ΖΝ. Ζωντανοί Νεκροί. Επιστρέφουν...

Οι «βρωμόστομοι» που ανέβασαν το επίπεδο του ελληνικού Hip Hop.

| 27/02/2015

Τους ξέρεις. Τους έχεις ακούσει. Μπορεί να είσαι fan και να έχεις μεγαλώσει με τα τραγούδια τους, ή μπορεί να είσαι hater και να χλευάζεις τα ψευδώνυμά τους. Όπως και να ‘χει όμως η είδηση για την επανένωσή τους και η ανακοίνωση για την επερχόμενη κυκλοφορία του 2ου Τόμου, μάλλον δεν σε άφησε αδιάφορο.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’την αρχή. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 90, μετά από μια συναυλία των Terror X Crew (TXC) στο παλιό Camel Club, η αστυνομία θα κάνει ένα μεγάλο “πέσιμο” και θα συλλάβει πολύ κόσμο, ακόμα και μέλη του συγκροτήματος. Εκείνο το βράδυ στο κρατητήριο, θα γνωριστούνε ο Τάκη Τσαν με τον Μηδενιστή. Αποτέλεσμα αυτής της γνωριμίας ήταν η δημιουργία του συγκροτήματος GLD (Gate of the Livig Deads), οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται το στίχο «GLD μεγάλη πύλη σκοτεινή, Ζωντανοί Νεκροί») που αργότερα μετονομάστηκε σε Ζωντανοί Νεκροί.

Αρχικά τα μέλη του group ήταν αυτοί οι δύο MCs. Αργότερα, μπήκε στην παρέα ο Χαρμάνης, Ελληνοαμερικάνος φίλος του Τάκη, αυτό που λέμε «στα κόλπα από μικρός». Ο Τάκης, όντας και αδερφός του DJ ALX (από τους γνωστότερους και σημαντικότερους djs της εγχώριας χιπ – χοπ), έχει επαφή με τους TXC, και μέσω του Ευθύμη, ο οποίος τότε σπούδαζε στην Κοζάνη, θα γνωριστεί με τον Υποχθόνιο και μετέπειτα με τον αδερφό του τον Καταχθόνιο. Το ιδιαίτερο στυλ των 2 αυτών MCs άρεσε, κι έτσι ολοκληρώθηκε η σύνθεση του συγκροτήματος των Ζωντανών Νεκρών, υπό την μουσική «επίβλεψη» του Ηχοκράτορα (DJ ALX).

5 MCs με ιδιαίτερο και μοναδικό στυλ ο καθένας, κυκλοφόρησαν το 1997 το 1ο τους ep «ΖΝ Εντολές» και το 1998 το 1ο και ιστορικό τους LP “Πρώτος Τόμος».

Οι στίχοι των πρώτων τραγουδιών τους, έκαναν μεγάλη εντύπωση, είτε θετική είτε αρνητική. Το υλικό τους ήταν πολύ τολμηρό για την εποχή καθώς ήταν το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που μίλαγε ανοιχτά για ναρκωτικά, αλητείες του δρόμου και έκανε battle rap στην Ελλάδα, ονοματίζοντας άλλα groups και MCs. Όλα αυτά όμως δεν θα ήταν τίποτα, αν δεν ερχόντουσαν στην επιφάνεια μέσω των μοναδικών flows και skills αυτών των πέντε διαφορετικών MCs. Έτσι σιγά σιγά, η ΖΝ σχολή άρχισε να αποκτά μεγάλο κοινό αλλά και μαθητές, που μέσω κασσετών διέδιδαν τα ακυκλοφόρητα και τα μη λογοκριμένα κομμάτια τους. Οι ΖΝ επίσης, με την αμεσότητά τους, δημιούργησαν σε κάθε πιτσιρικά τότε την πεποίθηση ότι μπορεί να γράψει ραπ, να «χώσει» στίχους με πράγματα που ζει καθημερινά. Ότι το ραπ δεν είναι για λίγους, είναι για όλους. Άσχετα αν οι καλοί μένουν.

Στα πλαίσια της «μίμησης» της αμερικάνικης σκηνής, οι ΖΝ εκείνη την εποχή ξεκίνησαν μια κόντρα με το Low Bap. Mια κόντρα που πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις, από το στιχουργικό κομμάτι μέχρι και τους τσαμπουκάδες που γινόντουσαν σε διάφορα lives, η οποία ουσιαστικά δεν πατούσε πουθενά. Ήταν κάτι που έπρεπε να υπάρχει. Δύο στρατόπεδα, η Ηχοκρατορία και η Freestyle Productions, με διαφορετικό στυλ το καθένα, μεγάλωναν και έβγαζαν υλικό, με βάση αυτήν την κόντρα. Έτσι είναι το battle rap. Άλλωστε οι ίδιοι οι ΖΝ πλέον παραδέχονται ότι ουσιαστικά δεν είχαν να χωρίσουν κάτι και αν και δεν γουστάρουν, δεν αμφισβητούν τη δουλειά του BD Foxmoor.

Εκεί που πιθανότατα φάνηκε η πραγματική διαφορά που έκαναν οι Ζωντανοί Νεκροί σε μία αρκετά πλούσια τότε, ελληνική Hip Hop σκηνή, ήταν το 2000 όταν και κυκλοφόρησε το solo LP του Τάκη Τσαν (Παιδί Θαύμα), «Ρίμα για Χρήμα». Ίσως μουσικά το καλύτερο LP που έχει βγει στο ελληνικό Hip Hop, με τις παραγωγές του DJ ALX να φέρνουν το Bounce στην Ελλάδα. Οι «ωμοί» στίχοι στα hidden tracks αυτού του δίσκου, τα ανεβασμένα flows που έδεναν με τις μουσικές του ALX, έκαναν τον κόσμο να καταλάβει τι ήταν πραγματικά οι ΖΝ.

Επόμενος σταθμός αυτής της πορείας ήταν το Solo LP του Μηδενιστή, ο «Μεγάλος Ήρωας». Αυτός ο δίσκος φτιάχτηκε από το Μηδενιστή και τον Ηχοκράτορα (DJ ALX) αντί του Δεύτερου Τόμου, καθώς το αρχικό πλάνο ήταν αυτό. Κομμάτια όπως το «Άστο να γνωστοποιηθεί», είχαν ηχογραφηθεί για το 2ο LP των ΖΝ, αλλά λόγω των δυσκολιών και της μικρής συμμετοχής κάποιων μελών του group, εντάχθηκαν στον Μεγάλο Ήρωα.

Από εκεί κι έπειτα, το κάθε μέλος των ΖΝ, ακολούθησε την πορεία του. Solo δουλειές σε όλα τα επίπεδα, από underground raps μέχρι και συνεργασίες με ονόματα της pop μουσικής σκηνής, πάντα όμως με ραπ υψηλού επιπέδου. Κάποιες κινήσεις δίχασαν και το κοινό τους και σε πολλές περιπτώσεις οι κριτικές τύπου «ο Μηδενιστής το ξεπούλησε» ή «ο Τάκης το ‘χασε» δεν άργησαν να έρθουν.

Παρόλα αυτά, όταν στα πλαίσια του rap challenge, ενός διαδικτυακού «παιχνιδιού» μεταξύ των ελλήνων MCs, o Τάκη Τσαν, προκάλεσε τα υπόλοιπα ΖΝ μέλη να επανενωθούν και να βγάλουν τον Δεύτερο Τόμο, η απάντηση ήταν με τη μία θετική και χωρίς δεύτερη σκέψη. Άσχετα αν υπάρχει εμπορικός λόγος πίσω από αυτό ή οτιδήποτε άλλο, η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην ελληνική σκηνή. Το κοινό έχει ενθουσιαστεί και οι όποιες αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις υπήρχαν έχουν πάει στην άκρη.

Έτσι, μετά από το ασφυκτικά γεμάτο An Club εκείνο τον Σεπτέμβρη του 2002, που ήταν η τελευταία φορά που ανέβηκαν και οι 5 ΖΝ στη σκηνή, το κοινό τους έχει την ευκαιρία να τους δει ξανά με πλήρη σύνθεση. Ένα live που θα ξυπνήσει μνήμες και θα βάλει τις βάσεις για τον πολύαναμενόμενο Δεύτερο Τόμο. Ένα live που θα ενώσει τρεις γεννιές. Εμάς που μεγαλώσαμε με τον Πρώτο Τόμο, την επόμενη γεννιά που μεγάλωσε περιμένοντας τον Δεύτερο Τόμο και τη γεννιά που θα μεγαλώσει με αυτόν.

1 Live. 5 MCs. 1 DJ. ZN 2015.

Όσο περνάνε οι χρονιές, μοιάζει σαν να’ναι χθες

καινούριες ρίμες και προσεγμένες παραγωγές.

Δε θα αλλάξουμε ποτέ θα’μαστε πάντα εδώ

Με 100% Hip Hop αληθινό.

 

*Oι Ζωντανοί Νεκροί θα εμφανιστούν ζωντανά στο Βοτανικό Live Stage, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Οι πόρτες ανοίγουν 20.00 με 10 Ευρώ είσοδο.

* Εδώ το event στο facebook.

****

298711_10150396042106413_248578434_n

Χαρμάνης

Χαρμάνης

Υποχθόνιος

Υποχθόνιος

Τάκη Τσαν

Τάκη Τσαν

Μηδενιστής

Μηδενιστής

 

Καταχθόνιος

Καταχθόνιος

5118_122579256412_3074933_n