Επανέκδοση: Η Πόλις Εάλω - Terror X Crew

Η ίδια τρέλα, όπως τις πρώτες μέρες...

| 20/01/2017

Όλη μου η παρέα το είχε σε κασσέτα. Κάνα δυο πιο “ψαγμένοι” είχαν αγοράσει το cd. Με όποιο μέσο και αν έπαιζε αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα σημείο τομής στην ιστορία του ελληνικού Hip Hop και όχι μόνο. Μιλάω φυσικά για το “Η Πόλις Εάλω” των Terror X Crew.

[hr]

Η ίδια τρέλα, όπως τις πρώτες μέρες…

[hr]

Ένας δίσκος… Μια ιστορία… Που πρωτοκυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1997 και ταρακούνησε τον κόσμο της εγχώριας hip hop αλλά και της εναλλακτικής μουσικής σκηνής της χώρας μας. Ήταν φοβερή η μίξη του ακροατηρίου που θα γέμιζε το Camel Club στη Βουλιαγμένης. Κατά κύριο λόγο χιπχοπάδες, πάνκηδες ακόμα και μεταλάδες (χαρακτηριστική η συνεργασία του συγκροτήματος με τους New Jack). “Όχι δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει”, “Hip Hop hooligans, αυτοί που μόνο σου ‘λειπαν”, οι στίχοι και ερμηνείες του Αρτέμη και του Ευθύμη και η μουσική παραγωγή του DJ ALX άφησαν το δικό τους στίγμα στην μουσική σκηνή.

Είμαστε αρκετά μικροί τότε για να καταλάβουμε την αξία και την ποιότητα του βινυλίου. Ήταν κάτι σαν “ο παλιός τρόπος που ακούγανε μουσική, που ήταν δύσκολο να πας από τραγούδι σε τραγούδι και καμιά φορά κόλλαγε κιόλας”. Μεγαλώνοντας, και αφού εξοικειώθηκα -για να μην πω ερωτεύτηκα με τις χαρακιές του βινυλίου- χτύπαγα το κεφάλι μου στον τοίχο, καθώς δεν είχα προνοήσει να αγοράσω τους αγαπημένους μου δίσκους, που πλέον θεωρούνταν classics όταν έπρεπε. Πλέον δεν υπήρχαν πουθενά.

Εν έτει 2017 λοιπόν και κατόπιν συζητήσεων επί συζητήσεων, αιτημάτων των fans και βέβαια την δίκαιη άνοδο του βινυλίου, ο DJ ALX αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα.Με αφορμή λοιπόν τα 20 χρόνια κυκλοφορίας έγινε μια προσπάθεια για την επανέκδοση του δίσκου μέσω της πλατφόρμας indiegogo, όπου εκεί έχει την δυνατότητα ο κόσμος που το επιθυμεί να προπαραγγείλει τον δίσκο. Πέρα όμως από το κλασικό μαύρο βινύλιο προσφέρεται και ένα συλλεκτικό box set που περιέχει τον δίσκο σε μπλε βινύλιο και τα instrumentals του δίσκου, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τα 20 χρόνια “Η Πόλις Εάλω”.

Η διαδικασία προπαραγγελίας και προπληρωμής και η παραγωγή και κυκλοφορία ενός δίσκου μέσω crowdfunding είναι κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα καθώς ο κόσμος δεν έχει εξοικειωθεί με τη μέθοδο αυτή. Το crowdfunding ξεκίνησε το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου με χρονικό περιθώριο 40 ημέρες για την επίτευξη του στόχου. Ήδη από τις πρώτες μέρες υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και και το 100% του προϋπολογισμού επιτεύχθηκε μέσα σε μόνο 10 μέρες! Ωστόσο όσοι θέλουν να προπαραγγείλουν τον δίσκο θα μπορούν μέχρι το πέρας των 40 ημερών που έχει οριστεί εξ αρχής. Γι’ αυτή λοιπόν την επιτυχία υπαίτιος είναι ο κόσμος που το καλοδέχτηκε και το στήριξε συνάμα.

Ας ελπίσουμε ότι η επανέκδοση αυτή θα είναι η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και τα οι άλλες δύο δουλειές του θρυλικού συγκροτήματος. Το ομώνυμο Terror X Crew EP αλλά βέβαια και η “Γεύση του Μένους”, δίσκος που άλλαξε τελείως τη μουσική της ελληνικής Hip Hop εισάγοντας το Bounce και το Disco στις παραγωγές.

Δεν μπορεί πια κανείς να κάνει απλά μουσική…

 

Link για υποστήριξη / συμμετοχή στο crowdfunding:
https://www.indiegogo.com/projects/terror-x-crew-limited-vinyl-rap-hiphop#/

 

πόλις εάλω txc