Ελλάδα 2015: Μετανάστες και ...τουρίστες στο έλεος των λιμενικών;

(Καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα)

| 31/07/2015

Ο ιστότοπος ToPeriodiko.GR δέχτηκε και αναδημοσιεύσει καταγγελία επιβάτη του πλοίου ΣΑΟΣ, για την απάνθρωπη, όπως καταγγέλεται, συμπεριφορά ανδρών του λιμενικού σώματος. Το όνομα του καταγγέλοντος δεν δημοσιεύεται, αλλά είναι στη διάθεσή μας. Θα ήταν ευκταίο και σημαντικό αν μπορούν να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για το τι συνέβει εν τέλει μετά την προσαγωγή του παιδιού που αντέδρασε στην συμπεριφορά των λιμενικών, όπως επίσης καταγγέλεται. Να υπενθυμίσουμε τέλος, πως όλα αυτά εξιστορούνται στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου με “αριστερή διακυβέρνηση” με ιδιαίτερη ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Πανούση…

Εδώ το κείμενο της καταγγελίας που εξιστορεί τα περιστατικά:

[hr]

Λιμάνι Σαμοθράκης, Παρασκευή 24/7/2015, περίπου μία το μεσημέρι:

Και ενώ περιμένουμε την αναχώρηση του καραβιού από Σαμοθράκη για Αλεξανδρούπολη, λιμενικοί φέρνουν ή καλύτερα τσουβαλιάζουν μετανάστες προς επιβίβαση στο πλοίο. Έχουν όλοι μάσκες στο πρόσωπο και έχουν τα χέρια δεμένα πίσω με πλαστικές χειροπέδες. Ανάμεσα τους βρίσκονται ξεκάθαρα και δύο ανήλικοι.

Ο κόσμος από το τελευταίο κατάστρωμα που βρισκόμαστε κοιτάει απορημένος και βγάζει φωτογραφίες. Οι λιμενικοί γρυλίζουν κυριολεκτικά “no photos”,  “stop photos’”.  Λίγο πιο πέρα ένα παιδί με την κοπέλα του αρχίζουν να διαμαρτύρονται φωνάζοντας “αυτή είναι η δημοκρατία σας;” προς τους λιμενικούς και “ελευθερία” προς τους μετανάστες.

Πέντε λιμενικοί ανεβαίνουν στο κατάστρωμα και πλησιάζουν το ζευγάρι ζητώντας το λόγο, ένας μάλιστα κραδαίνει ανοιγμένο το πτυσσόμενο γκλομπ!  Ζητάνε ταυτότητα από το αγόρι. Το παιδί τη δείχνει, αλλά παρόλα αυτά, εν μέσω απειλών χουλιγκάνικου ύφους του περνάνε χειροπέδες και τον κατεβάζουν από το πλοίο. Ο συγκεκριμένος λιμενικός ήταν λαλίστατος σε ότι αφορούσε τις απειλές, αλλά όχι για το λόγο της προσαγωγής.

Η τελευταία εικόνα που είχαμε με την αναχώρηση του πλοίου ήταν το παιδί στο λιμάνι να τσουβαλιάζεται και αυτό από τους λιμενικούς προφανώς προς το αστυνομικό τμήμα.

Εγώ πρόλαβα να τραβήξω μια φωτογραφία των μεταναστών, πριν ξεκινήσει η διαδικασία προσαγωγής του παιδιού που αντέδρασε. Σε αυτή τη φωτογραφία ανάμεσά στους μετανάστες φαίνονται ξεκάθαρα δύο ανήλικοι δεμένοι μαζί.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες στο πλοίο λογικά θα συνέχισαν τις διακοπές τους ανενόχλητοι.

Εμένα όμως ακόμα με στοιχειώνει η εικόνα των λιμενικών να φορτώνουν στο πλοίο τους μετανάστες σαν να ήταν σάπιο κρέας και του παιδιού να τιμωρείται επειδή τόλμησε να κάνει το αυτονόητο: να αντιδράσει στη βαρβαρότητα αυτής της εικόνας.

Ένας επιβάτης του πλοίου ΣΑΟΣ

Η φωτογραφία από το περιστατικό: 

samo8rakh-24-07-15