Η ΕΕ ονειρεύεται... "τελικές λύσεις" για το προσφυγικό

Από την ναζιστική Endlösung στην φιλελεύθερη finale Lösung μια...ολοκλήρωση δρόμος

| 06/01/2018

Mια δήλωση τουύ Μάνφρεντ Βέμπερ,  επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περί «τελικής λύσης» σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση ήταν αρκετή για να ανοίξει πληγές και να συγκρίνει, έστω και στο ασυναίσθητο λεκτικό επίπεδο το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας με την ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει συνολικά η πολιτικής της ΕΕ, τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες όσο και γενικά.

Συγκεκριμένα, ο Βέμπερ έκανε λόγο για τελική λύση  (στα γερμανικά «finale Lösung»), πράγμα που θυμίζει, σε μορφή αλλά και σε περιοχόμενο την ανάλογη φράση που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τους Εβραίους («Endlösung») . Με αφορμή την δήλωση αυτή  έγινε τις τελευταίες ώρες αντικείμενο δριμείας κριτικής κυρίως στα social media, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ολόκληρη η δήλωση του Βέμπερ ήταν η εξής:

“Η κεντρική προσπάθεια της Ευρώπης για το 2018 θα είναι η αναζήτηση μιας «τελικής λύσης» στην προσφυγική κρίση”

και έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας του κόμματός του, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στην Άνω Βαυαρία, στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, δεδηλωμένος εχθρός των προσφύγων.

Η ίδια η  παρουσία του Όρμπαν δεν ήταν χωρίς αντιδράσεις. Από άλλες πλευρές, γιατί η επίσημη δήλωση του  επικεφαλή του κόμματος συνεργάτη του CDU της Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ ήταν πως ο Ορμπάν είναι «καλό φίλο», ενώ και ο Μάρτιν Σουλτς των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών προσπάθησε να μειώσει την σημασία της παρουσίας του Ούγγρυ πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο απλά για μία «πρόκληση».

Ο Σουλτς μάλιστα είχε δηλώσει ότι περίμενε από τον Ζεεχόφερ να θέσει στον προσκεκλημένο του το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο Όρμπαν κρατά την γνωστή αντι-προσφυγική στάση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το Τvxs.