Εξάρχεια: Κάποιος δολοφονεί γατιά στου Λαπαθιώτη

Βοηθήστε να απομακρύνουμε όσα ζουν ακόμη και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος

| 07/02/2018
Ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης έζησε μια αντισυμβατική ζωή ειδικά σε μια περίοδο που αυτό δεν συγχωρούνταν καθόλου εύκολα. Αυτοκτόνησε το 1944 έχοντας ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο σπίτι του στα Εξάρχεια στην οδό Οικονόμου.  Ο ποιητής  αγαπούσε πάρα πολύ τις γάτες. Έλεγε ότι  έκρινε τους ανθρώπους ανάλογα με το αν αγαπούσαν τις γάτες  ή όχι. Η ειρωνεία της μοίρας έφερε στο έρημο του σπίτι να κατοικούν πλέον τα αγαπημένα του πλάσματα. Και η ακόμη μεγαλύτερη ειρωνία είναι ότι τις τελευταίες μέρες  εκεί αφήνουν την τελευταία τους πνοή πολλά από αυτά.
Εδώ και χρόνια στο σπίτι του καταραμένου ποιητή κόσμος από τα Εξάρχεια ταΐζει και φροντίζει τις γατούλες που το έχουν κάνει σπίτι τους. Τους τελευταίους μήνες η ομάδα Αδέσποτα Εξάρχεια με την οικονομική βοήθεια της Μάγιας, μιας εξαιρετικής  γατόφιλης κυρίας, έχει στειρώσει περίπου 12 γατούλες. Την προηγούμενη Παρασκευή όμως στις 02/05 κάτι τάραξε δραματικά την  «κανονικότητα» της γατοζωής.
Βρέθηκε ένα νεκρό γατάκι και δύο άρρωστα. Τα παιδιά από τα Αδέσποτα Εξάρχεια έσπευσαν στο μέρος, μάζεψαν τα δύο άρρωστα γατάκια όπως και το νεκρό γατάκι. Κλήθηκε η αστυνομία και η αστική πανίδα του Δήμου και έγινε καταγγελία. Το νεκρό γατάκι πήγε  για νεκροψία, ενώ δυστυχώς το ένα από τα δύο γατάκια που η πήγε στη γιατρό, απεβίωσε. Το άλλο παρουσιάζει ευτυχώς κάποια βελτίωση οπότε περιμένουμε…
Το θανατικό όμως δεν σταμάτησε εκεί. Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου βρέθηκε ένα ακόμη γατάκι σε πολύ κακή κατάσταση, μεταφέρθηκε στο γιατρό αλλά δυστυχώς επίσης δεν τα κατάφερε. Οι απουσίες επίσης συνεχίζονται με περισσότερες από 5 γάτες να αγνοούνται.  Από τα περίπου 10 γατιά που που εμφανίζονταν κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος άνθρωπος που τα αγαπά,  με το ζόρι παρουσιάζονται πια τα μισά… Και ο φόβος είναι ότι μέρα με την ημέρα θα μειώνονται και αυτά.
Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να δούμε τι γίνεται μέσα στο κτίριο και αν όντως είναι εκτός από τόπος κατοικίας και νεκροταφείο όμορφων ψυχών… Και δυστυχώς η γνωμάτευση της γιατρού της ομάδας μιλάει για  πιθανό θάνατο με δηλητήριο αγνώστου προελεύσεως μιας και  το συκώτι της νεκρής γατούλας ήταν εξαιρετικά διογκωμένο και το δεύτερο γατάκι πέθανε από τοξίκωση.  Για δηλητηρίαση μιλά και η δεύτερη γιατρός που εξέτασε το γατάκι που εντοπίστηκε την Τρίτη και δεν τα κατάφερε.
Θα γίνει μήνυση επώνυμη στην αστυνομία με κατάθεση της γνωμάτευσης της γιατρού με παρότρυνση να πάει η υπόθεση στην Εισαγγελία Αθηνών ώστε όποτε και να βρεθεί ο/η ένοχος να υποστεί τις συνέπειες του νόμου (30.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε νεκρό ζώο και 5 χρόνια φυλάκιση). Μακάρι να βρεθεί φυσικά γιατί δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές αρκετοί γνωρίζουν αλλά τα στόματα κλείνουν, αφήνοντας έναν δολοφόνο να περιφέρεται ελεύθερος για να πάρει και άλλες ζωές.
Ως ομάδα Αδέσποτα Εξάρχεια και κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων, δεν λέμε ότι θα «φας εσύ τη φόλα», άλλα ότι θα πληρώσεις όπως σου αξίζει και με το νόμο! Όποιος μένει Εξάρχεια ή περνά από εκεί και ταΐζει, σας παρακαλούμε μόνο ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάπως το τι γίνεται. 
Επειδή η κατάσταση επείγει και επειδή  κάθε μέρα που περνά δυστυχώς σημαίνει μία ακόμη χαμένη ζωή γλυκών πλασμάτων που δεν πείραξαν κανέναν και τίποτε αλλά μόνο μας έδιναν ηρεμία και αγάπη,  απευθύνουμε ευρεία έκκληση  σε όλους όσους διαβάζουν το κείμενο αυτό:
Σκεφτείτε  αν μπορείτε να φιλοξενήσετε για λίγο μια γατούλα (θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε όλες τις γάτες από την περιοχή – έχουν μείνει πλέον λίγες και είναι σχεδόν όλες στειρωμένες) και κυρίως σκεφτείτε να ανοίξετε την αγκαλιά σας και να υιοθετήσετε πλάσματα πολύ φιλικά και εκδηλωτικά που, ήδη, έχουν γλιτώσει από του υπάνθρωπου το χέρι. 
Ένα χέρι που προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα να βλάψει, να πονέσει, να βασανίσει και να σκοτώσει τον πιο αδύναμο. Πάρτε αγκαλιά πλάσματα που θα αλλάξουν τη ζωή σας και σίγουρα θα σας δώσουν μια πιο όμορφη καθημερινότητα.
Βοηθήστε μας να τα βοηθήσουμε.
Και σας παρακαλούμε, μην προσπερνάτε τις εκκλήσεις όσων εθελοντών (όχι μόνο τη δική μας) προσπαθούν με προσωπικό κόστος και πόνο να βοηθούν τα πλάσματα αυτά που στο δρόμο έμειναν από ανθρώπινη υπαιτιότητα (από το αφεντικό που τα βαρέθηκε, τα πέταξε, τα παράτησε μέχρι την έλλειψη σοβαρής υποδομής προστασίας τους) και βασανίζονται ή πεθαίνουν από ανθρώπινη υπαιτιότητα.
Βοηθήστε όπως μπορείτε. Με χρόνο, με χώρο, με τα ελάχιστα χρήματα που μπορεί κάποιος να προσφέρει. 
Επικοινωνήστε μαζί μας στη σελίδα «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ» αν μπορείτε και θέλετε να μας βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο Facebook https://www.facebook.com/groups/adespota.exarheia/permalink/1567291390058542/?notif_id=1517990409004726&notif_t=tagged_with_story&ref=notif
 
ΥΓ Είναι συνειδητή μας επιλογή να μην δημοσιεύσουμε φωτογραφίες από τα γατιά που υπέφεραν στα χέρια των ανθρώπων από το σημείο. Εμείς θέλουμε να τα θυμόμαστε όπως ήταν όταν τα ταΐζαμε και έρχονταν τρέχοντας καμιά δεκαριά χαρούμενα. Και το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με όσα έχουν επιβιώσει.

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.