Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto Festival στην Καβάλα

Φιλοξενούμενη από τον Φωτογραφικό Όμιλο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

| 05/02/2020

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας συνεχίζει το ταξίδι της στην Καβάλα φιλοξενούμενη από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός»

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας  φιλοξενούν για το μήνα Φεβρουάριο τη Νομαδική Βιβλιοθήκη στην Καβάλα.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη είναι μια δράση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας (MedPhoto Festival), κατά την οποία μια ολοένα και αυξανόμενη συλλογή φωτογραφικών βιβλίων ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και παραμένει σε κάθε τόπο, ώστε άνθρωποι, φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και συλλογικότητες εκτός Αθήνας να μπορούν να έρθουν σε επαφή με σημαντικά έργα της Φωτογραφίας.

Στην Καβάλα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός» είναι ο έκτος σταθμός της Νομαδικής Βιβλιοθήκης, μετά από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, τον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα, φιλοξενούμενη από τη Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και το φωτογραφικό κέντρο Stereosis στη Θεσσαλονίκη

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Μέσα από αυτή τη ματιά, βιώνουμε το κάθε φωτογραφικό βιβλίο όχι απλά ως «λεύκωμα» ή συλλογή από εικόνες, αλλά ως ενιαία αφήγηση και καλλιτεχνικό έργο που μας προτείνει μια θέαση στον κόσμο γύρω μας.

Η συλλογή αποτελείται μέχρι τώρα από 100 βιβλία, ενώ έχει αρχίσει ήδη να εμπλουτίζεται με πολύ περισσότερα έργα, τα οποία θα ακολουθήσουν και αυτά τη διαδρομή τους σε σταθμούς ανά την Ελλάδα: κλασικά έργα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Βιβλία που προέρχονται είτε από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οργανισμούς είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις καλλιτεχνών.

Με γνώμονα τη φωτογραφική/εικαστική εκπαίδευση του κοινού, την επιμόρφωση φωτογράφων, σπουδαστών και παντός ενδιαφερόμενου, η συλλογή έχει έναν νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Ταξιδεύει και παρουσιάζει τα βιβλία της ευρέως στο κοινό, όχι μόνο για να έρθει το κοινό σε επαφή και να δει τα έργα αυτά, αλλά και ως αφορμές για την δημιουργία συζητήσεων, σεμιναρίων ή workshop σε κάθε τόπο.  Με αυτή την έννοια, τον Φεβρουάριο,  δίνεται η ευκαιρία σε φωτογράφους, καλλιτέχνες, σπουδαστές, ανθρώπους που ενδιαφέρονται γενικότερα για την φωτογραφική αφήγηση, αλλά και εκπαιδευτικούς και μαθητές, να δουν από κοντά μεγάλα έργα της φωτογραφικής τέχνης, πάντα μέσα στον φιλόξενο χώρο του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

Info:

Έναρξη: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Πέμπτη,  Παρασκευή: 09:00 έως 15.30
Τρίτη, Τετάρτη:  13:00 έως 20:00

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του εγχειρήματος της Νομαδικής Βιβλιοθήκης έχει η ευγενική δωρεά εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και η χορηγία της Motor Oil χάρη στις οποίες γίνεται εφικτή η απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους των βιβλίων. Το Φεστιβάλ ευχαριστεί επίσης το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, τις εκδόσεις futura, Hatje Cantz, Lars Müller Publishers, ZONE BOOKS και VOID για τη συμβολή τους στη συγκρότηση της συλλογής.