Η εργασιακή «ζούγκλα» επεκτείνεται...
«Επελαύνει» η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά το πρώτο 9μηνο του 2016, με τις προσλήψεις να ξεπερνούν τις απολύσεις κατά 245.605 θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», προσπαθούν να καλύψουν το μείζον: ‘Οτι η πλειοψηφία αυτών των προσλήψεων έγινε με όρους εργασιακής ζούγκλας. Γεγονός το οποίο αποτελεί και την ισχυρότερη – αν όχι μοναδική – αιτία αυτής της αύξησης των προσλήψεων, αφού πλέον παγιώνεται η εξευτελιστική τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης.
Ετσι, τον Σεπτέμβρη – και για τρίτη συνεχή χρονιά – τα ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης διατηρούνται πολύ ψηλά, ξεπερνώντας το 60% στο σύνολο των προσλήψεων, ή αλλιώς, σε σύνολο 230.580 προσλήψεων, οι 140.878 είναι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Επιπλέον, τα κυβερνητικά «πανηγύρια» για το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων αφορούν σε μέρος της αλήθειας. Διότι, ενώ οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 39,21%, οι απολύσεις αυξήθηκαν… κατά 117,35%. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβρη του 2013 έγιναν 165.623 προσλήψεις και 102.501 απολύσεις και το Σεπτέμβρη του 2016 έγιναν 230.580 προσλήψεις και 222.792 απολύσεις.
Ουσιαστικά και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αυξάνουν τις προσλήψεις, «σαλαμοποιώντας» τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε δύο και τρεις θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβρη 2013 (85.685 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 20.507 προσλήψεις εκ περιτροπής), οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης τον περασμένο Σεπτέμβρη αυξήθηκαν κατά 25,79% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 61,34%, ή αλλιώς, 107.790 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 33.088 προσλήψεις εκ περιτροπής. Συνολικά, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 32,66%.
Ταυτόχρονα, ενώ οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν από το 2013 έως σήμερα κατά 51% είναι πολύ λιγότερες στο σύνολο των προσλήψεων, φθάνοντας στο 38,91% το Σεπτέμβρη του 2016.
Στα παραπάνω να προστεθεί και ότι ο κατώτατος μισθός μιας θέσης πλήρους απασχόλησης έχει μειωθεί από το 2012 κατά 32% για τους εργαζόμενους από 25 ετών και πάνω και κατά 22% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και πάνω.
Υπάρχουν και χειρότερα; Ναι. Διότι, είτε πλήρους, είτε εκ περιτροπής, είτε μερικής απασχόλησης, οι θέσεις εργασίας είναι προσωρινές Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2016 έληξαν 78.167 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν τον ίδιο μήνα του 2013 είχαν λήξει 37.504 συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αύξηση 108,42%).
Εκεί που τα επίσημα στοιχεία δυσκολεύονται να κρύψουν τον τραγικό κυνισμό με τον οποίο η συστημική στατιστική αντιμετωπίζει την εργασιακή πραγματικότητα είναι η τεράστια αύξηση των λεγόμενων… «οικειοθελών» αποχωρήσεων, η οποία «σκαρφάλωσε» κατά 154,52% μεταξύ του Σεπτέμβρη 2013 και του Σεπτέμβρη 2016!
Είναι προφανές ότι πίσω από το «οικειοθελώς» κρύβεται ο εργοδοτικός εκβιασμός.
Από την αλματώδη «επέλαση» της εργασιακής «ζούγκλας» προκύπτει επίσης, ότι μεγάλος αριθμός εργαζόμενων έχει αποδοχές που είναι κάτω του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά.
Υπενθυμίζεται ότι στοιχεία του ΙΚΑ από τον Φεβρουάριο φανερώνουν ότι περισσότεροι από 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα εργασίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ.
Πηγή: 902.gr, skai.gr, ΑΠΕ