Η κυβέρνηση απαγόρευσε το δημοψήφισμα για το νερό. Δήμοι και κινήματα στήνουν κάλπες

| 17/05/2014

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρίνει παράνομο το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και να τρομοκρατήσει, μέσω της εντολής του Εισαγγελέα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προχωρεί σε σύλληψη οποιουδήποτε εθελοντή του κινήματος στήσει κάλπη,  οι δήμοι και οι φορείς της περιοχής αποφάσισαν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα στηθούν κανονικά έξω από τα εκλογικά κέντρα και η ψηφοφορία θα γίνει βάσει ειδικών καταλόγων που θα συνταχθούν με ευθύνη των φορέων, των Δήμων και των κινημάτων.

Χθες. Αναδημοσίευση από το alterthess

Εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει το αυριανό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στους δημάρχους της περιοχής, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια.  

Συγκεκριμένα με το έγγραφο ο κ. Μιχελάκης καλεί τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να “εξακριβώσουν όλες τις αξιόποινες πράξεις”.

Την ίδια στιγμή μέ έγγραφο του ο Εισαγγελέας ζητά από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει έτσι ώστε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να προχωρούν σε σύλληψη όποιουδήποτε εθελοντή του κινήματος στήσει κάλπη ή αξιοποιήσει εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα για το νερό.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι κ. Σ. Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών- Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Λ.Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, παρουσία εκπροσώπων του κινήματος για το νερό, οι Δήμαρχοι χαρακτήρισαν “προσβλητικό” το έγγραφο που έχει στόχο το δημοψήφισμα ενώ αναφέρεται γενικά σε κάποιους που προσπαθούν να στήσουν παράνομες κάλπες εντός των χώρων που θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία παρότι η διοργάνωση του δημοψηφίσματος συντονίζεται από 11 Δημοτικά Συμβούλια καθώς και το κίνημα πολιτών.

Επιπλέον ξεκαθάρισαν ότι αναλαμβάνουν την “πολιτική ευθύνη” να στηθούν οι κάλπες έξω από τις αυλές των σχολείων που έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα. Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, μέλος του SOSτε το νερό και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αρχοντόπουλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη του κινήματος για την αναγκαιότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και οι διεθνής παρατηρητές από όλη την Ευρώπη όπου έχουν έρθει για την εποπτεία της διαδικασίας. Στο σημείο βρίσκονται και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τρ. Μηταφίδης καθώς και ο Υποψηφιος Δήμαρχος Θέρμης, Σ. Φάμελλος.

Αυτή τη στιγμή οι Δήμαρχοι και τα μέλη του κινήματος συνεδριάζουν εκ νέου για να καθορίσουν τη στάση τους.

Η πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι ωμή και αυτή την φορά καθώς με τον συνήθη αυταρχικό της τρόπο έρχεται να απαγορεύσει κάτι για το οποίο έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις από τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος ενώ επίσης την ίδια ώρα ένα μεγάλο κίνημα έχει αναπτυχθεί στην πόλη για την υπεράσπιση του νερού.

Δείτε το έγγραφο

mixel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε και το βίντεο ΣΤαγώνες, της Νέλλης Ψαρρού εδώ