Η αρχιτεκτονική... πάει σχολείο!

Οταν τα παιδιά σχεδιάζουν την άποψή τους για τον χώρο

| 28/05/2016

Ενα ελάχιστο, αλλά σημαντικό, δείγμα του τί μπορεί να προσφέρει η δημόσια εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, την μεγάλη τραγωδία που συνιστά η απαξίωσή της από το κράτος, αποτελεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προσχέδια: η αρχιτεκτονική πάει σχολείο» και η σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων από την 1η Ιουνίου.

Τι μπορεί να σημαίνει η αρχιτεκτονική για τα μικρά παιδιά; Με ποιόν τρόπο μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να παρατηρούν, να κατανοούν και να σχολιάζουν στοιχεία αρχιτεκτονικής στους χώρους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται καθημερινά (σπίτι, νηπιαγωγείο, γειτονιά); Πώς μπορούν να αρχίσουν να αναρωτιούνται για την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην καθημερινή ζωή;

7

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 47ου και του 49ου Νηπιαγωγείου Αθηνών μας καλούν στην εικαστική έκθεση τους στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά προσέγγισαν την αρχιτεκτονική ως βιωμένο χώρο. Μέσα από την φωτογραφική έκθεση, τα προσχέδια, τις μακέτες, τα κολάζ και άλλα έργα των παιδιών τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Προσχέδια: η αρχιτεκτονική πάει σχολείο», ο/η επισκέπτης/τρια έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις σκέψεις και τις οπτικές των μικρών παιδιών για το χώρο και να ακολουθήσει τις διαδρομές των μαθητών/τριών προς τη διαμόρφωση μιας ενεργητικής σχέσης με το αστικό περιβάλλον και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης σε σχέση με αυτό.

4

info:

«Προσχέδια: η αρχιτεκτονική πάει σχολείο»

Εικαστική έκθεση του 47ου και του 49ου  Νηπιαγωγείου Αθηνών. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Αιμιλία Φάκου & Φάνης Μπαρμπούνης (47ο Nηπιαγωγείο Αθηνών), Σωτηρία Σαπρανίδου, Ελένη Καραμπάτσιου & Χαρά Ρεντζέλου (49ο Νηπιαγωγείο Αθηνών), σε συνεργασία με τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητριών/τών των νηπιαγωγείων.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα συμμετείχαν οι: Μανόλης  Μπαμπούνης, αρχιτέκτων∙ Ορέστης Πρέκας – Πατρωνάκης, μηχανολόγος μηχανικός∙ Δημήτρης Δημόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός/φωτογραφική υποστήριξη∙ Στεφανία Βουβουσίρα, νηπιαγωγός – συνεργάτιδα στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος/φωτογραφική υποστήριξη∙  Ηρώ Bούλγαρη, Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Ε.Δι.Π. Τ.Ε.Α.Π.Η

Εγκαίνια έκθεσης: 1η Ιουνίου 2016 στις 18.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Χώρος: Αίθουσα «Αποθήκη»

Διάρκεια έκθεσης: 1η Ιουνίου 2016 έως 6η Ιουνίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 18.00 – 22.00, Σάββατο & Κυριακή: 11.00 – 14.00 & 18.00 – 22.00

3