Η μέταλ σκηνή πετάει έξω τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Bruce Dickinson: "Οι ναζί δεν έχουν θέση στη μουσική κοινότητα που θέλω να ανήκω"

| 19/12/2017

Στις 8 Δεκέμβρη, οι Death Preacher μαζί με άλλα μέταλ συγκροτήματα έπαιζαν στο Βανκούβερ του Καναδά, όταν κάποιος από το κοινό έκανε τον χαιρετισμό των Ναζί κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η διοργάνωση,  Journeyman Productions, τον πέταξε αμέσως έξω, με τον υπεύθυνό της, Joey Hockin, να δηλώνει:«Κοντεύω τις 80 συναυλίες που διοργανώνω στο Vancouver και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια από τις συναυλίες μου. Δεν επιθυμώ οι εκδηλώσεις μου να συσχετιστούν με τέτοια πράγματα‘Ολοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους και υπάρχει και ελευθερία του λόγου, αλλά είναι δική μου η εκδήλωση και θέτω όρια λέγοντας, ‘όχι ναζιστές στις συναυλίες μου’. Τελεία και παύλα... Ήταν εντελώς άτοπο. Τα συγκροτήματα δεν είναι υποστηρικτές της ναζιστικής ιδεολογίας. Πήγαινε γυρεύοντας με το να κάνει κάτι τέτοιο».

Ο Bruce Dickinson, frontman των Iron Maiden παρενέβη άμεσα μέσω δήλωσής του στο CBC News: «είναι ανοησία. Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν έχουν καμία θέση στην όποια μουσική κοινότητα θέλω να ανήκωΠιστεύω πως αυτό που χρειάζονται κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ένα μάθημα ιστορίας, παρά ένα μάθημα άγνοιας, που καθώς φαίνεται παραλείπεται αρκετά συχνά». Και συνέχισε: «Άνθρωποι σε αυτή τη χώρα – παντού στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πατέρες και παππούδες, πολέμησαν και πέθαναν για να οικοδομηθεί ένας κόσμος όπου αυτό το πράγμα δεν θα συνεχίζεται».

Ο Joey Hockin μάλιστα, επεκτάθηκε και πέρα από τη συγκεκριμένη συναυλία, προτρέποντας όσους δουν παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, να αντιδράσουν. «Μην το αφήνετε απλώς να συμβαίνει. Γιατί όσο περισσότερο το αφήνουμε, τόσο θα μεγαλώνει σαν καρκίνος στις κοινωνίες μας.»

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα straightonmusic,  ανάλογο περιστατικό -και ίσως χειρότερο- είχε συμβεί με τον πρώην τραγουδιστή των Pantera, Phil Anselmo, ο οποίος σε συναυλία στην California πριν απο δύο χρόνια έκανε χαιρετισμό των Ναζί επάνω στη σκηνή, φωνάζοντας «White power», χειρονομία που καταγράφηκε σε βίντεο. Αρχικά, ο Αnselmo σχολίασε ότι αστειευόταν στο βίντεο, αργότερα όμως απολογήθηκε γι΄αυτό που έκανε λέγοντας ότι ήταν «απρεπές» και ζήτησε από τους θαυμαστές του να του δώσουν μια ακόμη ευκαιρία.

Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, πολλά μεγάλα ονόματα της metal σκηνής αποδοκίμασαν και αντέδρασαν σε αυτή του τη πράξη. Ο Rob Flynn των Machine Head δημοσίευσε 11λεπτο βίντεο στο οποίο τον χαρακτήριζε ως ρατσιστή και είπε πως δεν θα ξαναπαίξει τραγούδι των Pantera. O Scott Ian των Αnthrax προσκάλεσε τον Anselmo να κάνει μια δωρεά στον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Simon Wiesenthal Center, ως δείγμα της μετάνοιάς του.