Ελληνικό μπάσκετ: Θεσσαλονίκη η ...μπασκετομάνα (Γ΄Μέρος)

Χ.Α.Ν.Θ, Ηρακλής, Π.Α.Ο.Κ, Αρης, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα

| 05/07/2017

Το Periodiko.GR συνεχίζει με την υπογραφή του Αλέξανδρου Στεργιόπουλου την αναδρομή στην πορεία του ελληνικού μπάσκετ από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι το 1950. Σε όλες εκείνες τις σημαντικές στιγμές, τους σημαντικούς ανθρώπους και συλλόγους που έβαλαν τα θεμέλια για ό,τι σήμερα αναγνωρίζουμε ως μπάσκετ και σε όλα εκείνα που μοιάζουν να περνούν, δυστυχώς, σε δεύτερο πλάνο υπό το βάρος των πολλών πια χρημάτων και του τρελού κέρδους. Μετά τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Χ.Α.Ν Αθηνών Γιώργης Δ. Θεοδωράτος, που μίλησε για την ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας και για το πρώτο παιχνίδι στο προαύλιο του κτιρίου της Αδελφότητας, και τα πρώτα χρόνια με ορόσημο την περίοδο της Κατοχής, ακολουθεί μια γνωριμία με τις πρώτες μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη συνδέεται άμεσα με  το ξεκίνημα και την εξέλιξη του αθλήματος.  Πομπώδες, αλλά πραγματικό.

Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του αθλήματος. Τα αμερικανικά σχολεία ακολούθησαν. Η καλαθοσφαίριση ήταν γνωστή στην πόλη από το 1919 και τα «Σπίτια του Στρατιώτη». Αυτά ιδρυθήκαν από τη στρατιωτική αποστολή της Χ.Α.Ν Αμερικής για να εμψυχώσουν τη ζωή των νεαρών οπλιτών. Εκεί γίνονταν αγώνες επίδειξης και εκεί πρωτοδιδάχτηκε το άθλημα. Με την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ το 1921 ρίζωσε στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, την ίδια χρονιά καταγράφεται το κύπελλο «Y.M.C.A Basketball 1912». Τότε ήταν που με πρωτοβουλία των αμερικανικών στελεχών της Χ.Α.Ν.Θ Amoss και Samb, στήθηκαν δύο ζευγάρια καλάθια στον ακάλυπτο χώρο του Πεδίου του Αρεως και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες.

Στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος της Βορείου Ελλάδος», αναφέρεται ότι στις 25/10/21 θα άρχιζε στο γήπεδο του Ηρακλή το νέο αγώνισμα «Μπάσκετ Μπωλ» το οποίο θα δίδασκε η Χ.Α.Ν. Λίγο αργότερα ο Ηρακλής αποκτά ομάδα μπάσκετ. Το 1923 παραχωρήθηκαν μπάλες καλαθόσφαιρας σε 18 γυμναστικούς συλλόγους και σωματεία. Την ίδια χρονιά παραχωρείται οικόπεδο για το χτίσιμο κτιρίου της Χ.Α.Ν.Θ. Το 1924 τοποθετείται ο θεμέλιος λίθος.  Δημιουργείται γήπεδο αθλοπαιδιών. Ο χώρος όπου γαλουχήθηκε το μπάσκετ.

Η Χ.Α.Ν.Θ συνέχισε το έργο εκμάθησης του αθλήματος σε σχολεία, ΑΕΙ και αθλητές σωματείων. Καταφέρνει να πάρει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή και διδασκαλία του μπάσκετ. Συντονιστής της όλης προσπάθειας ο Λούις Ρις. Απόφοιτος του κολλεγίου Φυσικής Αγωγής του Σπρίνγκφιλντ των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ήταν διευθυντής Φυσικής Αγωγής των Χ.Α.Ν με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα είναι ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξέλιξη του ελληνικού μπάσκετ. Ανέπτυξε σχέση με τον διευθυντή Σωματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Χρυσάφη. Καταλυτικός παράγοντας για εισαγωγή μπάσκετ στα σχολεία, ενώ ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα σωματικής αγωγής των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξασφάλισε υποτροφίες για να εκπαιδευτούν στελέχη της Χ.Α.Ν σε κολλέγια φυσικής αγωγής στο εξωτερικό. Από την Αθήνα στάλθηκαν στο Σπρίνγκφιλντ, οι Μιχάλης Στεργιάδης και οι Ι. Τσακίρης. Από τη Θεσσαλονίκη στη Γενεύη οι Κ. Μεγάλος και Συμεών Μαυροσκούφης. Ο Μαυροσκούφης στο τελευταίο έτος σπουδών, στις 18/6/32, μαζί με τον Γεώργιο Αμπατζίογλου, εκπροσώπησε τη Χ.Α.Ν στην ίδρυση της FIBA, της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ.

xanbasket2

ΧΑΝΘ

Η Χ.Α.Ν.Θ από το 1924 διοργάνωνε πρωτάθλημα μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό μετείχαν: Ηρακλής, Αρης, ΠΑΟΚ, Αρμενική Ενωση, ΒΑΟ, Μακαμπή, Ακοάχ. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε και τον επόμενο χρόνο. Μετέχοντες ήταν οι: Αρης, Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, Γεωργική Σχολή και Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Παράλληλα, το τμήμα Φυσικής Αγωγής της Αδελφότητας διοργάνωνε εκ περιτροπής με άλλους αθλητικούς συλλόγους σχολικά πρωταθλήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 1926 προκηρύχθηκαν από τη Χ.Α.Ν.Θ οι πρώτοι επίσημοι αγώνες μεταξύ αθλητικών σωματείων και συλλόγων, με σκοπό την ανάδειξη πρωταθλητή. Πέντε ήταν οι αντίπαλοι: Χ.Α.Ν.Θ, ΑΕΚ, Αρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής. Για τη Χ.Α.Ν.Θ έπαιξαν οι: Μουζενίδης, Ταυλαρίδης, Διαμαντίδης, Βουλής, Παπαγιάννης Ρ., Παπαγιάννης Α., Τζέκωφ, Μιχαηλίδης, Δημητρακόπουλος, Κουφογιαννίδης, Παπαδάκης, Ξανθόπουλος. Τον τίτλο κατέκτησε ο Αρης.

Την επόμενη χρονιά, 1927, το μπάσκετ κερδίζει κι άλλο έδαφος. Το πρωτάθλημα της περιόδου 1927-28 γίνεται μεταξύ επίσημων αθλητικών σωματείων του ΣΕΓΑΣ και το αναλαμβάνει πάλι η Χ.Α.Ν.Θ. Ξεκίνησε στις 6/11/1927  με τη συμμετοχή των: Χ.Α.Ν.Θ, Αρη, ΒΑΟ, Ηρακλή, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Μακεδονικός, Θερμαϊκός, Μ. Αλέξανδρος. Ολοκληρώθηκε στις 10/3/1928. Πρωταθλητής ο Αρης. Στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα, η Θεσσαλονίκη εκπροσωπήθηκε από Αρη, ΒΑΟ, Ηρακλή, ο οποίος και βγήκε νικητής.

Το 1928 η Χ.Α.Ν.Θ  με διευθυντή του τμήματος Φυσικής Αγωγής τον Συμεών Μαυροσκούφη, διοργάνωσε εκ νέου πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης στο γήπεδο της με τη συμμετοχή των: Χ.Α.Ν.Θ, Αρη, ΒΑΟ, ΑΕΚ, Ηρακλή, και ΠΑΟΚ. Ο Αρης κυριάρχησε για άλλη μια φορά. Όπως και τη σεζόν 1929-30. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (21-23/4/1930), το οποίο ανέλαβε κατόπιν εντολής του ΣΕΓΑΣ η Χ.Α.Ν.Θ στο γήπεδο της, δήλωσαν συμμετοχή: Αρης, Χ.Α.Ν.Θ, Νήαρ Ηστ, Πανιώνιος. Και πάλι ο Αρης πρωταθλητής.

Μετά την Κατοχή

Την αγωνιστική περίοδο 1949-50 οι σύλλογοι συμμετείχαν με τις Α’ και Β’ ομάδες τους. Η Χ.Α.Ν.Θ πήρε το πρωτάθλημα. Την επόμενη σεζόν (1950-51) αποκτά γήπεδο αθλοπαιδιών ο Αρης. Η Χ.Α.Ν.Θ ξανά την πρωτιά, όπως και την περίοδο 1951-52. Το Πάσχα επέστρεψε ο Μίμης Τσικίνας από το κολέγιο του Σπρίνγκφιλντ με πτυχίο προπονητή. Αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Τη σεζόν 1952-53 η Χ.Α.Ν.Θ στέφεται πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης. Εκείνη την περίοδο έδινε αγώνες και με ομάδες αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Στις 25/3/1953 κερδίζει 56-38 την Μπεογκράσκι και λαμβάνει πρόσκληση για τη Γιουγκοσλαβία, όπου και έπαιξε με Μπεογκράσκι, μικτή Ζάγκρεμπ και την εθνική Γιουγκοσλαβίας.

μπασκετ_καλάθι

Τη σεζόν 1953-54 κατακτά πάλι το τοπικό πρωτάθλημα και έρχεται 4η στο πανελλήνιο. Στις 27/3/1954 νίκησε 63-52 την Παρτιζάν, ενώ την επόμενη χρονιά αποχωρεί από την ενεργό δράση ο Τάκης Ταλιαδώρος. Πραγματοποιείται περιοδεία στη Μακεδονία με σκοπό την ανάπτυξη της καλαθόσφαιρας. Στις 25/2/1956 το ανδρικό πρωτάθλημα πήγε εκ νέου στη Χ.Α.Ν.Θ. Το πανελλήνιο δεν διεξήχθη.  Τότε συστήθηκε ομάδα καλαθόσφαιρας με 30 μέλη του παιδικού τμήματος με στόχο την εκμάθηση της αθλοπαιδιάς από τα παιδιά. Το πρωτάθλημα 1956-57 πάλι στη Χ.Α.Ν.Θ και στο πανελλήνιο πήρε την 5η θέση. Τη σεζόν 1957-58 στη σύνθεση της είχε τον Γιώργο Τρόντζο (ύψος 2.17μ.). Τότε αποχωρεί ο Ανέστης Πεταλίδης, αρχηγός της Χ.Α.Ν.Θ. Το 1958 γίνεται επέκταση κερκίδων του ανοιχτού γηπέδου της Αδελφότητας το οποίο φτάνει τις τρεις χιλιάδες θέσεις. Τα εγκαίνια του γίνονται το διάστημα 14-18/9/1958 με τη διοργάνωση Διεθνούς Τουρνουά Μπάσκετ. Μετείχαν: Μικτή Βιέννης, ΠΑΟ.

Το 1958 γίνεται η κίνηση που ουσιαστικά βάζει τέλος στην ανοδική πορεία της Χ.Α.Ν.Θ. Ορισμένοι ζητούν μετεγγραφή για άλλο σύλλογο και προβληματίζουν την επιτροπή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Στις 15/10/1958 συνεδριάζει  και συζητά για την αναγκαιότητα ή όχι αντιπροσωπευτικών ομάδων στίβου και καλαθόσφαιρας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Χ.Α.Ν.Θ δεν είναι αθλητικό σωματείο, αλλά οργάνωση με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των νέων της πόλης. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως αθλητικό σωματείο. Ετσι, συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στο παιδικό τμήμα και να διευρύνει τους τομείς ενδιαφέροντος της προς νέες κατευθύνσεις. Επιπλέον, υπήρχε πίστη ότι πρέπει να διατηρηθούν και αθλητικά τμήματα, γιατί έχοντας τις καλύτερες εγκαταστάσεις αθλείται μεγάλος αριθμός νέων οι οποίοι επιθυμούν τον συναγωνισμό και την άμιλλα με τα χρώματα της Χ.Α.Ν.Θ. Κατ’ επέκταση, επιτυγχάνεται κοινωνική προβολή και τα μέλη της δεν στρέφονται σε ομάδες άλλων αθλητικών σωματείων. Τελικά, η επιτροπή κατέληξε στο να διατηρήσουν ομάδες με βάση την άσκηση όλων των μελών και να συγκροτήσουν υποδειγματικά σύνολα από άποψη τεχνικής, κατάρτισης και ήθους. Με την αποχώρηση των Πεταλίδη, Φουρουντζόπουλου και Ρόκκου, αποδυναμώνεται η Χ.Α.Ν.Θ. Το τέλος της δεκαετίας του 50’ τη βρίσκει ανίσχυρη.

Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής

Ο Ηρακλής μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μεγάλη πρωτιά: Αυτή του πρώτου πρωταθλητή Ελλάδος την περίοδο 1927-28. Ο ΣΕΓΑΣ μόλις είχε συμπεριλάβει αγώνες μπάσκετ. Ο Ηρακλής στέλνει την ομάδα του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια. Χρησιμοποίησε μόλις έξι παίκτες. Τους: Σωκράτη Ελευθεριάδη, Γιάννη Αμπατζόγλου, Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργο Περιστανόγλου, Λ. Μπαρμπουλουζιάν και Β. Μπενλιάν. Επικράτησε των: Νήαρ Ηστ (37-19), ΑΕΚ (33-6), Αρη (30-23), ΒΑΟ (26-19). Οι αγώνες έγιναν στο Καλλιμάρμαρο. Παρ’ όλα αυτά δεν γνωρίζουμε και πάρα πολλά για τη σχέση του σωματείου με το μπάσκετ τις δύο πρώτες δεκαετίες από την έλευση του στη χώρα μας.

Το 1934, οι παίκτες της Χ.Α.Ν.Θ πήραν ομαδικά μετεγγραφή για τον Ηρακλή. Αυτοί ήταν: Γ. Μαντόπουλος, Γ. Νανές, Μ. Αδαμίχου, Δ. Καπηλού, Αθανασίου, Σταμάτης, Καντζάς. Τη περίοδο 1934-35 κατακτά και πάλι το πανελλήνιο πρωτάθλημα κερδίζοντας τον Πανιώνιο 110-40, τον Πανελλήνιο 72-45 και Πειραϊκό 2-0. Οι Νανές, Μαντόπουλος ήταν ψηλοί. Πάνω από δύο μέτρα. Την επόμενη χρονιά (1935-36) κερδίζει το τοπικό πρωτάθλημα. Στο πανελλήνιο χάνει στον τελικό από τη Νήαρ Ηστ με 23-17. Τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα  για τον σύλλογο. Δεν είχε τη δυνατότητα να στείλει την ομάδα στην Αθήνα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Γ. Νανές μετακομίζει στην Αθήνα και παίρνει μετεγγραφή. Τη σεζόν 1938-39, πάντως, φτάνει στην κορυφή του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης. Αρχηγός ο Γ. Μαντόπουλος.

999

Το διάστημα 1940-1950 οι πληροφορίες για τη δραστηριότητα του μπασκετικού τμημάτος είναι λίγες. Τη δεκαετία του 40’, και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, στη βασική πεντάδα έπαιζαν οι: Αδελφοί Τζίκα, Γιώργος Μαντόπουλος, Εμμανουήλ Καφάτος, ο Αντ. Τζίκας αρχηγός. Το 1947 η ομάδα λαμβάνει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Τον Απρίλιο 1949 αρχηγός είναι ο Ηρακλής Κλαγκάς. Στο τοπικό κερδίζει την 3η θέση. Οι προπονήσεις γίνονταν στο γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ.

Το μπάσκετ του Ηρακλή επιστρέφει και διεκδικεί τίτλους. Από την περίοδο 1948-49 βασικοί είναι οι: Λάκης Βαλογιώργος, Εμμανουήλ Καφάτος, Ηρακλής Κλαγκάς, Χαραλάμπος Ψάλτης, Κώστας Καραμανλής. Αυτά μέχρι το 1953, οπότε αποχωρούν οι περισσότεροι για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Τον Ιανουάριο 1950 ο Μ. Μιτζίκας αναλαμβάνει γενικός αρχηγός.  Τον Ιούλιο, λόγω οικονομικών δυσχερειών, ο σύλλογος ζητά οικονομική ενίσχυση από Δήμο για να συμμετάσχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του οι προπονήσει γίνονται στο κλειστό της Χ.Α.Ν.Θ τον χειμώνα και το καλοκαίρι στο ανοιχτό και σε ΤΟΛ (τενεκεδένιο υπόστεγο). Τον Νοέμβριο του 1950 ο σύλλογος καταλαμβάνει τη 2η θέση για το κύπελλο του «ΟΧΙ».  Τον Αύγουστο του 1954 την 3η θέση για το τοπικό πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά συγκροτείται γυναικεία ομάδα. Τον Οκτώβριο του 1956 δεν υπήρχε χώρος για προπόνηση και οι υπεύθυνοι του Ηρακλή παρακάλεσαν τους ανθρώπους της ΔΕΘ να τους παραχωρήσει περίπτερο. Καλύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τη δεκαετία του 50’ η 6η.

Αθλητικός Σύλλογος Αρης

Οι άνθρωποι του Αρη ήταν οι πρώτοι στη Θεσσαλονίκη που ενθουσιάστηκαν με το άθλημα. Το 1923 ιδρύθηκε η ομάδα μπάσκετ. Τα δύο πρώτα χρόνια έδινε φιλικά παιχνίδια. Κυρίως με τη Χ.Α.Ν.Θ. Η Αδελφότητα οργάνωνε αγώνες επίδειξης για να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς το άθλημα. Το 1925 είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για το πρώτο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Νοέμβριο 1925. Σε αυτό συμμετείχαν: Αρη, Χ.Α.Ν.Θ, Ηρακλής, ΑΕΚ, ΒΑΟ, και η εβραϊκή Ακοάχ. Οι αγώνες γίνονταν κάθε Κυριακή στο γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. Στους πρώτους κανονισμούς η αποβολή με τρία φάουλ και μετά από κάθε καλάθι τζάμπολ.

Στο πρώτο πρωτάθλημα επικράτησε ο Αρης. Βέβαια ακόμη το καταστατικό του συλλόγου δεν προέβλεπε ομάδα καλαθοσφαίρισης. Γι’ αυτό και στις 28/2/1926 ψηφίστηκε νέο και με την υπ’ αριθμόν 1070 απόφαση του πρωτοδικείου, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε «Αθλητικός Σύλλογος Αρης Θεσσαλονίκης».

Στις 24 Οκτωβρίου 1926 το πρωτάθλημα γίνεται με τη συμμετοχή των: Αρη, Χ.Α.Ν.Θ, Ηρακλή, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Ο Αρης δήλωσε τους: Ουνίκ Μισκετζιάν, Παρστίχ Κονταξιάν, Θ. Στεφόπουλο, Τανιέλ Τανιλιάν, Ε. Ακελαίο, Αρξαβίρ Τζαμτζιάν, Βαρτάν Τσαμτζιάν, Ναχαμέτ Εξουζιάν, Πέτρο Ψέτση. Κέρδισε κάθε αντίπαλο και πήρε για δεύτερη σερί φορά το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης.

Στις 7/11/1927 το επόμενο πρωτάθλημα. Συμμετείχαν: Αρης, Ηρακλής, Χ.Α.Ν.Θ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΒΑΟ, Θερμαϊκός, Μακεδονικός, Μ. Αλέξανδρος. Πάλι ο Αρης πρωταθλητής.

aris_1930_prothathlima3 ΧΑΝΘ

Το 1928 ο ΣΕΓΑΣ προχωρά σε τουρνουά καλαθόσφαιρας. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς οι αγώνες γίνονται στο Καλλιμάρμαρο. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν. Τα έσοδα της ομάδας πενιχρά και η αποστολή στην Αθήνα δύσκολη. Επίσης, οι αθλητές δεν μπορούσαν να λείψουν από την εργασία τους. Την περίοδο 1928-29 την ομάδα αποτελούσαν οι: Εμμανουλή Αχιλλέους, Δ. Δαναλιάν, Παναγιώτης Δημούδης, Παναγιώτης Ιασωνίδης, Πάτρικ Μπενλιάν, Αργύριος Τερμεντζής. Την επόμενη σεζόν (1929-30) ο σύλλογος ήταν ακόμη πιο δυνατός. Τη χρονιά εκείνη η Χ.Α.Ν.Θ πήρε έγκριση από τον ΣΕΓΑΣ για πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Ο Αρης κέρδισε στον τελικό τη Χ.Α.Ν.Θ.

Το μπάσκετ υποχωρεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίες του 30’. Μαζί του και ο Αρης. Από την αγωνιστική περίοδο 1935-36 και έπειτα δεν έχει παρουσία. Η Χ.Α.Ν.Θ στηρίζει το άθλημα, όταν το 1939 το καθεστώς Μεταξά ανέστειλε τη λειτουργία της. Οι περισσότεροι καλαθοσφαιριστές της Χ.Α.Ν.Θ μετακινήθηκαν στον Αρη. Ετσι ανασυστήθηκε το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου.

Στα μεταπολεμικά χρόνια ο Φαίδωνας Ματθαίου δημιουργεί ανδρικό και γυναικείο  τμήμα. Στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα μετείχαν: Αρης, Χ.Α.Ν.Θ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, ΒΑΟ, Αρμενική, Αετός Παπάφη. Ο Αρης τρίτος. Η σύνθεση της ομάδας: Φ. Ματθαίου, Θεοδώρου Βαγγέλης, Θεοδώρου Τηλέμαχος, Γ. Βλασιάδης, Χ. Θεοχαρίδης, Πέτρος Λαδίνης, Χρήστος Τσακίρης, Νίκος Χατζηνικολάου, Κώστας Χατζηπαρασκευάς, Θανάσης Χατζόπουλος.

Ο Ματθαίου αποχωρεί το 1949 και πάει στην Αθήνα. Το κενό του καλείται να καλύψει ο Τάκης Νικολαϊδης. Μέχρι να αναλάβει ο Ανέστης Πεταλίδης, ο Αρης κινείται μεταξύ 4η-5η θέση. Στις αρχές του 1950 αποκτά δικό του υπαίθριο γήπεδο στην οδό Βασιλίσσης Ολγας, στη λέσχη του Αρεως. Ο Θανάσης Ματραπάζης υπεύθυνος της λέσχης. Λειτουργούσε σαν σκάουτερ ανακαλύπτοντας παίκτες. Το 1953 αθλοθετείται το «Κύπελλο Κατράτζου». Δύο χρόνια αργότερα λαμβάνει μέρος στο διεθνές τουρνουά Βιαρέτζο. Εκεί κατετάγη 2ος, με τον Ματθαίου, που ενίσχυσε τον σύλλογο, πρώτο σκόρερ. Το 1958 τερματίζει 2ο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά στο Παλέρμο και το 1959 σε αυτό του Παλέρμο.

Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών «ΠΑΟΚ»

Το τμήμα μπάσκετ συγκροτείται το 1926. Παίκτες από το αθλητικό τμήμα Κωνσταντινουπολιτών συνθέτουν την πρώτη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ μετέχει στο 2ο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα των αθλητών: Ανδρέαδης, Γεωργάδης, Ομουρλόγλου, Μακαρονόπουλος, Δημητρίου. Στα πρώτα χρόνια του αθλήματος, ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε μεγάλη βαρύτητα. Ουσιαστικά η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από πρώην παίκτες της ΑΕΚ.

PAOK_vs_HANTH 1920

ΠΑΟΚ – ΧΑΝΘ 1920

Τη δεκαετία του 30’ το μπάσκετ υποχωρεί. Το τμήμα του ΠΑΟΚ βυθίζεται  στη μετριότητα μέχρι το 1935 όπου και διαλύθηκε. Ανασυγκροτείται μετά τον πόλεμο.  Την περίοδο 1949-50 η ομάδα αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία. Τα παιχνίδια τη δεκαετία του 50’ γίνονταν στο ανοιχτό της Χ.Α.Ν.Θ και στο γήπεδο του Αρη. Τον χειμώνα στο κλειστό της Χ.Α.Ν.Θ. Προπονητές του «Δικεφάλου» εκείνη την εποχή οι Αλέκος Αλεξιάδης, Τάκης Ταλιαδώρος και ο Χρύσης. Η Α’ ομάδα του ΠΑΟΚ  από το 1950 αποτελούνταν από την πρώτη εφηβική του συλλόγου. Την αγωνιστική περίοδο 1952-53 κατακτά τη 2η θέση στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και τη σεζόν 1953-54.

Τον Μάιο του 1956, μαζί με τη Χ.Α.Ν.Θ, δίνει φιλικό με τη Σπαρτάκ, πρωταθλήτρια Τσεχοσλοβακίας. Μέχρι το 1958 δεν επιτυγχάνει κάτι σημαντικό. Την περίοδο 1958-59, μετά από 31 χρόνια, φτάνει στην κορυφή. Κερδίζει τον Αρη. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξάγεται 4-12 Ιουλίου 1959. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται χρονόμετρο «ΩΜΕΓΑ».

 

Στο Δ’ μέρος το μπάσκετ στην Αθήνα, η εθνική Ελλάδος και η αφήγηση του παλαίμαχου Νίκου Σκυλακάκη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις