Ευρωπαϊκή 'Ενωση: Αδιαφορεί συνειδητά για τα παιδιά πρόσφυγες

«Κουλτούρα υποψίας» έναντι των παιδιών που έφυγαν από τον θάνατο!

| 26/07/2016

Τα παιδιά που εγκαταλείπουν φτωχές ή εμπόλεμες περιοχές χωρίς τους γονείς τους, πέφτουν θύματα εμπόρων και διακινητών ανθρώπων όταν φτάνουν στην Ευρώπη λόγω της «ανοργάνωτης» αντίδρασης κυβερνήσεων, δήλωσαν τα μέλη μιας ομάδας Βρετανών βουλευτών σήμερα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουλή των Λόρδων δήλωσε σε έκθεσή της ότι ήταν «θορυβημένη» από την «έλλειψη στρατηγικής» για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, ενώ η αστυνομία και οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια κουλτούρα υποψίας σε κάθε επίπεδο (…), θέτοντας σε αμφιβολία ότι αυτά που λένε τα παιδιά είναι αλήθεια», είπε η Ούσα Πράσαρ, μέλος της Βουλής, η οποία προέδρευσε στην ομάδα έρευνας.

«Ναι, αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, αλλά είναι παιδιά, προτίστως και κυρίως», είπε σε συνέντευξή της στο ‘Ιδρυμα Thomson Reuters.

Περίπου 90.000 ασυνόδευτα παιδιά, πολλά από τα οποία αφήνουν πίσω τους πολέμους στη Συρία και στο Αφγανιστάν, ζητούν άσυλο στις 28 χώρες της ΕΕ πέρσι. Το σύνολο αυτό είναι τριπλάσιο από αυτό του 2014, σύμφωνα με την Eurostat.

Πολλά από τα παιδιά που επέζησαν από το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη βρέθηκαν να ζουν σε χαμηλές συνθήκες διαβίωσης – είτε σε κελλιά φυλακής, είτε σε κέντρα περιφραγμένα με συρματόπλεγμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλα απλώς εξαφανίστηκαν. Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί από τότε που έφτασαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Europol.

Με τόσα παιδιά να εξαφανίζονται, η αναφορά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση για την «διστακτικότητά» της να βοηθήσει άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ να μετεγκατασταθούν μερικά από αυτά.

Βέβαια, δεν πρόκειται για «διστακτικότητα», «ανοργανωσιά» ή «έλλειψη στρατηγικής» εκ μέρους της ΕΕ, αλλά, αντίθετα, για συνειδητή αδιαφορία για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες συμμετέχει με πολλούς τρόπους.

Στο μεταξύ, απεργία πείνας ξεκίνησαν χθες περίπου 150 πρόσφυγες σε ένα χωράφι στην Σερβία, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Πρόκειται επί το πλείστον για Αφγανούς και Πακιστανούς που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Η ομάδα αυτή των προσφύγων είναι μέρος μιας μεγαλύτερης που αποτελείται από 300 ανθρώπους οι οποίοι ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο από το Βελιγράδι για τα σύνορα, όπου εγκαταστάθηκαν σε έναν αγρό, περίπου 100 μέτρα από το συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Σερβία από την Ουγγαρία.

«Μας φέρνουν φαγητό εδώ αλλά κανείς δεν θέλει να το φάει. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά κι έτσι εμείς θα καθίσουμε εδώ, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα», είπε ένας 40χρονος Αφγανός. ο Άμπντουλ Μάλεκ.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, είπε ότι οι αρχές θα αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, αλλά οι πρόσφυγες διαβεβαίωσαν ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική.