Η μελωδική μποπ του Ambrose Akinmusire Quartet

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 18 Μαρτίου | Κεντρική Σκηνή | 20:30

| 15/03/2016

Γεννημένος στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ο τρομπετίστας και συνθέτης Ambrose Akinmusire σπούδασε στη Manhattan School of Music πριν πάει πίσω στο Λος Άντζελες, στο Ινστιτούτο της Τζαζ Thelonious Monk με καθηγητές σαν τον Wayne Shorter τον Herbie Hancock και τον Terence Blanchard. Τότε, πρώτευσε στον διεθνή διαγωνισμό που έγινε στο όνομα του θρυλικού πιανίστα, όπως επίσης, σε έναν ακόμη σημαντικό για σόλο τρομπέτα.

Πριν από όλα αυτά τα σπουδαία, ήταν ο γνωστός σαξοφωνίστας Steve Coleman που διείδε το ταλέντο του νεαρού τότε Akinmusire και τον προσέλαβε ως μέλος της μπάντας του, Five Elements, για την ευρωπαϊκή περιοδεία της.  Στη Νέα Υόρκη συγχρωτίζεται με πιανίστες όπως οι Aaron Parks, Vijay Iyer και Jason Moran, καθώς συμμετέχει σε πολλές συναυλίες μαζί τους. Κυκλοφορεί τον πρώτο δίσκο του το 2007, αλλά είναι η τελευταία δουλειά του, “The Imagined Savior is Far Easier to Paint” που ξεδιπλώνει όλες  τις δυνατότητές του. Δείχνει έναν τρομπετίστα και συνθέτη που δε διατάζει να πειραματιστεί με τις μελωδικές φόρμες, χωρίς να αφήνει κατά μέρος τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Γι’ αυτό και συνεργάζεται με τζαζ βοκαλίστες όπως η Becca Stevens, ο Γερμανός Theo Bleckmann και η doom-soul Cold Specks! Υπάρχουν, βέβαια, και οι υπόλοιποι συντελεστές του σεξτέτου με τον πιανίστα Sam Harris και τον μπασίστα Harish Raghavan που θα τους ακούσουμε στην εδώ συναυλία τους μαζί και τον Rodney Green στα κρουστά.

background_4

Αλλά ο Akinmusire πέρα από τις μουσικές του φόρμες , ενδιαφέρεται και για τους δικούς του ανθρώπους: στο “Rollcall For Those Absent”, μια παιδική φωνή κάνει προσκλητήριο ονομάτων των δολοφονηθέντων εγχρώμων από την κρατική, και μη, βία. Ο συνθέτης προσφέρει ένα μουσικό έργο που σίγουρα αντλεί από την παράδοση της τζαζ για την υπερβεί και να συνδέσει τον αυτοσχεδιασμό με  τα ύφη της μαύρης μουσικής αποτίοντας τον απαιτούμενο σεβασμό, αλλά με ριζοσπαστικές διαθέσεις. Καθόλου τυχαίο ότι χρησιμοποιεί σε ένα κομμάτι του το OSSO String Quartet (“Inflatedbyspinning”), ενώ σε μια συνέντευξή του είχε εκφράσει την εκτίμησή του για τον  Εσθονό συνθέτη Arvo Pärt και τον ιδιαίτερο τρόπο ανάπτυξης των κομματιών του. Στους τραγουδιστές που συνεργάζεται δίνει την ιδέα ενός μουσικούς θέματος με την ελευθερία να γράψουν ό,τι στίχους θέλουν προς ερμηνεία. Μεγάλο το ενδιαφέρον του είναι και για την Joni Mitchell, καθώς έχει εμπνευστεί από αυτήν. Όπως και για τον ράπερ Kendrick Lamar, στον πολύ καλό δίσκο του οποίου-“To Pimp a Butterfly”- παίζει στο τελευταίο μέρος. Μια ευρεία κλίμακα ηχοχρωμάτων εκφράζεται μέσα από το παίξιμο του Ambrose Akinmusire. Οι ζωντανές εμφανίσεις του αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

ambrose akinmusire

The Ambrose Akinmusire Quartet

Ambrose Akinmusire: τρομπέτα

Sam Harris: πιάνο

Harish Raghavan: μπάσο

Rodney Green: ντραμς

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

Κεντρική Σκηνή

18 Μαρτίου 2016 | 20:30

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: 15 – 18 – 28 €

Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 20 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €

Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.