Επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο ένα χρόνο μετά τις Βρυξέλλες

Αναμένοντας τα «ποιός», βέβαιη είναι η κλιμάκωση της καταστολής

| 22/03/2017

Στην πρώτη επέτειο της πολύνεκρης επίθεσης στις Βρυξέλλες, που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για επιπλέον «αντιτρομοκρατικά» μέτρα καταστολής και πρόσθετες απαγορεύσεις για τους πρόσφυγες, το Λονδίνο ζει στο ρυθμό μιας πρωτοφανούς επίθεσης στην περίμετρο του Κοινοβουλίου, σε ένα ίσως από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας.  Οι βρετανικές αρχές, προς το παρόν, αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως «τρομοκρατική επίθεση», χωρίς όμως να προχωρούν σε καμία άλλη εκτίμηση ως προς τα κίνητρα.  Το μυαλό όλων, βέβαια, λόγω και της χρονικής σύμπτωσης της επετείου της επίθεσης στις Βρυξέλλες «τείνει» προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Το βέβαιο είναι ότι, όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις, αυτού του είδους τα γεγονότα αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό από το σύστημα και την εξουσία για περαιτέρω σκλήρυνση της καταστολής απέναντι σε λαϊκές κινητοποιήσεις, για ενοχοποίηση κάθε αντίθεσης και αντίδρασης στις κυρίαρχες πολιτικές και για μεθοδική καλλιέργεια του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ θρησκευτικών, φυλετικών και εθνοτικών κοινοτήτων. Τα υπόλοιπα ως προς τις λεπτομέρεις της επίθεσης μένουν να φανούν.

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της 22/3, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί  στην τουριστική γέφυρα του Ουέστμινστερ όταν ένα αμάξι ρίχτηκε στο πλήθος. Το αυτοκίνητο πέρασε το πλήθος και συνέχισε την τρελή του πορεία μέχρι τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, τα οποία επίσης έριξε, μέχρι να σταματήσει λίγο παραπέρα. Με βάση τα, μέχρι στιγμής, στοιχεία, τότε ο οδηγός του αυτοκινήτου εξήλθε και μαχαιρώσε έναν αστυνομικό μπροστά στις πύλες της βρετανικής Βουλής, την ώρα που μέσα γινόταν συνεδρίαση, η οποία ανεστάλη εξαιτίας του γεγονότος. Στην συνέχεια, ο φερόμενος ως δράστης δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών και κατέρρευσε.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 4 νεκρούς (συμπεριλαμβανομένου πιθανότατα και του δράστη), ενώ οι τραυματίες τόσο από την πρώτη στιγμή της πρόσκρουσης του αυτοκινήτου στο πλήθος όσο και από τη συνέχιση της τρελής του πορείας και της επίθεσης του δράστη φαίνεται να ξεπερνούν τους 20. Σύμφωνα με τον guardian, σε γειτονικό νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 10 άτομα και τουλάχιστον άλλοι 10 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου από αερομεταφερόμενη μονάδα πρώτων βοηθειών. Για όσους νοσηλεύονται, ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για «καταστροφικά τραύματα».

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται. Στην πρώτη ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών, έκανε λόγο για «τραυματίες», άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρείται απαραίτητα λήξαν το συμβάν και παρέπεμψε σε νεότερα. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κέντρου του Λονδίνου πέριξ του Κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί πλήρως,  οι πολίτες που κατοικούν εκεί κλήθηκαν να μην προσπαθήσουν, μέχρι νεοτέρας, να επιστρέψουν στις οικείες τους, ή αν είναι εκεί να παραμείνουν σε αυτές.

lo12

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απομακρύνθηκε άμεσα από τις αρχές ασφαλείας και βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στρητ όπου και αναμένεται εντός των επομένων ωρών σύσκεψη ασφαλείας.  Αρκετοί βουλευτές παραμένουν στη Βουλή και περιμένουν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας για τον τρόπο απομάκρυνσής τους.  «Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών και μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές δεν είχε αποφασιστεί η αναβάθμιση του επιπέδου σε κόκκινο.  Το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης θεωρούνταν αρκετά πιθανό και ως ένα βαθμό αναμενόμενο, κατά αστυνομικές πηγές, εδώ και καιρό.

lo9

Η επίθεση επηρέασε και την μακρινή (πολιτικά) Σκωτία, όπου το κοινοβούλιο της χώρας διέκοψε την συνεδρίαση του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.