Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν γίνουν 5 ετών...

Οι αριθμοί της φρίκης ενός συστήματος που «γεννά» εκμετάλλευση και ανισότητα

| 11/11/2016

Θλίψη, αγανάκτηση και οργή προκαλούν τα στοιχεία έρευνας για τους βρεφικούς και παιδικούς θανάτους στον πλανήτη, την στιγμή που η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε υψηλό επιστημονικό – τεχνολογικό επίπεδο και όλες οι αιτίες που προκαλούν αυτή τη σφαγή θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί.

Οχι όμως από τον καπιταλισμό και τις ανισότητες που «γεννά», αφού, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια, Λι Λίου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, αμαλύοντας στοιχεία για τις 194 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους παιδιών βρίσκονται στην Αφρική.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι πέθαναν στον πλανήτη μας το 2015, προτού προλάβουν να γίνουν πέντε ετών και από αυτά τα 2,7 εκατομμύρια ήταν νεογέννητα. Αν και σε σχέση με το 2000 καταγράφησαν πέρυσι τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι θάνατοι μικρών παιδιών, κυρίως χάρη στη μείωση των θανάτων κατά τουλάχιστον 30% από πνευμονία, διάρροια, ελονοσία και ιλαρά στη διάρκεια της περιόδου 2000-2015, ωστόσο, αργή είναι η πρόοδος που παρατηρείται στη μείωση των θανάτων τόσο πάνω στη γέννα, όσο και κατά τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό.

Η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών έως πέντε ετών το 2015 είναι οι επιπλοκές λόγω πρόωρου τοκετού (1,1 εκατομμύρια θάνατοι ή 17,8%), οι θάνατοι από πνευμονία (0,9 εκατομμύρια ή 15,5%) και οι θάνατοι στη διάρκεια της γέννας (0,7 εκατομμύρια ή 11,6%).

Οι θάνατοι παιδιών εμφανίζουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα, με τα εθνικά ποσοστά να κυμαίνονται από 1,9 έως 155 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ετησίως. Σχεδόν δύο στους τρεις θάνατοι μικρών παιδιών (3,6 εκατομμύρια ή ποσοστό 60,4%) συμβαίνουν σε δέκα χώρες.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους παιδιών είναι όλες αφρικανικές: Ανγκόλα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Μάλι, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σομαλία.