Επιστολή Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία 

Στον απόηχο των εξελίξεων με την υπόθεση Λιγνάδη

| 25/02/2021

Κοινή επιστολή υπογράφουν σχεδόν 300 -μέχρι στιγμής- απόφοιτοι και απόφοιτες των Αρσακείων Σχολείων που διευθύνονται από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, στην προεδρεία της οποίας βρίσκεται ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης που τις προηγούμενες μέρες η μόνη δήλωση που έκανε σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη ήταν για να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη ως υπεύθυνος των Αρσακείων σχολείων. Οι υπογραφές είναι από ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει από το 1994 έως το 2018 και φανερώνει την καθολική ευθύνη που έχει η διεύθυνση της Εταιρείας για μια κατάσταση που ενυπάρχει στους χώρους της εδώ και πολλά χρόνια. Η επιστολή παραμένει ανοιχτή και για περαιτέρω υπογραφές.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Μπαμπινιώτη λέγοντας ότι «Ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας είναι αδύνατον να μην γνώριζε, να μην είχε ακούσει όλα όσα επί πολλά χρόνια ψιθυρίζονταν στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων. Είναι αδύνατον να μην είχε γνώση όσων λέγονταν τότε και καταγγέλλονται με πρόσφατα δημοσιεύματα για τη «δράση» του κ. Λιγνάδη» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, προσθέτοντας πως ο κ. Μπαμπινιώτης «εγκωμίασε δημόσια τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού για την επιλογή του εν λόγω ως Διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, επικαλούμενος μάλιστα και τη «δουλειά» του στα Αρσάκεια Σχολεία! Επαναλαμβάνω. Δεν μας εκπλήσσει, δεν με εκπλήσσει».

Στο μεταξύ, χθες η ΟΙΕΛΕ αποκάλυψε κείμενο από ομάδα «αυθορμήτως ενεργούντων» εξ Αρσακείων,  που ζητάει από τους εκπαιδευτικούς «δημοκρατικά» να υπογράψουν. Το κείμενο χαρακτηρίζει «ψευδολογίες» τις μαρτυρίες κακοποίησης θυμάτων της «δράσης» του Δημήτρη Λιγνάδη στα ιδιωτικά σχολεία.«Εξοργισμένοι συνάδελφοι μας απέστειλαν το κατάπτυστο κείμενο που καλούνται «δημοκρατικά» να υπογράψουν (όλοι γνωρίζουμε τι περιμένει τους αντιφρονούντες…). Στο κείμενο αυτό με τον παραπλανητικό τίτλο «Δεν φοβόμαστε» χαρακτηρίζονται ως «ψευδολογίες» οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποίησης θυμάτων της «δράσης» Λιγνάδη στα Αρσάκεια Σχολεία. Ο πανικός που διακατέχει κάποιους και ο τρόμος μπροστά στο τσουνάμι των αποκαλύψεων που έρχεται αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κείμενο διακινήθηκε μέσα στη νύχτα!» αναφέρει η Ομοσπονδία η οποία αναρωτιέται στην ανακοίνωση της «Τι φοβούνται άραγε τόσο πολύ;»


Από: Αποφοίτους του Αρσακείου Ψυχικού 1994-2018 Προς: Διοίκηση της Φ.Ε. και κάθε Υπεύθυνο

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021,

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

-Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

-Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

-Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών.

Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.

Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού 

Αγγέλου Κυβέλη, Αθανασοπούλου Αριάδνη, Αθανασούλη Άννα, Αλεβιζοπούλου Μαρινίκη, Αλεξοπούλου Κλεονίκη, Αμπατζή Νεφέλη, Αναστασάκης Κωνσταντίνος, Αναστασιάδη Μαρία-Ευρυδίκη, Ανδριανού Κατερίνα, Ανδρίτσος Θάνος, Ανδρίτσου Δάφνη, Ανδριώτη Nεφέλη, Αποστολακίδης Δημήτρης, Αργυροπούλου-Παππά Μυρτώ, Αυγέρη Δανάη, Βαγιάνος Ιωάννης, Βαμβακίδου Ήβη-Δάφνη,  Βαμβουρα ‘Αννα, Βασάκου Μαρία, Βασιλικού Μιχαέλα, Βιδάκη Μαίρη, Βλαχάκη Αικατερίνη,
Βλόντζου Μαρία Ελευθερία, Βούρτση Μαρία – Ελένη, Βουτσά Θεοδώρα-Παρασκευή, Βρεττάκης Έκτωρ,
Γεραρή Ελένη, Γεωργακοπούλου Θεοδώρα, Γεωργία Δασουρά, Γεωργία Δουλάμη, Γεωργία Δουλάμη,
Γεωργίου Ελεάννα, Γιάνναρη Μυρτώ, Γιαννελάκης Γιάννης, Γιαννελάκης Κωσταντίνος, Γιαννοπούλου Αλεξάνδρα, Γιαννοπούλου Έφη, Γκαγκαβούζη Έλβυ-Βασιλική, Γκέκος Γιάννης, Γκίβαλου Λήδα, Γκίκιζα Μαρία, Γκότση Φωτεινή, Γκότση Χρύσα, Δαμιανάκη Ειρήνη, Δαρεία Τζαννετάκη, Δάσκα Δανάη, Δημητρακόπουλος Αλέξανδρος, Δημητρακοπούλου Νικόλ, Δρ.Δογιάμα Λίλιαν, Δρόση Ελένη,
Ευαγγελίου Κωνσταντίνος, Ζαρκαδούλα Μαριάννα, Ζαρκαδούλας Άκης, Ζαρκαδούλας Κωσταντίνος, Ζαχαράτου Μαριζήνα, Ζευγώλη Αφροδίτη, Ζησούδη Κατερίνα, Ζούλη Ιωάννα, Θεοδώρου Άννα, Ιωαννίδου Ιωάννα, Καββαδία Ιωάννα, Κακαβά Μαρία, Καλαφάτη Διονυσία Φ., Καμπαλούρης Γιάννης, Καμτζέλη Ζέφη, Κανάβαρης Νικόλας, Κανέλλος Γεράσιμος, Κάρτερ Καρολίνα-Ειρήνη, Καρύδη Άννα-Μαρία, Κατσαρού Αγγελική, Κατσιμίγα Ναταλία, Κατσιρέα Βασιλική, Κατωπόδης Βασίλειος, Κεκέλου Αγγελική, Κιρκιμπολάκη Φλώρα, Κολοβός Γεώργιος Ναθαναήλ, Κονταράτου Καλλιόπη, Κοντογεώργη Νίκη, Κοντού Ελένη-Αλεξάνδρα, Κοντού Ναταλία, Κουρή Χριστίνα, Κούρκουλου Ιωάννα, Κούρκουλου Νεφέλη, Κουστένη Αγάπη, Κουτούλας-Σκάλτσας Κωνσταντίνος, Κουτσαφτής Χρήστος, Κουτσουμάνη Αναστασία, Κουτσουμάνη Ηλέκτρα, Κτενάς Γιάννης, Κυρίτση Μαρία-Βενετία, Κύτβα Μαρίνα,
Κώτση Ειρήνη, Λαμπρινίδης Χρήστος, Λαπαθιώτης Βασίλης, Λαρδίκου Ελένη, Λουκόπουλος Μιχάλης, Λουκρέζη Ειρήνη, Λυμπεροπούλου Ελένη, Λωρίδα Άλκηστις, Μαζωμένος Ευάγγελος, Μαθιουδάκη Δανάη, Μαλταμπέ Βασιλική, Μάντζου-Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαρία Τσούκα, Μαρκόπουλος Πέτρος, Μαρκουλάκη Σοφία, Μαρτίνος Μάριος, Μελανίτης Νίκος, Μέλλου Εύα, Μητρούσια Μαρία, Μουλός Χρήστος, Μπάιμπας Αθανάσιος, Μπάρλα Αγγελική, Μπεκύρη Μαριλένα, Μπέλτσιος Λάζαρος, Μπεργελέ Γεωργία, Μπλαζογιαννάκη Μαρία, Μποχρίνη Μυρτιά, Μπρούμα Ιωάννα, Μυρτώ Στραβοδήμου, Ναούμ Μυρτώ, Νικολόπουλος Διονύσης, Νικολοπουλος Μιχαλης, Νταϊφά Μαρίζα, Νταϊφά Στέλλα, Ντάλλα Ελίνα, Νταουλτζής Ταμπακάκης Γεώργιος Έκτωρ, Ξαφά Σοφία, Ξουράφη Λυδία,
Ξουράφης Κωνσταντίνος, Οικονομίδη Βίλη, Οικονομίδη Κατερίνα, Ουζουνίδη Υβόννη Έλλη, Παγώνη Άννα, Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος, Παναγάκου Παναγιώτα, Παναγιωτακοπούλου Μαγδαληνή, Παναγιώτου Αντιγόνη Στεφανία, Παντελόπουλος Ανδρέας, Παξινός Χρήστος Κωνσταντίνος, Παπαγεωργίου Φρόσω, Παπαγιάννη Νίκη, Παπαδοπούλου Έλ., Παπακωσταντίνου Μπράτη Ιωάννα, Παπαστεργίου Εύα, Παππά Ελισάβετ, Παυλάτος Παναγιώτης, Παυλίδη Μαρία, Περάνθης Κατριβάνος,
Περιστέρη Αγγελική, Περίχαρος Κωνσταντίνος, Περίχαρος Φώτιος-Κωνσταντίνος, Περίχαρου Δήμητρα,
Πετρίδου Αθηνά, Πετροδασκαλάκη Χαριτίνη, Σακελλαρίδης-Μάγκουρας Νεόφυτος, Σεκλιζιώτης Γεώργιος, Σιάμκα Όλγα, Σκόπα Ηρώ, Σοιλεμεντζίδου Ηλέκτρα, Σούμπλης Ιωάννης, Σπανός Γεωργιος Θεόδωρος, Στάικος Αλέξανδρος, Σταφυλάς Μάριος, Στεφανίδου Αθανασία, Στεφάνου Χρυσάνθη, Στράτου Αλεξία, Σωτηρέλη-Παπαδοπούλου Χάρις, Τζάθα Αλίκη, Τζιαφέτα Αγγελική, Τζιωτάκη Ελένη,
Τουτουντζής Αναστάσιος, Τριανταφύλλη Ιωάννα, Τριανταφυλλίδου Θωμαΐς, Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος, Τσακαρδάνη Μαρία, Τσαλαβούτας Λευτέρης, Τσατσούλης Έκτωρ, Τσεκλένη Μαρία, Τσέλλος Κωνσταντίνος, Τσιγκούνη Στεφανία, Τσιγκούνη Χρυσαυγή, Τσουτσαίος Σπύρος, Φερτάκης Δημήτρης, Φούζας Μάριος, Φρακτοπούλου Εύα, Φρέντζου Παναγιώτα, Φωτίου Κατερίνα, Χαζηράκη Βασιλική, Χάλαρη Μαργαρίτα, Χανιώτη Κατερίνα, Χαρλαύτη Νίκη, Χαρλαύτη Eυγενία, Χατζηδημητρίου Φοίβος, Χατζηκοκολάκης Κωνσταντίνος, Χιώλος Φωτεινός, Χριστοφορίδου Αναστασία, Χρύση Χρυσηίδα, Χρύσης Νικόλαος, Ψιάκης Θέων, Αντωνόπουλος Γεώργιος

Ανώνυμος/1994
Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/1997 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/1998 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/1998 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1998 Ανώνυμος/1998

Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ψυχικού/2001 Ανώνυμος/Α’ΑρσάκειοΨυχικού/2002 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2002 Ανώνυμος/2002

Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2003 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2004 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004 Ανώνυμος/2004 Ανώνυμος/2004 Ανώνυμος/2004

Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2004 Ανώνυμος/2014 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2004

Ανώνυμος/2005
Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2005 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2002 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2006

Ανώνυμος/2007 Ανώνυμος/2007 Ανώνυμος/2007 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007 Ανώνυμος/2007 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2007 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008

Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2008 Ανώνυμος/2008
Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2010 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2010 Ανώνυμος/2010 Ανώνυμος/2011
Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011 Ανώνυμος/2011
Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2012 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2012 Ανώνυμος/2012 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2012 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2012 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2015 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2016 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2004

Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2005 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1999 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2008 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011 Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/2016 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2001 Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/2014 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2008 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2011 Ανώνυμος/Β’ Αρσάκειο/2014 Ανώνυμος/2015

Ανώνυμος/Α’ Αρσάκειο/1973* Ανώνυμος/Γενικό Λύκειο/1975* Ανώνυμος/1988*

*Παλαιότεροι απόφοιτοι που μας υποστηρίζουν.