Εργαζόμενοι σε εταιρείες ασφαλείας: Χωρίς μέτρα προστασίας απέναντι στον «κορονοϊό»
Άλλος ένας κλάδος που καλείται να «αυτο-προστατευτεί» μέσα σε κλίμα φόβου για τις θέσεις εργασίας
Παρά τα λόγια, τις διαβεβαιώσεις και τη σκληρή κριτική για όσους «δεν συμμορφώνονται», όπως απειλητικά λένε αρκετά συχνά πλέον οι ιθύνοντες αλλά και πολλά ΜΜΕ που «κουνάνε το δάχτυλο» σε όποιον τολμήσει να ξεμυτίσει, έλεγχοι σοβαροί σε χώρους εργασίας όπου εργαζόμενοι υποχρεωτικά συνεχίζουν να δουλεύουν, για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι εμφανές ότι δεν γίνονται.
Μεταξύ των πολλών αυτών επαγγελματικών ομάδων συγκαταλέγονται και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες φύλαξης (security) -ή τουλάχιστον όσοι διατηρούν ακόμη τις θέσεις εργασίας τους γιατί έχουν πέσει «βροχή» οι απολύσεις, οι αναστολές συμβάσεων, οι άδειες με αλλά κυρίως άνευ αποδοχών, και όλα τα συναφή. Σύμφωνα με εργαζομένους, και συγκεκριμένα εργαζομένους που την τρέχουσα περίοδο δουλεύουν στον ΗΣΑΠ, η κατάσταση δεν είναι διόλου ενθαρρυντική.
Όπως λένε εργαζόμενοι στο #ToPeriodikoGR, όλοι είναι εξαιρετικά φοβισμένοι. «Οι επόπτες μας έφεραν κάποια γάντια μετά από παράκληση. Η ιδιωτική εταιρεία τους έδωσε ένα πακέτο στον καθένα για προσωπική χρήση και αυτοί τα μοίρασαν σε όλους τους φύλακες. Οινόπνευμα φέρνουμε με δικά μας έξοδα και το μοιραζόμαστε μεταξύ μας» λένε. Όπως τονίζεται, ούτε λόγος δεν έχει γίνει για απολύμανση του χώρου.
Παρόλο που δεν γίνεται απολύμανση, παρόλο που, επί της ουσίας, δεν υπάρχουν καν μέτρα προστασίας, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να σιωπούν και δεν θέλουν να μιλήσουν για όλα όσα πραγματικά συμβαίνουν στους χώρους φύλαξης. Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι φοβούνται πολύ να μιλήσουν για μην χάσουν τη δουλειά τους το επιβεβαιώνει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος, με την οποία ήρθαμε σε επαφή. Στη σιωπή αυτή φαίνεται καθοριστικό ρόλο να παίζουν και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με βάση τα όποια, μπορεί η όποια απόλυση γίνει αυτήν την περίοδο να είναι άκυρη, ωστόσο, αν κάποια εταιρεία πλήττεται σημαντικά έχει το δικαίωμα να κάνει αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Όλο αυτό το κλίμα πανικού και η αβεβαιότητα φαίνεται ότι «πνίγει» τους εργαζομένους, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγχυση.
Η Ομοσπονδία, από την πλευρά της, δια του Γενικού Γραμματέα της παροτρύνει τα μέλη της να προβούν σε καταγγελίες είτε απευθείας στο συνδικαλιστικό τους όργανο ή έστω ανώνυμα στην επιθεώρηση εργασίας. «Τι έχουν να χάσουν αυτή τη στιγμή; Αν δεν μας μιλήσουν πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά;» αναρωτήθηκε.
Ταυτόχρονα, βέβαια, υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση «είναι ήδη πολύ δύσκολο βέβαια να προμηθευτεί κανείς απολυμαντικά. Οπότε δεν μας κάνει εντύπωση που δεν έχουν δοθεί απολυμαντικά στους υπαλλήλους», αν και συμπληρώνει ότι σαφώς και πρέπει να γίνεται απολύμανση τους χώρους τους οποίους καθημερινά περνούν πάρα πολλές ώρες δεκάδες εργαζόμενοι είτε ταυτόχρονα είτε ο ένας μετά τον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία δήλωσε ότι θα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο οπουδήποτε δεχτεί καταγγελίες και ότι θα τις διαβιβάσει στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
Κατά τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας «είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης να βρει τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης για τους υπαλλήλους που απασχολεί γενικώς στο χώρο του, είτε είναι δικοί του υπάλληλοι, είτε είναι εταιρείες φύλαξης. Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες προσπαθούν με ότι μέσα μπορούν να προμηθεύουν τους δικούς τους υπαλλήλους».
Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι τελικά ποιος έχει την ευθύνη για να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κλάδο; Ο άμεσος εργοδότης τους; Ο πελάτης; Και τελικά, εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους που καλούνται, όπως και πολλοί άλλοι σε άλλους κλάδους, να αναλάβουν μόνοι να προστατεύσουν τον εαυτό τους με ό,τι μέσο έχουν, υπάρχει κανένας άλλος να αναλάβει κάποια ευθύνη ή να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους;
Και τελικά, η ευθύνη της πολιτείας για το πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι και σε αυτόν και σε πολλούς άλλους κλάδους που παραμένουν ενεργοί ποια είναι; Εκτός από την «ατομική ευθύνη»…