Η αστυνομία καταζητά δασκάλους επειδή αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών

Με νυχτερινές εφόδους σε σπίτια που θυμίζουν τη χούντα

| 08/06/2017

Τη στιγμή που στο Ειρηνοδικείο Αθηνών συμβολαιογράφοι κρύβονταν στα κυλικεία με τους συγκεντρωμένους πολίτες να τους φωνάζουν επειδή επιχειρούν να πραγματοποιήσουν τον πλειστηριασμό ηλεκτρονικά, πρωτοφανή γεγονότα λάμβαναν χώρα την Τετάρτη 7 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπως και σε κάποιες άλλες περιοχές στην Ελλάδα, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μαχητικό και αποτελεσματικό κίνημα αποτροπής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τους οποίους ξεδιάντροπα συνεχίζει και υποστηρίζει η κυβέρνηση των μνημονίων και της καταστολής. Η συγκινητική παρέμβαση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ήταν μια ηχηρή αντιπαράθεση με την κυβερνητική απόπειρα θεσμοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να αρπάξουν οι τράπεζες το σπίτι και την περιουσία από ανθρώπους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν μετά από χρόνια δουλειάς και πληρωμής των δανείων τους, να βρεθούν στο δρόμο μαζί με τις οικογένειές τους.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ):

“Η κυβέρνηση απάντησε με ένταση της καταστολής και στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έγινε απόπειρα προσαγωγής δύο μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, προφορική απειλή δίωξης και παρακράτηση ταυτοτήτων. Η παρέμβαση των διαδηλωτών ήταν που απέτρεψε τις συλλήψεις και απαίτησε την επιστροφή των ταυτοτήτων.  Με φανερό σκοπό την τρομοκράτηση του λαού, η αστυνομία αναζήτησε μέλη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατ’ οίκον «δι’ υπόθεσιν», θυμίζοντας σκοτεινές μέρες για τις λαϊκές ελευθερίες. Δεν βρήκαν αυτό που έψαχναν και δεν κατάφεραν το στόχο τους για συλλήψεις τρομοκρατικού χαρακτήρα.”

Και όντως, αστυνομικοί εισέβαλαν χτες μέσα στη νύχτα στα σπίτια των δασκάλων Ηλία Σμήλιου και Θανάση Αγαπητού (πρώην μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε όλους τους μικρούς και τους μεγάλους αγώνες της συμπρωτεύουσας) για να τους συλλάβουν, αναστατώνοντας τις οικογένειές τους για το χατήρι των τραπεζών. Ωστόσο, οι δυο εκπαιδευτικοί απουσίαζαν από τα σπίτια τους και η επιχείρηση της αστυνομίας δεν καρποφόρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα των Σμήλιου και Αγαπητού περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίζεται από την αστυνομία και αφορά στα αδικήματα της “παρακώλυσης συναγωνισμού” και της “διέγερσης κατά νόμων”.

Μετά από 9 μήνες που το κίνημα σώζει σπίτια και χωράφια φτωχών ανθρώπων ενάντια στις τράπεζες, οι «από πάνω» προσπαθούν να κάνουν αντεπίθεση, με τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς και τις χουντικού τύπου «νυχτερινές επισκέψεις», βάζοντας στο στόχαστρο όσους και όσες στέκονται εμπόδιο στα σχέδια ξεπουλήματος δημόσιας ή λαϊκής περιουσίας. Η μαζική δράση του κινήματος και του Συντονισμού Συλλογικοτήτων δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία  απέναντι στο μνημονιακό κράτος-νυχτοφύλακα.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, τις έντονες στιγμές στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης: