Ελλάδα: Εκλογές, Σεπτέμβρης 2015 κι ένας ...Ολλανδός για πρωθυπουργός!

Στις κάλπες για να κυβερνήσει ο απεσταλμένος των Βρυξελλών

| 20/09/2015

Μιας και είναι ημέρα εκλογών, και σε λίγες ώρες, κάποιοι θα πανηγυρίζουν που «θα κυβερνήσουν» μαζί με κάποιους άλλους, τονίζοντας πάντα τις «διαφορές» τους και την «συμβολή» τους στη χάραξη πολιτικής,  ας κρατήσουμε κατά νου αυτό που η βρετανική εφημερίδα The Guardian, προφανώς όχι τυχαία, επέλεξε να μας θυμίσει λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Όποιος και αν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, την χώρα θα κυβερνά ένας …Ολλανδός, υποστηρίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο ρόλο που έχει, σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για τον Maarten Verwey, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011. Ήταν επικεφαλής του προγράμματος στήριξης της Κύπρου και έχει αντίστοιχη θέση στην taskforce της ΕΕ για την Ελλάδα. Το δημοσίευμα του Guardian, που υπογράφεται από τον Jon Henley, υποστηρίζει ότι οι εξουσίες του κ. Verwey είναι πρωτοφανείς σημειώνοντας ότι ασχέτως του τι λέχθηκε στα προεκλογικά μπαλκόνια, το αντάλλαγμα για το τρίτο μνημόνιο ήταν να «παραδοθεί στους Ευρωπαίους δανειστές ο έλεγχος για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».

Το μνημόνιο για την τριετή συμφωνία και το δάνειο των 86 δισ. ευρώ απαιτεί από την κυβέρνηση «να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες …πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομοθετικά», σημειώνει το άρθρο. Και διευκρινίζει ότι πρέπει να «περάσουν» από τη βουλή περίπου 120 νόμοι φέτος, ενώ οι εκταμιεύσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο ικανοποιητικές είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου. Με άλλα λόγια, νόμος και ευρώ.

Welkom op het land van de eigenaar Verwey  (Και αν το λέμε λάθος, ζητάμε ταπεινά συγνώμη).

Να μαζευτούμε να ξανακάνουμε debate παιδιά...

Να μαζευτούμε να ξανακάνουμε debate παιδιά…