Ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ντονμπάς ετοιμάζει το Κίεβο

Σε «κόκκινο συναγερμό» οι λαϊκές πολιτοφυλακές σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ

| 15/12/2018

Στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας τέθηκαν οι πολιτοφυλακές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, μετά από πληροφορίες – τις οποίες επιβεβαίωσαν την Πέμπτη και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες – ότι το Κίεβο συγκεντρώνει στρατό για ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή του γενικού επιτελείου στρατού της ΛΔ Ντονιέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πολεμική προετοιμασία του Κιέβου, οι πολιτοφυλακές ενισχύθηκαν με μαχητές, βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά, ενώ, στην γραμμή του μετώπου έγιναν ενισχύσεις της οχυρωματικής υποδομής και τοποθετήθηκε αντιαρματικός εξοπλισμός.

Την προετοιμασία του ουκρανικού στρατού για ευρείας κλίμακας επίθεση επιβεβαίωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία, τις επόμενες μέρες αναμένεται πολεμική προβοκάτσια εκ μέρους του Κιέβου.

Στόχος της επίθεσης είναι, κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η κατάληψη του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και η πρόσβαση του καθεστώτος στις παραμεθόριες περιοχές των συνόρων με την Ρωσία.

Ο πρώτος αναπληρωτής της Επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (σσ. το χαλαρό μόρφωμα που «αντικατέστησε» την ΕΣΣΔ) Κονσταντίν Ζατούλιν ανέφερε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει μονομερώς από την διαδικασία του Μινσκ (σσ. ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία) σε περίπτωση επίθεσης του Κιέβου στο Ντονμπάς, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.