Εξάρχεια, Ηλιούπολη, Κεραμεικός: στηρίζουμε όσους (εθελοντικά) στηρίζουν τα ζώα

Παζάρια για τους καλύτερούς μας φίλους

| 31/03/2018

Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και τώρα, το Πάσχα ενόψει των γιορτών, πολλές φιλοζωικές ενώσεις και ομάδες οργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, ή πρόλαβαν και οργάνωσαν το προηγούμενο, όπως η οργάνωση «τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου», παζάρια προκειμένου να συγκεντρώσουν κάποια χρήματα για να μπορέσουν ν’ ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες φροντίδας και προστασίας πλασμάτων που ορισμένα δίποδα που λέγονται άνθρωποι εγκαταλείπουν, παραμελούν, περιφρονούν ή ακόμη και κακοποιούν και βασανίζουν.  Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα οικόσιτα  και αδέσποτα ζώα που είχε δοθεί για διαβούλευση, απέδειξε ότι η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια βελτίωσης των όρων ζωής των ζώων είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Απέδειξε ότι προφανώς  τίποτε δεν γίνεται καλύτερο μέσα από πρόστιμα που γονατίζουν τους φιλόζωους εθελοντές και μειώσεις στις ποινές των εγκληματιών που βασανίζουν τα ζώα  αλλά μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή, την ενημέρωση, την προσφορά και την πραγματικά γνωριμία με τα ζώα.

Μέχρι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα από την πολιτεία, το βάρος της φροντίδας των μικρών αδέσποτων φίλων μας έχει πέσει στην πλάτη εθελοντών που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, όσο μπορούν με ό,τι έχουν καθώς οι περικοπές και η λιτότητα έχει σχεδόν διαλύσει τα ελάχιστα που υπήρχαν σε επίπεδο κυρίως Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την προστασία των ζώων (ασχέτως αν το αποσυρθέν νομοσχέδιο προέβλεπε μια σειρά από αρμοδιότητες να περάσουν στις ανύπαρκτες αυτές υποδομές προκαλώντας ουσιαστικά χάος με τελικό θύμα τα ίδια τα ζώα..)

Ίσως λόγω μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης, αλλά πιθανώς και λόγω μεγαλύτερης συχνότητας, ολοένα περισσότερα περιστατικά ωμής βαρβαρότητας με θύματα ζώα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα ζώα είναι οι πρώτοι αποδέκτες της βαρβαρότητας και της σκληρότητας όχι μόνο ορισμένων διασαλεμένων αλλά ενός αυξανόμενου αριθμού … ας πούμε ατόμων για να παραμείνουμε στο επίπεδο της κοσμιότητας, καθώς αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο μιας ολοένα πιο απάνθρωπης καθημερινότητας. Η αύξηση των ποινών και της ευαισθητοποίησης μεγαλύτερης μερίδας κόσμου δεν έχει συμβάλλει, βέβαια, στην αντιμετώπιση της απίστευτης γραφειοκρατίας που συνοδεύει την άσκηση δίωξης, τις αργές διαδικασίες, την απροθυμία να κατονομαστούν συγκεκριμένοι ένοχοι. Η αστυνομία συνήθως δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε,  τα ζητήματα αυτά παραμελούνται, οι ίδιοι τα υποτιμούμε και τελικά φτάνουμε στις ανείπωτες σκηνές φρίκης εκτελέσεων ζώων με επώδυνο τρόπο (κρέμασμα, πυροβολισμοί, ακρωτηριασμοί, κλπ) που μας παγώνουν το αίμα. Το γεγονός ότι όλες οι πρόσφατες έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση ζώων και στην κακοποίηση παιδιών και γυναικών είναι απλώς η επιβεβαίωση του προφανούς: όποιος χαίρεται να πληγώνει και να κακοποιεί τον αδύναμο, θα το κάνει όποιος και αν είναι ο αδύναμος…

Εκτός, λοιπόν, από όσα ο καθένας κάνει ήδη, ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι συμμετέχοντας στα παζάρια των ζωοφιλικών, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό έστω κάποια χρήματα που είναι πολύτιμα στην προσπάθειά τους για μια ασφαλή ζωούλα και για τους τετράποδους φίλους. Και σε αυτό ο δρόμος είναι η στήριξη και η αλληλεγγύη.  Στον πλανήτη αυτό χωράμε όλα τα πλάσματα να ζήσουμε και μάλιστα με αξιοπρέπεια όταν σταματήσει μέτρο της ευτυχίας, της επιτυχίας, της ηρεμίας, της υγείας, της παιδείας.

Γι αυτό:

Αύριο 1η Απριλίου, (δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο) περνάμε από το ανοιξιάτικο παζάρι της Ομάδας Αδέσποτα Εξάρχεια, στην πλατεία Εξαρχείων. Η Ομάδα θα είναι εκεί από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι, για να γνωριστούμε, να μιλήσουμε, να αγοράσουμε πασχαλινές χειροποίητες λαμπάδες, μαγνητάκια, κοσμήματα, φτιαγμένα από τα χέρια των παιδιών, αλλά  και βιβλία και cd, που προσέφεραν φίλοι της ομάδας, με στόχο να μαζευτούν χρήματα για την περίθαλψη, τη στείρωση, τη σίτιση αλλά και τη φιλοξενία των αδεσπότων της γειτονιάς με απώτερο στόχο πάντα την υιοθεσία τους για να έχουν μια καλύτερα ζωή. Α! Στο παζάρι θα είναι και ο Άλαν.  Ο υπέροχος σκυλάκος που σώθηκε από μέλη της ομάδας και φιλοξενείται εδώ και πολύ καιρό αναζητώντας κάποιον να τον λατρέψει όπως λατρεύει αυτός τα πάντα. Το επισημαίνουμε γιατί ο Άλαν τείνει να γίνει μασκότ αλλά στενοχωριέται πολύ που κανείς δεν τον θέλει να τον πάρει μαζί του μόνιμα..

Σήμερα 31 Μαρτίου και αύριο 1η Απριλίου, παζάρι διοργανώνει, ακριβώς για τους ίδιους λόγους και η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ηλιούπολης, στην Γρ. Αυξεντίου 2. Το παζάρι λειτουργεί από τις 10.00 – 21.30…

Τέλος, ένα μεγάλο και πλούσιο παζάρι διοργανώνει σήμερα 31 Μαρτίου και αύριο 1η Απριλίου στον Πολυχώρο Σπούτνικ, στην Κεραμεικού 46 στο κέντρο της Αθήνα, από τις 12.00 – 21.30 η οργάνωση Second Chance Animal Rescue Society.

Παρακαλούμε να μας συγχωρέσουν όσες ομάδες και ενώσεις δεν εντοπίσαμε και δεν αναφέρονται σε αυτό το άρθρο.  Θεωρούμε, πάντως, ότι αυτό δεν μας εμποδίζει όλους να αναζητήσουμε στη γειτονιά και στην πόλη μας την φιλοζωική ένωση ή ομάδα που δραστηριοποιείται και να συμβάλλουμε με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί.