Το παρόν φωτορεπορτάζ είχε δημοσιευτεί από την εφημερίδα Guardian, την 1η Ιουνίου του 2009 με το εξής κεντρικό σχόλιο:
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι πάλαι ποτέ πανέμορφες ισπανικές ακτές έχουν καταστραφεί από την κατασκευή ξενοδοχείων, πολυκατοικιών και δεύτερων (εξοχικών) κατοικιών. Εδώ είναι μερικά από τα χειρότερα παραδείγματα…
Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα αναδημοσιεύεται συχνά από πολλούς χρήστες στα σόσιαλ μίντια. Γιατί τόσο ξαφνικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και γιατί τώρα, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Μα προφανώς γιατί το καθεστώς που υπήρξε στην Ισπανία (χαλαρότερων νόμων που καταπατούνταν) και το οποίο οδήγησε στις εικόνες που βλέπετε παρακάτω, έχει τρομακτική συνάφεια με την κατάσταση που θέλει να θεσμοθετήσει το λεγόμενο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που προωθεί προς ψήφιση το Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Στουρνάρας.
Το εν λόγω νομοσχέδιο (που όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί εκτρωματικό) επιτρέπει επί της ουσίας με μια απλή άδεια, στον οποιονδήποτε το επιθυμεί, να μπαζώσει και να τσιμεντώσει οποιαδήποτε παραλία. Νομιμοποιεί τις κάθε λογής αυθαίρετες κατασκευές και δίνει το ελεύθερο σε ξενοδόχους και ιδιώτες να περιφράσσουν και να ελέγχουν την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες κατά το δοκούν. Έτσι πέρα από το αναμφισβήτητο γεγονός της αναίρεσης του δικαιώματος του κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, τίθεται σε κίνδυνο με μαθηματική ακρίβεια ο φυσικός πλούτος των παράκτιων περιοχών που στη χώρα μας, όπως και στην Ισπανία, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πλευρά.
Σε αυτό το φόντο το παρακάτω φωτογραφικό αφιέρωμα μπορεί να ιδωθεί ως προειδοποίηση κινδύνου, ώστε να κινητοποιήσει δυνάμεις και διαδικασίες που θα αποτρέψουν να ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί και να ιδωθεί ως μια ζοφερή, δυστοπική εικόνα του ίδιου του μέλλοντός μας…
2005: Το συγκρότημα Azata del Sol στην παραλία Algarrobico στο πάρκο Cabo de Gata στην Αλμερία της νότιας Ισπανίας, (Φωτό: Pedro Armestre/Greenpeace)
2007: Δεκάδες ακτιβιστές της Greepeace αποβιβάζονται μπροστά από το ξενοδοχείο Azata del Sol, στο Αlgarrobico, το οποίο έχει χτιστεί στην πρώτη παραλιακή γραμμή του Carboneras, της Αλμερία. Οι ακτιβιστές ζωγραφίζουν τη φράση “παράνομο ξενοδοχείο” στο μπροστινό μέρος του. (Φωτό: Arturo Rodriguez/EPA)
2007: Νέες εξοχικές κατοικίες που κατασκευάζονται στην Αλτέα της ισπανικής Costa Blanca. Η Greenpeace καταγγέλει την ισπανικής κυβέρνηση ότι δεν σταματάει την εξωφρενική αύξηση των κατασκευών που καταστρεφεί την μεσογειακή της ακτογραμμή. (Φωτό: Jose Jordan/AFP/Getty)
Το Benidorm όπως ήταν το 1960. (Φωτό: EFE/Corbis)
Το Benidorm όπως είναι τώρα (2011). Φωτό: Pierre-philippe Marcou/AFP/Getty)
Γεμάτη παραλία στο Benidorm (2007). (Φωτό: Jose Jordan/AFP/Getty)
Torremolinos, Costa Del Sol, όπως ήταν το 1959. (Φώτο: Pat Jackson/Rex Features)
Torremolinos, Malaga, όπως είναι τώρα. (Φωτό: Jose B Ruiz/Nature Picture Library/Rex Features)
Άποψη κτηρίου που είναι χτισμένη μπροστά στην παραλία Torremolinos, κοντά στη Malagá. (Φωτό: Reuters)
Κατασκευαστικές εργασίες δίπλα στη μεσογειακή θάλασσα του Calpe, κοντά στη Valencia. (Φωτό: Heino Kalis/Reuters)
Παραταγμένα κτήρια στην παραλία της Cullera, κοντά στη Βαλένθια (2009). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ισπανία δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους πολίτες και το περιβάλλον από την κατάχρηση που γίνεται στον τομέα των ακινήτων και των κατασκευών από κατασκευαστικές εταιρείες και τοπικές υπηρεσίες (δήμους κλπ.). (Φωτό: Heino Kalis/Reuters)
Εν τω μεταξύ μπουλντόζα κατεδαφίζει ένα σπίτι στο χωριό Cho Vito στην Τενερίφη. Άνδρες της Civil Guard ξεκινούν την προγραμματισμένη έξωση 23 οικογενειών από τα σπίτια τους έχοντας εντολές να τα κατεδαφίσουν λόγω παραβάσεων στον παράκτιο οικιστικό νόμο που απαγορεύει οι κατασκευές να βρίσκονται κοντύτερα των 50 μέτρων από την ακτή (!!!) (Φωτό: Reuters)
Πηγή: Guardian