Επίθεση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ από τον "Ρουβίκωνα"

| 14/09/2015

Επίθεση στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί της Δευτέρας μέλη της αναρχικής ομάδας “Ρουβίκωνας”. Κείμενο-προκήρυξη, το οποίο συνοδεύεται από βiντεο, αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org και αναφέρει:

«Σήμερα 14 Σεπτέμβρη στις 8.10 το πρωί ομάδα συντρόφων του Ρουβίκωνα εισέβαλε στον 7ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το ΤΑΙΠΕΔ επί της οδού Σταδίου και Κολωκοτρώνη στην πλατεία Κολωκοτρώνη. Οι σύντροφοι ισοπέδωσαν τον όροφο. Σπάστηκαν οι υπολογιστές, τα λάπτοπ, τα γραφεία, τζάμια, εκτυπωτές, κάμερες κ.α. Επίσης καταστράφηκαν έγγραφα. Οι security που φύλασσαν την είσοδο του κτηρίου κρατήθηκαν από μια περιφρούρηση της ομάδας η οποία τους αφαίρεσε τους ασυρμάτους τους και οι σύντροφοι αποχώρησαν ανενόχλητοι. Το κτήριο του ΤΑΙΠΕΔ φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από ΔΕΛΤΑδες και ΟΠΚΕ, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμπόδισε την επίθεση και την ισοπέδωση του ορόφου…

Θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο»

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε σύμφωνα με το νόμο 3986/2011, κατ’ απαίτηση της τρόικα και του κεφαλαίου, για την εκμετάλλευση και πώληση της δημόσιας γης και ακινήτων που έχουν περιέλθει σε αυτό, για την εξόφληση του δημόσιου χρέους.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε, σαφώς κατοχύρωσε τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ενίσχυση–γιγάντωσή του με απορρόφηση από το ΤΑΙΠΕΔ της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), στην οποία έχουν περιέλθει τα ακίνητα του δημοσίου και μαζί αυτά που κληρονόμησε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, τον ΕΟΤ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.  Η δρομολόγηση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά διευκολύνθηκε, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Η ύπαρξή του αποτελεί ταφόπλακα για το δημόσιο συμφέρον και ανεπανόρθωτη ζημιά για το περιβάλλον.

Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι ανάμεσα στα ψηφισμένα πρόσφατα μέτρα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός “υπερταμείου” στο οποίο θα μεταφερθούν όχι μόνο ακίνητα του Δημοσίου, και κρατικές επιχειρήσεις, αλλά βραχονησίδες, τα μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες, ενώ όπως δήλωσε η Μέρκελ , θα περιλαμβάνει επίσης θυγατρικές και ακίνητα τραπεζών. Δηλαδή πολύ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία απ’ όσα κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, η αποτίμηση των οποίων υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου είναι 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας Β.Φάιμαν , σύμφωνα με τον οποίο ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δεν έχει χρονικό όριο. «Οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν σε χρονικό ορίζοντα αντίστοιχο με αυτόν των ομολόγων, δηλαδή πάνω από 30 χρόνια», σημείωσε. Από τα 50 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ θα χρησμιοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, το 50% (12,5 δισ) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, και τα άλλα 12,5 δισ. για επενδύσεις.

Εφόσον οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, υπηρετούν αυτές τις κατευθύνσεις, η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι μόνο το μαζικό λαϊκό κίνημα, οι επιτροπές αγώνα σε γειτονιές, οι κινήσεις πόλης, οι πρωτοβουλίες κατοίκων με τον ανυποχώρητο και πολύμορφο αγώνα τους μπορούν να ανατρέψουν την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου σε ιδιώτες.