Η αρχή για την συνταγματική καταχώρηση του τρίτου φύλου γίνεται στη Γερμανία

| 14/11/2017

Ένα από τα πιο δυναμικά κινήματα των τελευταίων χρόνων είναι , αδιαμφισβήτητα, το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, το οποίο στοχεύει και κερδίζει σε ολοένα και περισσότερες χώρες (αποκλειστικά στη Δύση , προς το παρόν) αστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Απ’ ο,τι φαίνεται, στη Γερμανία, πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο βήμα για την συνταγματική καταχώρηση του φύλου «Άλλο», η οποία ,ελπίζουμε, να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στις υπόλοιπες χώρες.
Η αφορμή δόθηκε όταν ένα διεμφυλικό άτομο που ήταν καταχωρημένο ως «θήλυ» ζήτησε να καταχωρηθεί ως « άλλο» , έχοντας ως κύρια απόδειξη τη ανάλυση του χρωμοσώματός του από γιατρούς που αποδείκνυε ότι δεν ήταν ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, έχοντας βέβαια και βοήθεια από  μια οργάνωση που στηρίζει το τρίτο φύλο. Η προσπάθεια του αυτή ήταν στην αρχή άκαρπη, καθώς απορρίφθηκε από όλους τους βαθμούς της δικαιοσύνης και το Εφετείο. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρόυης εξέτασε την υπόθεση και αποφάνθηκε ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην προσωπικότητα καθώς και η ταυτότητα του φύλου αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της.

Κατά συνέπεια, το Συνταγματικό Δικαστήριο καλεί τη νομοθετική εξουσία, μέχρι το τέλος του 2018 να αναλάβει νομοθετική ρύθμιση που αναγνωρίζει τρίτο φύλο, πέραν του αρσενικού και του θηλυκού, ενώ ήδη από το 2012, το Γερμανικό Συμβούλιο Ηθικής είχε αποφανθεί ότι είναι αδικαιολόγητη η κατάταξη ατόμων σε δύο φύλα, ενώ η σωματική τους κατάσταση δεν  αντιπροσώπευε αυτήν την κατηγοριοποίηση.

Η υπουργός Οικογένειας Καταρίνα Μπάρλεϊ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διασφάλισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την επιταγή του Συντάγματος ενώ την απόφαση χαιρέτισε και η ‘Ενωση Τρανσέξουαλ.

Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ