Η λογοτεχνία ξεσκεπάζει την Μαφία!

Κάρλο Μπονίνι, Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, “Suburra”

| 18/10/2018

Η λογοτεχνία ήταν αυτή που έφερε στην επιφάνεια τον μοναδικό κόσμο της μαφίας. Ο Μάριο Πούτζο με τον “Νονό” κυρίως, αλλά και άλλοι, όπως ο Ρομπέρτο Σαβιάνιο με το “Γόμορρα”, ανέδειξαν τη φοβερή πλευρά της Ιταλίας. Για τους γείτονες δεν είναι κάτι που αξίζει προβολής, όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της κοινωνικής ζωής τους. Αποτέλεσμα της αχαλίνωτης πολιτικής, οικονομικής συμπεριφοράς ενός ολόκληρου συστήματος (καπιταλισμός) που πάντα ήξερε να αξιοποιεί το παρασκήνιο, το σκοτάδι και την ανάγκη των αδύναμων να αποκτήσουν δύναμη και εξουσία. Η διαπλοκή των διαχειριστών της εξουσίας του κεφαλαίου με επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η καρδιά του μηχανισμού που καταπιέζει, εκφοβίζει, κλέβει και αν χρειαστεί φυσικά δολοφονεί. Στην Ιταλία ο χώρος που καταλαμβάνει αυτό το επικίνδυνο, αποκρουστικό κομμάτι είναι μεγάλος και εκδηλώνεται με μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το βιβλίο των Μπονίνι, Ντε Κατάλντο, είναι το τελευταίο στάδιο του μαφιόζικου ξεσπάσματος.

Όχι και οριστικό βέβαια, διότι η άνομη δράση ποτέ δεν σταματά. Απλώς υποχωρεί για λίγο, αναδιπλώνεται και συνεχίζει. Το “Suburra” βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καταστάσεις, που είναι πάντα χειρότερες της μυθοπλασίας. Οι τελευταίοι έξι μήνες (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2011) της διακυβέρνησης Μπερλοσκούνι πηγή έμπνευσης και το βιβλίο ανήκει σε αυτά που “προφήτευσαν” το άσχημο μέλλον. Το τεράστιο σκάνδαλο -Mafia Capitale- ξέσπασε ένα χρόνο μετά τη συγγραφή του. Στο κέντρο του μυθιστορήματος ένα τεράστιο κατασκευαστικό σχέδιο που αποσκοπούσε να μεταμορφώσει τις παραλίες της Όστια σε Ατλάντικ Σίτυ.

Ο ρυθμός του “Suburra” είναι καταιγιστικός, αλλά έχει και στιγμές ηρεμίας και μετριοπάθειας πριν του αλλεπάλληλους πολέμους των συμμοριών. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, βουτηγμένοι στην αμαρτία ιερείς, αστυνομικοί ακέραιοι και αστυνομικοί που χρηματίζονται… Πάνω απ’ όλα και όλους τα ναρκωτικά. Ο καταλύτης για την ασταμάτητη ροή αίματος. Suburra, αρχαία γειτονιά της Ρώμης, όπου οι πατρίκιοι συγχρωτίζονταν με τους πληβείους και Ρώμη, η πρωτεύουσα της μαφίας.

Κάρλο Μπονίνι, Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, “Suburra”, μετάφραση Εφη Καλλιφατίδη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις