Εμπρός...πίσω! Το αντεμβολιαστικό κίνημα διεκδικεί πλέον ζωές

Θρηνούμε θύματα από ασθένιες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί

| 14/07/2017

Ο σκοταδισμός που καλύπτει την Ευρώπη προχωράει και συνεχώς αποκτά νέα πρόσωπα. Ένα από τα πιο προβληματικά είναι πλέον το αντιεμβολιαστικό κίνημα, για τις βλαβερές συνέπειες του οποίου έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία στο φως.

Αυτή την φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο, καθώς διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν και πεθαίνουν από ασθένειες που θα έπρεπε να έχουν εκλείψει.
Βάσει των στοιχείων που εξέδωσε, μόνο τον τελευταίο χρόνο 35 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ιλαρά, μια ασθένεια που πριν λίγο διάστημα βρισκόταν στο χείλος της εξαφάνισης. Και δυστυχώς, θύματα αυτής της τραγωδίας δεν είναι μόνο οι ανεγκέφαλοι γονείς, αλλά κυρίως τα παιδιά. Τελευταίο θύμα της νόσου ήταν ένα εξάχρονο αγοράκι στην Ιταλία, που μολύνθηκε από τον αδελφό του, που ήταν επίσης ανεμβολίαστος.

Στη γειτονική χώρα, μέσα σε 12 μήνες καταγράφηκαν πάνω από 3.300 κρούσματα ιλαράς και 2 θάνατοι. Το πρώτο θύμα ήταν μια μητέρα τριών παιδιών που έχασε τη ζωή της στα 33 της χρόνια. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν σημειωθεί μέσα σε αυτό το έτος στη Ρουμανία, ενώ ακολουθούν Γερμανία και Πορτογαλία, μετρώντας από έναν νεκρό έκαστη.

“Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την αποτρέψιμη ασθένεια, αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΟΥ αναφέρει:
“Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι, ενώ υπάρχει ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικώς προσιτό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των παιδιών και δυστυχώς η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Καλώ όλες τις χώρες με ενδημική ιλαρά να λάβουν επειγόντως μέτρα για να σταματήσουν την μετάδοσή της εντός των συνόρων τους και καλώ όλες τις χώρες που το έχουν ήδη επιτύχει αυτό, να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή και να διατηρούν το υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους”.

Τα ευρωπαϊκά κράτη, σε απάντηση αυτής της ανείπωτης και με τραγικά αποτελέσματα βλακείας, έχουν αρχίσει να αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον εμβολιασμό. Παραδείγματος χάρη, η Γερμανία πέρασε νόμο που υποχρεώνει τους γονείς να δηλώνουν τα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά όταν εκείνα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, και έχει θεσπίσει πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους δεν τα εμβολιάζουν, ενώ η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικούς 12 εμβολιασμούς.

Το ελληνικό πλαίσιο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Το θετικό είναι ότι, παρά τις επιφυλάξεις αρκετών γονέων, η Ελλάδα είναι μία από τις Χώρες με μηδέν περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άρθρο 33 του Ν.2676/1999, με το οποίο καθιερώνεται η υποχρεωτική προληπτική ιατρική που περιλαμβάνει και τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Το ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποινή, για τις περιπτώσεις μη εφαρμογής, δεν αναιρεί τη δεσμευτικότητα του.

Με πληροφορίες από το news247