Η Γαύδος αγκαλιάζει τους ναυαγούς μετανάστες.

Παρά το κλίμα απειλής που αναδύει η κυρίαρχη ειδησεογραφία περιγράφοντας τα βάσανά τους...

| 10/04/2015

Η είδηση είναι λίγο πολύ γνωστή. 140 περίπου μετανάστες αφέθηκαν με λέμβο στα αναοιχτά της Γαύδου. Αυτοί που τους άφησαν, ήταν δουλέμποροι, που επέβαιναν σε μεγαλύτερο δουλεμπορικό. Μάλιστα τους είπαν ότι βρίσκονται στην Ιταλία…

Στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή και πολλοί κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους κολυμπώντας εξαντλημένοι μέχρι την ακτή. Οι κάτοικοι της Γαύδου (80 περίπου στον αριθμό0 προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν, παρά την έλλειψη μέσων που υπάρχει στο μικρό νησί),  όπως μεταδίδουν αυτόπτες μάρτυρες και κάποιοι από τους ίδιους τους κατοίκους. Δίνουν μάλλον έτσι το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης που θα έπρεπε να ταιριάζει και στις άγιες ημέρες για τις οποίες μιλούν με ευκολία οι επίσημοι, τα δημόσια πρόσωπα αυτού του τόπου.

«Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», λέει η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η δήμαρχος επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου και μετά από παρέμβασή της ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς η Γαύδος παραμένει αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά αφού ο κακός καιρός δεν επιτρέπει τον απόπλου από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά.

Και όμως τα περισσότερα ρεπορτάζ τις τελευταίες μέρες μετέδιδαν την τραγωδία των ναυαγών – μεταναστών στο πλαίσιο του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες λόγω της χαλαρότητας της νέας κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα ανομίας, όπως σαφώς υποδηλώνονταν. Και δώστου οι ναυαγοί να εμφανίζονται μετά από εικόνες από επεισόδια στα Εξάρχεια και καταλήψεις σε πανεπιστήμια…

Ευτυχώς οι απλοί άνθρωποι εμφανίζονται πολύ πιο άνθρωποι από τους ειδικούς της δημόσιας συζήτησης πολλές φορές…

Ο φωτογράφος και συνεργάτης του ToPeriodiko.gr βρίσκεται στο νησί και μεταδιδεί συγκλονιστικό υλικό : (φωτογραφίες και βίντεο) :

gandosim1

gavdosim2

metanstes-3

metanastes2

metanastes4

metanastes1

Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες του Βασίλη Μαθιουδάκη και επισκεφθείτε τη σελίδα του στο facebook όπου υπάρχει ένα πραγματικά πλούσιο υλικό σε φωτός και βίντεο από την έλευση των μεταναστών.