Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto Festival στη Φιλιππιάδα

Εγκαίνια: 30.03.2019 | Πολυχώρος Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού

| 20/03/2019

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας συνεχίζει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό τη Φιλιππιάδα. Η συλλογή θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Ομάδα Κα.Δρω., όπου στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-παρουσίαση του εγχειρήματος.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto Festival, μια συλλογή από 100 και πλέον βιβλία, είναι η πρώτη μετακινούμενη δανειστική βιβλιοθήκη φωτογραφικών βιβλίων στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το ταξίδι της το Φεβρουάριο του 2018 και ήδη έχει παραχωρηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο. Στους 4 μήνες της παραμονής της στον κάθε σταθμό πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, διαλέξεις, επισκέψεις σχολείων και εργαστήρια με ενεργό εμπλοκή τοπικών φωτογραφικών ομάδων και πολιτιστικών φορέων.

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Το φωτογραφικό βιβλίο λειτουργεί ως συνεκτική αποτύπωση αντιλήψεων, γεγονότων, εποχών, ενώ εμπλέκοντας στη δημιουργία του φωτογράφους, επιμελητές, γραφίστες, εκδότες, τυπογράφους, συγγραφείς και γενικά ανθρώπους από πλήθος διαφορετικών πεδίων, αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Ταυτόχρονα, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στην ανάγνωση της εικόνας σε σχέση με μια έκθεση φωτογραφιών αναρτημένων στον τοίχο, λόγω της δομής του, της μονιμότητάς του, του υλικού του και του χαρακτήρα του ως ενός αντικειμένου/έργου τέχνης που απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή.

Με γνώμονα τη φωτογραφική/εικαστική εκπαίδευση του κοινού, την επιμόρφωση φωτογράφων, φοιτητών και παντός ενδιαφερόμενου, η συλλογή έχει έναν νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες πόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε φορείς που επιθυμούν τη συνεργασία όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φεστιβάλ βιβλίων, ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών. Πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου.

Στη διάρκεια της παραμονής των βιβλίων στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και παρουσιάσεις  με εισηγητές φωτογράφους και δασκάλους φωτογραφίας. Τα εργαστήρια θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Η συλλογή είναι ανοιχτή στο κοινό και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς, φωτογραφικές ομάδες, εκπαιδευτικά ιδρύματα από την ευρύτερη περιοχή να επικοινωνήσουν για να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους.

Info:

Εγκαίνια: 30.03.2019

Πολυχώρος Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού

[email protected]

www.medphoto.gr

.


.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και χορηγία της MOTOR OIL.

Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller, VOID, Futura, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης