα.

Δονούσα: κάποτε η Δονούσα ήταν από τους κορυφαίους προορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ σε όλο το Αιγαίο. Δύο οι παραλίες, Κέδρος και Λιβάδι. Η πρώτη “πολιτισμένη” η δεύτερη παρθένα και απρόσιτη (κάποτε πήγαινες μόνο με καραβάκι από τη Χώρα), αλλά σε φάση “εκπολιτισμού”.

Στον Κέδρο υπάρχει beach bar με νερό, φαγητό αλλά και ντουσιέρες. Στο Λιβάδι πρέπει να περπατήσεις την ανηφόρα μέχρι την εξωτική πηγή για να προμηθευτείς δροσερό νερό. Η θέα  της Αμοργού σε αποζημιώνει.

Ηρακλειά: Ελεύθερο κάμπινγκ στην όμορφη Ηρακλεία γίνεται στην αμμουδερή παραλία λιβάδι. Μοναδικό της μειονέκτημα ότι είναι βορεινή.

[hr]

Δωδεκάνησα

[hr]

Τήλος, Έριστος: Η τοπική κοινότητα της Πήλου έχει δείξει επανειλημμένως ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία ιδεών και πρακτικών. Επέτρεψε πρώτη τους γάμους μεταξυ ομοφυλοφίλων και υποστηρίζει την ελεύθερη κατασκήνωση. Πού θα στήσετε; Στην Έριστο και στην Πλάκα.

Νίσυρος, Παχιά Άμμος: μεγάλη και πλατιά παραλία με μαύρη άμμο λόγω της λάβας του ηφαιστείου. Πίσω από τους αμμόλοφους, ένα υπέροχο λιβάδι που τα καλοκαίρια μετατρέπεται σε μικρή πολιτεία για τους κατασκηνωτές. Σε δέκα λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στο ταβερνάκι πραγματική «Όασις» για νόστιμο και φθηνό φαγητό και παγωμένες μπύρες.

Μαράθι: το Μαράθι είναι ένα νησάκι κοντά στους Λειψούς όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, αυτοκίνητα και φασαρία. Μόνο μερικές ταβέρνες και υπέροχα νερά.

[hr]

Κρήτη

[hr]

Γαύδος: Η Γαύδος στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, απέναντι από την Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν το ελεύθερο κάμπινγκ. Κατασκηνωτές επισκέπτονταν και το Γαϊδουρονήσι (Χρυσή) απέναντι από την Ιεράπετρα, αλλά οι Αρχές δεν το επιτρέπουν πλέον.

Κρήτη: Σούγια Χανίων, Ελαφονήσι-Κεδρόδασος, Πρέβελη και Άγιος Παύλος Ρεθύμνης είναι μερικές από τις απίστευτες παραλίες στα νότια παράλια της Κρήτης που βρέχονται από τα ζεστά νερά του Λιβυκού και σας καλούν να τις απολαύσετε.

[hr]

Ηπειρωτική Ελλάδα και κοντινές στην Αθήνα

[hr]

Πήλιο: λίγες παραλίες του Πηλίου έχουν μείνει κρυφές από τον “πολιτισμό”. Οι περισσότερες είναι κάτω από τη Ζαγορά. Η πιο γνωστή είναι η Ανάληψη και θα τη βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι βόρεια της Ζαγοράς. Στην ίδια ακτίνα είναι και η Παρίσαινα. Υπάρχει επίσης και η Μελανή, μια μεγάλη αιγαιοπελαγίτικη παραλία στο νότιο Πήλιο, κοντά στην Αργαλαστή.

Αγκίστρι: Ένας από τους πιο όμορφους κοντινούς (από την Αθήνα) προορισμούς μόλις μιάμιση ώρα από τον Πειραιά. Καθαρή θάλασσα και στήσιμο σκηνής μέσα στο πευκοδάσος ανάμεσα στις παραλίες της Σκληρής και της Χαλικιάδας.  Ωραίο σημείο και η Δραγονέρα.

Εύβοια, Χιλιαδού: η πιο γνωστή παραλία της Εύβοιας για ελεύθερη κατασκήνωση. Συνδυάζει το καταπράσινο δάσος με τα βαθυγάλαζα νερά. Σημειώστε βέβαια ότι στην Εύβοια υπάρχει πλήθος παρθένων παραλιών για ελεύθερο κάμπινγκ, οι οποίες είναι δύσκολες στην πρόσβαση και γίνονται γνωστές από στόμα σε στόμο για ευνόητους λόγους (ψάξτε: Πετάλι, Βυθούρη, Λιμνιώνας για αρχή…)

Δυτικές ακτές Πελοποννήσου: Ελιά και Καϊάφας στην Ηλεία, Βασιλίτσι, Χρυσή Ακτή και οι μικροί κολπίσκοι γύρω από το Πετροχώρι στην Μεσσηνία είναι ορισμένες από τις δεκάδες αμμουδερές  παραλίες στις οποίες μπορείτε να στήσετε στη δυτική Πελοπόννησο.

[hr]

Εναλλακτικά

[hr]

Κάλαμος: πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος νότια της Λευκάδας, απέναντι από τον Μύτικα Αιτολοακαρνανίας. Η πρόσβαση γίνεται με βαρκάκι από τον Μύτικα. Νότια του Καλάμου υπάρχει και το νησάκι Καστός όπου επίσης επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση.

Σαμοθράκη: Εναλλακτικός προορισμός που συνδυάζει ποτάμια, θάλασσες, βάθρες, αλλά και πολλά σημεία για να στήσεις τη σκηνή σου.

eleuthero-camping-epiloges-116368

[hr]

Σημ. ToPeriodiko.GR -Ιούλιος-Αύγουστος 2016-  ΠΡΟΣΟΧΗ: 

Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ σε γνωστούς προορισμούς, κάποιοι από τους οποίους αναφέρονται και παραπάνω.

Μπορούμε να μοιραστούμε οδηγίες και πληροφορίες σε σχέση με κινδύνους, ελέγχους κλπ. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να πείτε δύο λέξεις για όλα αυτά στα “Σχόλια”.]

[hr]