Η Νύχτα της δολοφονίας του Πολκ

Κάθε Δευτέρα, ζούμε την ιστορία στο Μουσικό Καφενείο της Φειδίου

| 01/03/2015

Τον Μαΐο του 1948, εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, δολοφονείται ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για να καλύψει την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ποιος, πότε και γιατί τον σκότωσε παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστο.

Το πτώμα του βρέθηκε στον Θερμαϊκό Κόλπο, αναγνωρίστηκε, και πάνω του παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, το οποίο πλήρωσαν μάλλον αθώοι. Χαρακτηριστικό ότι ένας από τους δύο αντάρτες του ΔΣΕ που καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου, ήταν ήδη νεκρός όταν δολοφονήθηκε ο Πολκ. Ο τρίτος «υπεύθυνος», σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία», Γρηγόρης Στακτόπουλος, προσπαθούσε μέχρι και τον θάνατό του να αποδείξει ότι δεν ήταν ένοχος –προσπάθεια που συνέχισε η σύντροφός του, Θεοδώρα Ζησιμοπούλου – Στακτοπούλου, η οποία πέθανε πριν λίγες μέρες, μη έχοντας δικαιωθεί.

polk

Η Αγγελική Γκαλμπένη μάζεψε υλικό της εποχής, άκουσε πολλές ιστορίες και σκηνοθέτησε ένα ζωντανό σκηνικό μιας απόλυτα αληθινής ιστορίας, με χιούμορ και εξαιρετική ζωντανή μουσική από ρεμπέτικα, μεταφέροντάς μας, με επιτυχία, στη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Πολκ.

Συντελεστές:
παίζουν: Αυγουστίνος Κούμουλος, Άρης Αγάθος, Βερόνικα Δαβάκη
μουσικοί: Στράτος & Χρήστος Στρατηγόπουλος
φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης

κείμενο – σκηνοθεσία: Αγγελική Γκαλμπένη

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, έως 9/3,  ΣΤΙΣ 9μ.μ., στο Μουσικό Καφενείο της Φειδίου 2, ανάμεσα στην Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου, Τηλ. Κρατήσεων: 210-3300060

polk3

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση Πολκ, δείτε εδώ