Δολοφονήθηκε στην Νέα Ορλεάνη το στέλεχος του Black Lives Matter Μουχιντίν Μόγιε
Το αντιρατσιστικό κίνημα μετράει νέους δολοφονημένους
Ήταν θέμα χρόνου να αναβιώσει η παλιά, γνωστή τακτική των πολιτικών δολοφονιών, η οποία χαρακτηρίζει την ιστορία του εργατικού και αντιρατσιστικού κινήματος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αυτήν την φορά, στόχος είναι τα κινήματα αντίστασης που προέκυψαν από τις κλιμακούμενες δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της περασμένη Τρίτης, στην Νέα Ορλεάνη, δολοφονήθηκε από «αγνώστους» ο Μουχιντίν Μόγιε, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του κινήματος Black Lives Matter.
Ο, γνωστός και ως Ντχάμπα, 32χρονος Μόγιε, ήταν γνωστός για την δράση του στα κοινωνικά κινήματα, ειδικά στα αντιρατσιστικά. Η αστυνομία τον βρήκε αιμόφυρτο δίπλα σε ένα ποδήλατο. Είχε πυροβοληθεί στο πόδι και είχε προσπαθήσει να περπατήσει για μερικά τετράγωνα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εξέπνευσε.
Αν και οι αρχές εκλαμβάνουν, ευλόγως, τον θάνατό του ως ανθρωποκτονία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα φειδωλές – επίσης ευλόγως – ως προς κίνητρα της δολοφονίας, άρα και ως προς τον προσανατολισμό των ερευνών.
Το 2015 ο Μόγιε συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Τσάρλεστον για τη δολοφονία του Γουόλτερ Σκοτ από αστυνομικό. Δύο μήνες μετά τα γεγονότα αυτά οκτώ μαύροι δολοφονήθηκαν στο Τσάρλεστον από τον ακροδεξιό Ντίλαν Ρουφ.
Πέρυσι προσπάθησε να πάρει μία σημαία του αμερικανικού νότου από έναν ακροδεξιό, αλλά δεν τα κατάφερε. Η αστυνομία τον περικύκλωσε και τελικά τον συνέλαβε. Μιλώντας τότε στην Washington Post ανέφερε «ήθελα να του πάρω τη σημαία για να του δείξω πως είναι να γνωρίζει πραγματική αντίσταση, πως είναι να γνωρίζει ανθρώπους που δεν φοβούνται».
Όπως έχουμε πει παλιότερα το «κίνημα #BlackLivesMatter έχει γίνει ένας από τους πρωταγωνιστές της αμερικανικής πολιτικής σκηνής και θεωρείται συνέχεια της κληρονομιάς της Black Power με αιτήματα για αξιοπρεπή αντιμετώπιση και συνθήκες ζωής και για τερματισμό της αστυνομικής κατάχρησης και ατιμωρησίας». O αστυνομικός Darren Wilson που δολοφόνησε στο Ferguson τον άοπλο Michael Brown, μια από τις αιτίες και αφορμές γέννησης και ενδυνάμωσης του νέου κινήματος, αθωώθηκε καθώς κρίθηκε πως βρισκόταν σε άμυνα από το ένορκο σώμα των εννέα λευκών και τριών μαύρων. Η κατάσταση της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ άλλωστε έχει βαθύ αντιδημοκρατικό και ρατσιστικό χαρακτήρα ενώ οι δολοφονίες μαύρων -εφόσον φυσικά δεν στέλνονται στις φυλακές- ποτέ δεν σταμάτησε. Σε όλη αυτή την γραμμή αίματος, το κίνημα του Black Lives Matter βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Η νέα δολοφονία -κι αυτή την φορά ενός πολιτικού προσώπου- θέτει σοβαρότερα το ζήτημα του φόβου του συστήματος μπρος στην ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος και την προσπάθεια τρομοκράτησης του. Το νομικό σύστημα της χώρας, από την άλλη, θα κριθεί για τις όποιες αποφάσεις του.