Η δημοκρατική αυτονομία και τα όριά της

Διήμερο στην ΑΣΟΕΕ για μια πρόταση δημοκρατικής αυτονομίας στην ανατολική Μεσόγειο

| 10/06/2016

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνεται για αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Ιούνη στο χώρο της ΑΣΟΕΕ, στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδης», από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν και την «Ευτοπία – περιοδική έκδοση για τον ελευθεριακό κοινοτισμό». Το θέμα του διημέρου επικεντρώνει στην πρόταση της δημοκρατικής αυτονομίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου σήμερα, μέσα από την εμπειρία στις κουρδικές περιοχές αλλά και τα όσα εγχειρήματα έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Η πρώτη θεματική ενότητα ξεκινά την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα και θα έχει ως γενικό θέμα τη Δημοκρατική Συνομοσπονδία (σσ. ΔΣ στο εξής) στο Κουρδιστάν. Για τη ΔΣ και την οικολογία θα μιλήσει ο Ερκάν Αγμπόγα από το Οικολογικό Κίνημα Μεσοποταμίας (ΜΕΜ) του Κουδιστάν, για το ρόλο της γυναίκας στη ΔΣ θα μιλήσει η Φεντιλέ Γιλντιρίμ του Συμβουλίου Ελευθέρων Γυναικών (KJA) του Κουρδιστάν, και γενικά για την προώθηση της ΔΣ στο Κουρδιστάν και στην Τουρκία θα μιλήσουν εκπρόσωποι του HDP.

Η δεύτερη θεματική ενότητα ξεκινά στις 11 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου και έχει ως γενικό θέμα: Συνομοσπονδία, κοινοτισμός, δημοκρατία και αυτονομία. Για τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης θα μιλήσει μέλος της καμπάνιας Tatort για το Κουρδιστάν από τη Γερμανία, για την σημασία της ΔΣ  στο σύγχρονο επαναστατικό κίνημα θα μιλήσει μέλος της Ένωσης Κούρδων Φοιτητών από την Γερμανία, για την άμεση δημοκρατία την εποχή του ΕΑΜ στην Ελλάδα θα μιλήσει η Ρ . Β. Μπεσχότεν.

Το διήμερο θα κλείσει με την 3η θεματική ενότητα το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα όπου το κύριο θέμα είναι «μορφές και προτάσεις για άμεση δημοκρατία ή δημοκρατία των συμβουλίων σήμερα στην Ελλάδα». Θα παρουσιαστούν καταρχήν προτάσεις δημοκρατικών δομών από το σήμερα, η δημιουργία, τα όριά τους και οι προοπτικές τους με ειδικό βάρος στην περίπτωση του Ρεθύμνου. Θα παρουσιαστούν επίσης λαϊκές ανοιχτές συνελεύσεις από την Αθήνα, από τις νότιες περιοχές και θα ακολουθήσει συζήτηση για την εφαρμογή της δημοκρατικής αυτονομίας σήμερα και για την ιδέα των αυτόνομων συμβουλίων.