ΗΠΑ: Ασταμάτητη φονική "μηχανή" η αστυνομία

Μαύρος, ανάπηρος και πολύτεκνος το νέο θύμα της αστυνομικής βίας

| 21/09/2016

Στους δρόμους βγήκε πάλι η Αφροαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στην πόλη Charlotte στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Keith Lamont Scott, έναν μαύρο ανάπηρο άνδρα, πατέρα επτά παιδιών… επειδή τον θεώρησε ως «απειλή»! Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία είπε ότι το 43χρονο θύμα «κρατούσε όπλο»….

Όμως ο αδερφός και η αδερφή του νεκρού είπαν ότι ο Keith δεν είχε όπλο, απλά διάβαζε ένα βιβλίο μέσα στο αυτοκίνητό του, περιμένοντας το γιο του να σχολάσει από το σχολείο.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεχυθούν στους δρόμους οργισμένοι διαδηλωτές, με την αστυνομία να επιδίδεται στο αγαπημένο της «σπορ», αυτό της βίαιης καταστολής.

Για την ιστορία να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Αύγουστο, πάλι στην Βόρεια Καρολίνα, ένας αστυνομικός σκότωσε έναν κωφό οδηγό αυτοκινήτου, κατά την διάρκεια ελέγχου. Ο Ντάνιελ Κέβιν Χάρις, ηλικίας 29 ετών, οδηγούσε στη Βόρεια Καρολίνα και κατά τους αστυνομικούς είχε ξεπεράσει το όριο ταχύτητας.

%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82

Όταν το περιπολικό άναψε τον φάρο και οι αστυνομικοί του έκαναν νόημα να σταματήσει, ο Χάρις δεν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και συνέχισε την πορεία του. Τη στιγμή που τελικά είδε το περιπολικό να τον καταδιώκει, έκανε αμέσως δεξιά, σταμάτησε το όχημά του και βγήκε από αυτό για να δει τι τον ήθελαν οι εκπρόσωποι του νόμου.

Ο Χάρις άρχισε να κατευθύνεται προς το μέρος των αστυνομικών επιχειρώντας να συνεννοηθεί μέσω της νοηματικής, όταν σύμφωνα με τη Metro, δέχθηκε πυροβολισμό και έπεσε νεκρός αφήνοντας ορφανό το παιδί του.

Σύμφωνα με τον Ζερμέν Σόντερς, αστυνομικό που πυροβόλησε «άνοιξα πυρ γιατί δεν υπάκουγε τις εντολές και ερχόταν προς το μέρος μας».

«Φοβήθηκε και ως κωφάλαλος δεν άκουγε τις προσταγές των αστυνομικών να σταματήσει. Προφανώς είχε φοβηθεί και προσπαθούσε να τους πει κάτι. Μιλάμε για άνθρωπο που ήταν άοπλος και βρέθηκε νεκρός», δήλωσε ο αδελφός του θύματος, Τζέι Χάρις.

Ο Χάρις ήταν λευκός. Γεγονός το οποίο δείχνει ότι η αμερικανική αστυνομία επιδεικνύει ρατσιστική «νευρικότητα» και έναντι της αναπηρίας.