Η παράδοση του πολιτισμού στους εργολάβους συνεχίζεται...

... μαζί με την απαξίωση - εργασιακή και επιστημονική - των αρχαιολόγων

| 12/10/2016

Σε παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και το τέλος της βάρδιας, που συνοδεύεται και από συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκονται σήμερα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, διαμαρτυρόμενοι για την – συνεχιζόμενη – παράδοση του αρχαιολογικού έργου στους εργολάβους, από το κράτος.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ συνεχίζει την παράδοση του Πολιτισμού στους εργολάβους που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι το έργο της ψηφιοποίησης, μεγάλο μέρος του οποίου δίνεται με διαγωνισμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο λόγος για τη β’ φάση του προγράμματος ψηφιακής καταλογογράφησης κινητών μνημειών που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ενώ στην α’ φάση το πρόγραμμα είχε τρέξει μέσω αυτεπιστασίας, στη β’ φάση η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ότι η πίτα του Πολιτισμού πρέπει να μοιραστεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Αυτή «η παραχώρηση ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου σε επιχειρήσεις πλήττει και τους έκτακτους αρχαιολόγους και τη δημόσια προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τη μια πλευρά, αν και προβλέπει τεράστια ποσά, δεν περιλαμβάνει ούτε καν υποτυπώδεις όρους προστασίας των εργαζομένων, όπως θα έπρεπε. Οι ανάδοχες εταιρείες του έργου εκβιάζουν στην ουσία τους συναδέλφους αρχαιολόγους ζητώντας τους να εργαστούν σαν εξωτερικοί συνεργάτες για 600 ευρώ ή  αυτασφάλιστοι ή ανασφάλιστοι, επιδιώκοντας να παρακάμψουν τα μισθολογικά κεκτημένα του κλάδου μας, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα σε αυτά. Από την άλλη, η επιλογή του προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις γίνεται χωρίς την υπόδειξη των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων, ακόμα και μέσω αγγελιών, παρακάμπτοντας την αρχαιολογική νομοθεσία και παραγκωνίζοντας τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, δηλαδή τις δημόσιες δομές διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι διαπιστώνουν, ότι τόσο το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων, «μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς που υπηρετούν τόσο οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, επιδιώκοντας διακαώς την απαξίωση και τον δραστικό περιορισμό των δημόσιων λειτουργιών, συγχρόνως με την αφαίμαξη των εργαζομένων, ενδιαφέρονται μονάχα για το παραγόμενο αποτέλεσμα και όχι για αυτούς που το παράγουν».

«Καθώς η Πολιτιστική Κληρονομιά και εμείς δεν θα γίνουμε βορά στους εργολάβους, καλούμε το ΥΠΠΟΑ και τη ΔΕΑΜ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε τον υπουργό Πολιτισμού, κύριο Μπαλτά, να λάβει δημόσια θέση επί του ζητήματος. Φέρει πολιτική ευθύνη αν απαξιωθεί το επάγγελμα του αρχαιολόγου και για την απαξίωση των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων».

Το χειρότερο, γι’ αυτή την επιλογή του υπουργείου είναι, ότι ο ΣΕΚΑ από τον περασμένο Αύγουστο εξέφρασε τις ανησυχίες του, τόσο για την «τύχη» του ίδιου του έργου, όσο και των εργαζομένων σε αυτό.

Συγκεκριμένα σημείωνε, ότι «η συλλογική προσπάθεια των 76 συμβασιούχων αρχαιολόγων που απασχολούνται στο Έργο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» αποτελεί, καταρχάς, μια σημαντική επιστημονική εργασία.

»Οι συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης και επιστημονική ακεραιότητα έχουν αναλάβει το απαιτητικό έργο της καταγραφής χιλιάδων, ακατάγραφων,  αδημοσίευτων, και στις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστων μέχρι σήμερα, κινητών μνημείων της αρχαίας κληρονομιάς μας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

»Σήμερα -και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα κονδύλια για τη συνέχιση του Έργου και την ένταξή του στα συνεχιζόμενα έργα (phasing) και στη συνέχεια στο νέο ΕΣΠΑ/ΣΕΣ- η προοπτική της ολοκλήρωσης του προγραμματισμού εργασιών, καθώς και της ανάδειξης και της αξιοποίησης του συλλογικού αυτού έργου γνωρίζει σημαντικούς κραδασμούς. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι οι 18 μήνες των συναδέλφων που εργάστηκαν στις καταγραφές ή οι 26 μήνες που συμπληρώθηκαν από τους αρχαιολόγους στην Ομάδα Κεντρικού Συντονισμού στη ΔΕΑΜΤΠΠΑ, ήταν πλήρεις προβλημάτων, με σημαντικότερα εκείνα των συνθηκών εργασίας, καθώς και του -σχεδόν μόνιμου- καθεστώτος αβεβαιότητας, γέννημα της χρονικής πίεσης και των ολιγόμηνων συμβάσεων και παρατάσεων που δόθηκαν και δίνονται στο Έργο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Σύλλογός μας έχει ήδη εκθέσει στο υπουργείο και στη ΔΕΑΜ τη θέση του για τον τρόπο πρόσληψης των αρχαιολόγων και το προβλεπόμενο καθεστώς εργασίας τους, καθώς και για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει η αρχαιολογία και το ανασκαφικό έργο.

Εν όψει της προετοιμασίας του «Υποέργου 2», το οποίο προβλέπει την 5μηνη ή 6μηνη εργασία συναδέλφων μας σε αναδόχους εταιρίες για ψηφιοποίηση ήδη καταγεγραμμένων κινητών μνημείων, και μπροστά σε προβλήματα που ήδη τρέχουν για το «Υποέργο 1», ο ΣΕΚΑ αιτείται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κρατικούς φορείς την υλοποίηση των ακόλουθων αιτημάτων:

  • Την ανανέωση των συμβάσεων και τη συνέχιση των καταγραφών για τα χιλιάδες ακατάγραφα κινητά μνημεία, που βρίσκονται στις αποθήκες Μουσείων και Εφορειών.
  • Τη σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας.
  • Την προσμέτρηση των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων στη μισθολογική εξέλιξη. Να γίνει διευκρινιστική εγκύκλιος, για όλα τα έργα, όπου θα δίνει οδηγία για σχετική μισθολογική αναγνώριση όλων των τίτλων που είναι συναφείς με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ.
  • Να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις της αρχικής προκήρυξης του έργου, που βγήκαν άγονες και έμειναν κενές.
  • Να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που προέκυψαν από παραίτηση εργαζόμενου, με την άμεση πρόσληψη του επόμενου επιτυχόντα στον πίνακα κατάταξης. Εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, τότε να επαναπροκηρυχθούν.
  • Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση μέρος του έργου σε ιδιώτες. Όλες οι εργασίες να γίνουν από προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΠΟΑ.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων».

Τελικά, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, αλλά παρέδωσαν την δεύτερη φάση στους εργολάβους…

Ψηφίσματα συμπαράστασης στους έκτακτους αρχαιολόγους εξέδωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.