Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Ηλεκτρονικές θεραπείες στο καιρό της καραντίνας

| 12/04/2020

Η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτοφανέρωτη και δύσκολη. Ο εγκλεισμός στους 4 τοίχους του σπιτιού και η «κατόπιν ειδικής κυβερνητικής ή εργοδοτικής αδείας» κυκλοφορία στον έξω κόσμο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας με κυρίως θύματα τις γυναίκες αναπτύσσονται έντονα το τελευταίο διάστημα, όπως και άλλες ψυχολογικές επιβαρύνσεις που οφείλονται στο άγχος της επιβίωσης, ειδικά των εργαζόμενων που είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε ζουν με πενιχρά επιδόματα σε εργασιακή αναστολή και είμαστε ακόμη στην αρχή….

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει και να κάνει όσο γίνεται καλύτερη τη διαβίωση μας σε αυτή τη περίοδο. Αποκτά εκ των πραγμάτων πιο ισχυρό λόγο ύπαρξης, όπως και άλλες τέχνες φυσικά. Για αυτό το λόγο και το disc lab προτείνει αυτή τη φορά 3 προτάσεις ηλεκτρονικής μουσικής από το τρέχω κατάλογο της Inner Ear, τρεις παραγωγές που μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά σε αυτή τη περίοδο και όχι μόνο…

Mikael DeltaElation

Ορχηστρικός πίνακας ζεστών ηχοχρωμάτων

Ξεκινάμε και δικαιωματικά με το τελευταίο δίσκο του  Μιχάλη Δέλτα, που κυκλοφόρησε το περασμένο Νοέμβριο. Δικαιωματικά όχι μόνο γιατί ο Μ.Δ., όπως τον γνωρίσαμε από την εποχή των Στέρεο Νόβα και τη μετέπειτα πορεία του, είναι όπως και να το κάνουμε μουσικός αναφοράς για την ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα, αλλά και για το χαρακτήρα του Elation.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ, ονειρικής μουσικής, ταξιδιωτικών ήχων, ρομαντισμού, λυρισμού και ευαισθησίας. Ο Μιχάλης Δέλτα στο Elation πλάθει μια ηχητική  ατμόσφαιρα που σε είτε σε βοηθά είτε σε προκαλεί να στοχαστείς, να ατενίσεις, να «ξεφύγεις» αφήνοντας στο τέλος μια γλυκιά αίσθηση και μια πληρότητα συναισθημάτων. Στον ορχηστρικό πίνακα του “Elation” το αστικό τοπίο συνομιλεί με τη φύση και η ανθρώπινη ύπαρξη συναντιέται με το απόκοσμο. Electronica, ambient και techno μουσικοί καμβάδες μαζί με αλλοιωμένους ήχους κλασικού πιάνου, cello τενούτες και ουράνια φωνητικά είναι ο σημερινός δυνατός, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητος ήχος της electronica του Μιχάλη Δέλτα. Ειδικά ο τρόπος που συνδυάζεται το κλασικό στοιχείο με την ηλεκτρονική αισθητική παράγει γοητευτικά αποτελέσματα σε κομμάτια όπως το επίκαιρο “Loving From a Distance” και το πανέμορφο “The Sky Inside Me”.

Ο Μιχάλης Δέλτα αφιέρωσε τα τελευταία δύο χρόνια στη δημιουργία αυτού του δίσκου, επιτυγχάνοντας  και σημαντικές συνεργασίες οι οποίες συνδέουν την Ελλάδα με το Βερολίνο και την Πολωνία. Ο Μιχάλης Παρίτσης είναι ένας νέος μουσικός, ο οποίος κάνει την πρώτη του συμμετοχή σε αυτό το album, προσθέτοντας δυνατά αναλογικά ηχοχρώματα και ρυθμικά μοτίβα.  Ο εκ Θεσσαλονίκης Autow Nite Superstore (Thomas Ba) μάς χαρίζει με τα φωνητικά του απύθμενους βυθούς συναισθημάτων στο ομώνυμο αρπέτζιο κομμάτι “Elation”, ενώ η Katarzyna Kafel, από το Βερολίνο, προσεύχεται στα Πολωνικά σε μια ξεχωριστή ambient-jazz ενορχήστρωση με τον τίτλο “Art In Heaven”.

Κυκλοφορεί σε LP, CD και Digital album από την Inner Ear.

ΗΧΟΤΟΠίΑ – Χωρίς Ταχύτητα

 Μουσικά ταξίδια από εδώ μέχρι το άπειρο

 Τα Ηχοτοπία είναι το οπτικοακουστικό σχήμα των Παναγιώτη Τομαρά (Kymatropika) και Στέφανου Κωνσταντινίδη (Electroware). Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημά τους και ένα χρόνο μετά το πρώτο τους release τα Ηχοτοπία, που έγιναν γνωστά από τη σύνδεση του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με την electro-technoir μουσική και τις οπτικοακουστικές τους live εμφανίσεις, κυκλοφόρησαν στις 25 του περασμένου Οκτωβρίου το δεύτερο τους album με τίτλο “Χωρίς Ταχύτητα”.

Σε ένα σύμπαν φτιαγμένο από τους ήχους της πόλης και την ηλεκτρονική ατμόσφαιρα ενός σινεμά σκοτεινού και άγνωστου, δέκα μουσικές ιστορίες μιλούν για την επιστροφή σε αυτά που αφήσαμε, τους μακρινούς νυχτερινούς ορίζοντες και το φως των άστρων που φτάνει σε εμάς ύστερα από εκατομμύρια χρόνια.

Μαζί με τη διασκευή του αγαπημένου Direct Lines από τους Electronic Circus, ένα μουσικό κολλάζ στα Ξύλινα Σπαθιά, κάποιους δανεικούς στίχους από τον Γιώργο Γραμματικάκη και τα μετρονομικά ηχοχρώματα των Oberheim DMX, Moog Voyager και Nord Modular, τα Ηχοτοπία εστιάζουν σε electro-techno, synth και ambient μουσικά ταξίδια. Η μουσική τους θα σας ταξιδέψει τόσο στο εδώ όσο και στο «εκεί έξω». Στο εδώ της πόλης, των ρυθμών και των εικόνων της, παρά το ότι όλα αυτά έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας και στο «εκεί έξω» στο φως των αστεριών, το σύμπαν, το άπειρο. Χαρακτηριστικά κομμάτια το «Αύριο θα φύγω» και το «Atmos».

Το “Χωρίς Ταχύτητα” κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital album από την Inner Ear.

 

MAZOHA – ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ

Πάρτι στα μπαλκόνια

Το project MAZOHA δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2017 από τον Τζίμη Πολιούδη (Vagina Lips) στη Θεσσαλονίκη. Πλέον είναι αυστηρά ελληνόφωνο κι όπως και στην περίπτωση Vagina Lips πρόκειται για σόλο project.  Μετράει ήδη 2 ανεξάρτητες κυκλοφορίες “The Weight Of Existence” (Album 2017) και “Άσυλο Μηδέν” (ΕP 2018).

Ηχητικά έχει χαρακτηριστεί ως synthpunk με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες, λόγω του ήχου του (μπασογραμμές από synthesizer και πανκ riffs), αλλά κυρίως λόγω των στίχων που είναι εξαιρετικά άμεσοι, προσωπικοί, αφοριστικοί και σε πολλές περιπτώσεις πολιτικοί.

Στο δεύτερο album, που ονομάζεται “Μπάσταρδο”, οι στίχοι παραμένουν όλα τα παραπάνω, αλλά η μουσική περνάει από διάφορα είδη, γίνεται περισσότερο χορευτική κι ακόμη περισσότερο μελωδική. Θυμίζει έντονα το στυλ  του βρετανικού ήχου της electro pop των 80’ς που γνωρίζει πολλές αναβιώσεις στις ημέρες μας, έχοντας ταυτόχρονα  αρκετές επιρροές και από τον ήχο των Στέρεο Νόβα (χαρακτηριστικό το «Σταγόνα»).

Το  “Μπάσταρδο”  από το πρώτο του κομμάτι σε ένα τρελό τριπ ξεφαντώματος χωρίς να είναι «τσιχλόφουσκα». Αντίθετα σε κάνει να θες να χορέψεις και να χτυπηθείς ακούγοντας πολύ σοβαρά πράγματα που κάτι ή πολλά από αυτά σε αφορούν και προσωπικά. Ένας δίσκος που σε κάνει να θες να στήσεις ένα αυτοσχέδιο πάρτι στο μπαλκόνι και τη ταράτσα του σπιτιού σου σπάζοντας τη μονοτονία της καραντίνας στη γειτονιά σου…

Το “ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ” κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital album από τις 16 Σεπτεμβρίου από την Ιnner Ear.

.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…