Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση τους εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες στην Ιταλία

| 18/03/2020

από Γιώργο Ιωσηφίδη

Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση μία ομάδα εθελοντών από την Ιταλία που προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για να χρησιμοποιηθούν σε αναπνευστήρες για την χρήση σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Ιταλικό νοσοκομείο.

Η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού χρεώνει την βαλβίδα ως ανταλλακτικό περίπου 11 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο οι εθελοντές ήταν σε θέση να εκτυπώσουν αντίγραφο της με κόστος περίπου 1 δολάριο.

Ένα νοσοκομείο στην Ιταλία χρειάστηκε τις βαλβίδες για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς που είχαν νοσήσει με την ασθένεια COVID-19, καθώς υπήρχε έλλειψη σε ανταλλακτικά ενώ και οι πτήσεις από και προς την Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Ο προμηθευτής των βαλβίδων δήλωσε στο νοσοκομείο ότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τις βαλβίδες στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτούταν για την περίθαλψη των ασθενών, οπότε δύο εθελοντές, οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli που εργάζονται στην Ιταλική εταιρεία-startup Isinnova πρόσφεραν τον 3D printer τους για να κάνουν την δουλειά του προμηθευτή. Ζήτησαν λοιπόν την βοήθεια του κατασκευαστή και πιο συγκεκριμένα τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων –blueprints- ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μόνοι τους τις βαλβίδες, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε και τους απείλησε με μήνυση.

Οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli ωστοσο αποφάσισαν να προχωρήσουν κάνοντας οι ίδιοι τις μετρήσεις και εκτύπωσαν τρισδιάστατα τρείς διαφορετικές εκδοχές για να τις δοκιμάσουν με τον ιατρικό εξοπλισμό. Οι βαλβίδες λειτούργησαν και ήδη εξυπηρετούν δέκα ασθενείς από τις 14 Μαρτίου. Ο Massimo Temporelli, ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας FabLab που βοήθησε τους Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli να εκτυπώσουν τις απομιμήσεις των βαλβίδων δήλωσε: «Ήταν άνθρωποι που κινδύνευε η ζωή τους, και για αυτό αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε δράση. Τέλος. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από τη κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα από αυτή την ανάγκη που παρουσιάστηκε να δράσουμε άμεσα, και δεν πρόκειται να διαθέσουμε ελεύθερα τα σχέδια (εκτύπωσης)».

Η Ιταλία είναι η χώρα που αυτή τη στιγμή που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν ξεπεράσει τα 31 χιλιάδες και οι θάνατοι τους 2,5 χιλιάδες.