Η συνέχεια ενός ακήρυχτου πολέμου ενάντια στους Ζαπατίστας

| 17/05/2014

Στις 2 Μαΐου, ένοπλοι που φαίνεται να ανήκαν σε νόμιμες πολιτικές οργανώσεις του Μεξικού όπως το κόμμα των οικολόγων πράσινων (PVEM) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης έδρασαν με μεθόδους παραστρατιωτικής ομάδας σκοτώνοντας τον δάσκαλο Χοσέ Λουίς Σολίς Λόπες (Γκαλεάνο). Οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ εναντίον τριών αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν Ζαπατίστας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί από αυτούς και να προκληθούν ζημιές σε υποδομές της κοινότητας των Ζαπατίστας, όπως η κλινική και το σχολείο (Escuelita).

10362684_1438975493020753_1927994538_n

 

Σύμφωνα με τον Κομαντάτε Μάρκος, επρόκειτο για μια επίθεση οργανωμένη από την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τσιάπας με στόχο το  θάνατο ενός από τα πιο δραστήρια μέλη των Ζαπατίστας. Οι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα σε άτομα που γνώριζαν ότι θα περνούσαν άοπλα από το συγκεκριμένο σημείο. Το ότι η επίθεση δεν ήταν απλώς μια τυχαία συμπλοκή φαίνεται και από το γεγονός ότι οι ένοπλοι παρέμειναν στη θέση τους και πυροβολούσαν ακόμα και τους Ζαπατίστας που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους συντρόφους τους. Ο Γκαλεάνο έπεσε νεκρός μετά από πολλαπλά τραύματα από σφαίρες και μια μαχαιριά στο πρόσωπο.

Στην πραγματικότητα η επίθεση δεν ήταν παρά η συνέχεια ενός ακήρυχτου πολέμου,  καταστολής, βίας και δολοφονιών που διεξάγει εδώ και 20 χρόνια το μεξικανικό κράτος, σε ομοσπονδιακό ή τοπικό επίπεδο, προκειμένου να καταπνίξει την προσπάθεια των αυτοχθόνων Ζαπατίστας να ζήσουν με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στη γη τους.

10374286_1438975479687421_302113849_n

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣYBXA)  καταγγέλλουν με οργή τη δολοφονία του συντρόφου δασκάλου Galeano, ενώ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 18 του Μάη, στην πλατεία Κολωνακίου, στις 10.00 πμ.

Η ανακοίνωση:

“Στέλνουμε από τις γειτονιές της Αθήνας την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους Ζαπατίστας. Στηρίζουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια και την αυτονομία των ιθαγενών κοινοτήτων των Ζαπατίστας στην Τσιάπας, οι οποίες 20 χρόνια πριν, την 1η Γενάρη 1994, με τα όπλα στο χέρι εξεγέρθηκαν ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους.

Οι Ζαπατίστας δεν αρκέστηκαν να καταριούνται το σκοτάδι. Κράτησαν αναμμένη τη φωτιά της αντίστασης. Διαβαίνοντας το μονοπάτι της ανατροπής του καπιταλισμού, οικοδομούν την αυτονομία. Μέσα σε 20 χρόνια, κατάφεραν να απελευθερώσουν τη γη των ιθαγενών του Μεξικού από τους τσιφλικάδες στην επαρχία Τσιάπας. Χιλιάδες ιθαγενείς έπαψαν να είναι σκλάβοι, μπόρεσαν να ορίσουν οι ίδιοι τους όρους της ζωής τους: οι ίδιοι, στις κοινότητές τους, δουλεύουν την ανακτημένη γη για να τρέφονται, έφτιαξαν νοσοκομεία, σχολεία.
Για την υπεράσπιση αυτών που ταπεινά έχτισαν οι σύντροφοι Ζαπατίστας στη Ρεαλιδάδ, δολοφονήθηκε ο δάσκαλος Galeano.

Καλούμε εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς, να εκφράσουν την οργή τους για τη δολοφονία του συντρόφου δασκάλου Galeano και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των Ζαπατίστας, συνυπογράφοντας ή συνδιαμορφώνοντας το κείμενο αυτό, αλλά και καλώντας και συμμετέχοντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Μεξικού, την Κυριακή 18 του Μάη, στην πλατεία Κολωνακίου, στις 10.00πμ., ανταποκρινόμενοι στο διεθνές κάλεσμα του EZLN για κινητοποίηση αυτήν τη μέρα.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΔΑΣΚΑΛΟ GALEANO.

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα τηλ. 210-3820537 e-mail: [email protected], www.sefk.gr

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣYBXA)
Ανδρέα Λόντου 6, 10681 Αθήνα τηλ. 210-3820537 [email protected],