Επέμβαση της ΕΛΑΣ στην Πρυτανεία και καταπάτηση ασύλου:

Πρώτη φορά με αριστερά!

| 17/04/2015

Έληξε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται περιμετρικά του κτηρίου. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, παρουσία εισαγγελέα. Οι καταληψίες αντιεξουσιαστές που παρέμεναν στο κτήριο, περίπου 15 άτομα, οδηγήθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας με χειροπέδες.

Τι κι αν ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε “ενίσχυση του ασύλου”, στην πράξη αυτό που έχουμε είναι επέμβαση της αστυνομίας και καταστολή της κατάληψης, κάτι που δεν είχαν τολμήσει εύκολα να πραγματοποιήσουν ακόμη και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Και αν βέβαια ο ίδιος ο κύριος Μπαλτάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη κατάληψη “ήταν ακατανόητη και χωρίς περιεχόμενο”, ίσως κάθε ένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν το άσυλο όπως το εννοεί και το εννοούσε η αριστερά αποτελεί ένα προνόμιο και μια διαδικασία που έχει ως προϋπόθεση την έγκριση του περιεχομένου του από την εκάστοτε κυβέρνηση / εξουσία.

Το ζήτημα φυσικά των ενεργειών από ομάδες του αναρχικού χώρου που αφορούσαν την κατάληψη της πρυτανείας και άλλων κτηρίων το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα του λεγόμενου “timing” , των στόχων που τέθηκαν, της σχέσης που υπήρξε ή δεν υπήρξε με άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας προφανώς αποτελούν πεδία κριτικής και διαφωνίας. Είναι σαφές ότι πολλοί -και δικαιολογημένα- διαφωνούν με τον τρόπο, τον χώρο και τον χρόνο, ότι αμφισβητούν το σκεπτικό και τη μεθοδολογία, χωρίς να είναι αντιδραστικοί, αντιδημοκράτες, φασίστες, νεοφιλελεύθεροι.

Η επέμβαση της αστυνομίας όμως φυσικά και δεν αφορά (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) μία τέτοια συζήτηση. Η επέμβαση αφορά στη συζήτηση που δημιουργούν όλο αυτό το διάστημα με προκλητικό και υποκριτικό τρόπο τα κανάλια του Μπόμπολα, του Αλαφούζου και άλλων συναφών ανδρών του ολιγαρχικού τόξου της χώρας. Και μαζί τους οι πατροπαράδοτες πολιτικές δυνάμεις της αντίδρασης, της καταστολής, της επιβολής της φτώχειας, παραδοσιακές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ) και χίπστερ (Ποτάμι).

Ρεπορτάζ που μιλούσαν για διακίνηση ναρκωτικών, ΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ στο χώρο της Πρυτανείας είναι γνωστό ότι γίνεται διακίνηση χωρίς να υπάρχει καμία κατάληψη, κανένας αριστερός, κανένας αναρχικός. Ρεπορτάζ που μιλούσαν για ζημιές και αδυναμία του ιδρύματος να εκτελέσει το έργο του, ενώ οι καταληψίες είχαν δημοσιοποιήσει και βίντεο που έδειχνε ότι όλα ήταν άθικτα – κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια η αστυνομία μετά την σημερινή επέμβαση. Όμως συνέχιζε η υποκρισία και η τρομοκρατία από τα κανάλια που μετρούσαν μέρες : 13η μέρα κατάληψης, 14η μέρα κατάληψης κοκ)

Ο διάλογος με μία τέτοια συζήτηση και η επίδειξη συμμόρφωσης με τα κελεύσματά της αποτελεί άραγε κάτι δόκιμο για μία αριστερή διακυβέρνηση; Μπορεί να αποδώσει κάποιο όφελος στις αριστερές αξίες και προτάσεις που δοκιμάζονται στον στίβο της δημόσιας συζήτησης με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ένταση στο φόντο μιας κυβέρνησης που προκύπτει από ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική αριστερά; Η απάντηση πρέπει να δοθεί από τον καθένα και από τις συλλογικότητες κοινωνικές και πολιτικές που νιώθουν ότι τέτοιες υποθέσεις τις αφορούν με άμεσο τρόπο…

Ο Δ. Παπαδημούλης πάντως φαίνεται να έχει ήδη απαντήσει:

papa-1_1

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι την συγκεκριμένη ενέργεια της σημερινής επέμβασης είχε προαναγγείλει η χτεσινή παρουσία της αστυνομίας στα Προπύλαια σε χώρο που πραγματοποιούνταν πέρα από την κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Κάτι που οδήγησε και σε επεισόδια κατά τη διάρκεια της έναρξης της κινητοποίησης.

astynomia

Την είχε προαναγγείλει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, που σημείωσε χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι «η ιστορία αυτή πρέπει να λήξει σήμερα ή αύριο, αλλά κυρίως πρέπει να μην ξαναγίνει».

Και όλα αυτά ενώ, όπως διαφαίνονταν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου ‘Γ και άλλα συναφή θέματα, η κατάληψη θα έληγε πιθανόν σήμερα με απόφαση των ίδιων των καταληψιών…