ΗΠΑ: Αιματοβαμμένα βίντεο... για αστυνομική προπαγάνδα

Η αμερικανική αστυνομία δημοσιοποίησε το βίντεο ενός ακόμη φόνου εκ μέρους στελεχών της

| 14/07/2016

Το βίντεο ενός ακόμη θύματος της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ δημοσιοποιήθηκε και μάλιστα… από την ίδια την αστυνομία σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δει το κοινό» τί «αντιμετωπίζουν» οι αστυνομικοί, οι οποίοι πρέπει να «πάρουν αποφάσεις» σε «πολύ λίγο χρόνο». Η χρονική στιγμή της παρουσίασης χθες δεν είναι τυχαία, αφού, ενώ το τραγικό συμβάν έγινε τον Ιούνιο, το βίντεο παρουσιάστηκε εν μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα μετά τους άλλους δύο φόνους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Φυσικά, η ζωή, ακόμη και η στατιστική, δείχνει ότι οι αστυνομικοί των ΗΠΑ δεν «κουράζουν» ιδιαίτερα το μυαλό τους με τέτοιου είδους ζητήματα και η «απόφαση» δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς, πολύ περισσότερο αν απέναντί τους έχουν Αφροαμερικανό ή Λατινοαμερικανό, αλλά απόλυτα τραγική για όλους τους υπόλοιπους, του θύματός τους προεξέχοντος…

Αυτή την φορά το θύμα δεν ανήκε σε κάποια μειονότητα, αλλά ήταν ένας 19χρονος πιτσιρικάς στο Φρέσνο, ο Ντίλαν Νομπλ, οποίος, στις 25 Ιουνίου, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο αστυνομικών σε ένα βενζινάδικο όπου είχε σταματήσει υπακούοντας στην κλήση του περιπολικού. Τα υπόλοιπα φαίνονται στο βίντεο από την κάμερα που φέρουν οι αστυνομικοί.

Dylan Noble

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την χθεσινή παρουσίαση του βίντεο στους δημοσιογράφους, ακόμη και ο αρχηγός της αστυνομίας του Φρέσνο, ο οποίος προσπαθούσε να δικαιολογήσει τους άντρες του, παραδέχθηκε ότι δεν «κατανοεί» τους δύο τελευταίους πυροβολισμούς των αστυνομικών στον ήδη πεσμένο, χτυπημένο και ίσως ήδη νεκρό, 19χρονο. Πολύ περισσότερο που, όπως ο ίδιος σημείωσε, και οι δύο αστυνομικοί είχαν από 20 και 17 χρόνια θητείας και εμπειρίας. Μάλιστα, ο πρώτος φέρεται να μην έχει εμπλακεί άλλη φορά σε συμβάν με πυροβολισμούς μέχρι εκείνη την στιγμή.

Ο αρχηγός πρόσθεσε ότι το σκέφτηκε πολύ πριν δώσει το βίντεο στην δημοσιότητα, αλλά το έκανε αφενός διότι μετά τον φόνο του Νομπλ η τοπική αστυνομία δέχεται «απειλές», αφετέρου μετά την επίθεση κατά των αστυνομικών στο Ντάλας.

Για την ιστορία: Ο 19χρονος δεν οπλοφορούσε και στο χέρι του, όπως διαπιστώθηκε, κρατούσε απλώς ένα κουτί…