Ένα παλιό σινεμά, ένα ταξίδι στο χρόνο & οι Χειμερινοί Κολυμβητές

Πήγαμε να δούμε τους Χ.Κ. σε έναν από τους παλιούς σινεμάδες στην Πατησίων

| 13/02/2016

Εδώ εις ToPeriodiko.GR δεν έχουμε κρύψει ουκ ολίγες φορές την συμπάθειά μας στο πρόσωπο των αειθαλών Χειμερινών Κολυμβητών. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές παρέες των τελευταίων δεκαετιών στην εγχώρια μουσική σκηνή με εξαιρετικούς μουσικούς (Μπακιρτζής, Σιγανίδης, Παπαδόπουλοι, Ρέλλος, Βόμβολος και άλλοι).

Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα τιμούσαμε και αυτή την πρόσφατη κάθοδό τους στην Αθήνα. Αυτή τη φορά μάλιστα υπήρχε και κάτι ακόμη που προξενούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι εμφανίσεις λαμβάνουν χώρα σε έναν παιλό αθηναϊκό κινηματογράφο της Αθήνας στην Πατησίων, το ΙΛΙΟΝ. Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία…

Κομμάτι των θεατρικών καθισμάτων είχε αφαιρεθεί στην πλατεία και τη θέση τους είχαν καταλάβει καρέκλες και τραπέζια καφενείου. Το υπόλοιπο σινεμά έμεινε το ίδιο οξύνοντας την -έτσι κι αλιώς- ρετρό / “παλιακή” αίσθηση. Μια αίσθηση που ταίριαξε και με την εισαγωγή της παράστασης, το “powerpoint” που είπε γελώντας ο Αργύρης όπου βρέθηκαν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πλούσια πορεία του συγκροτήματος. Ο κυρ Σταύρος Καρμανιώλας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Μυστακίδης, ο Τσιώλης και το “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, οι περιοδείες, τα ταξίδια, οι προσωπικές στιγμές, τα εξώφυλλα των δίσκων, οι πρώτες συναυλίες και άλλα πολλά σε μια αναδρομή επί της μεγάλης οθόνης της πορείας του συγκροτήματος, ξεκινώντας απ’ το τώρα και φθάνοντας στη 10ετία του 1960. Με τον Μπακιρτζή να σχολιάζει και να αφηγείται έχοντας καθίσει κάτω από τη σκηνή, σε ένα τραπέζι όπου βρίσκονταν “φίλοι του Αθηναίοι”.

Στη συνέχεια το γνωστό ταξίδι στις μουσικές των Χειμερινών και πάλι διανθισμένες με τα μπακιρτζήδικα αποφθέγματα, τις ιστορίες, το Στέλθ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και τους πιλότους του που γνωρίστηκαν, οι κομμουνίστριες φοιτήτριες στην Αυστραλία και η ερώτηση που παραμένει άγνωστο αν απαντήθηκε ποτέ, η επιτυχία του συγκροτήματος στην Άπω Ανατολή και άλλα πολλά.  Στο διάλειμμα και στο τέλος υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις επί της κινηματογραφικής οθόνης με σκηνές, εκτός και επί σκηνής, από τη συναυλία των Χ.Κ. στο ΠΕΡΟΚΕ, τον Φλεβάρη του 1987, από το βίντεο που τράβηξε ο Γιώργος Πανουσόπουλος και σκηνές από τη συναυλία τους με τον 99χρονο τότε Γιώργο Κατσαρό στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 1988,  που τράβηξαν ο Πάνος Καρκανεβάτος με τον Γ.Πανουσόπουλο.

Με αρκετά ευτράπελα στο συντονισμό μουσικής, εικόνας και πρόζας από τον Αργύρη που όλο θυμόταν και μια άλλη ιστορία μέσα στην ιστορία που είχε ξεκινήσει, κύλησε ευχάριστα η βραδιά. Μια όχι συνηθισμένη για το κοινό των μουσικών σκηνών (αφού άλλωστε έλαβε χώρο σε διαφορετικό τοπίο και πλαίσιο) αλλά σίγουρα άχαστη για τους “πιστούς”, για αυτούς που αγαπάνε όλο το πλαίσιο των Χειμερινών Κολυμβητών που είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από …μουσική.

[hr]

Παρακάτω ένα -όχι και τόσο μικρό- φωτορεπορτάζ από την μισοσκότεινη κινηματογραφική αίθουσα του ΙΛΙΟΝ (πατήστε πάνω στις εικόνες αν θέλετε μεγέθυνση)
και μια προσπάθεια γιουτιουμπικής αναπαράστασης των επιλογών των τραγουδιών που ακούσαμε (ή έστω μιας γεύσης της) :

[hr]

[hr]

Playlist

[hr]

Το αίμα του ροδιού (που με κυνηγάει)

[hr]

[hr]

Οι δακοκτόνοι (δολοφόνοι)

[hr]

[hr]

Τώρα που παντρεύεσαι (σου το λέω άλλη μια πως σ αγαπάω)

[hr]

[hr]

Όχι άλλα κλάματα όμορφες (και τραλαρό και τραλαρά)

[hr]

[hr]

Το πολλαπλό σου είδωλο (Ήρθες κι απόψε βιαστικά…)

[hr]

[hr]

Ο δρόμος (είναι φορτωμένος με ναπάλμ)

[hr]

[hr]

Καϊμακτσαλάν (άλλοι δεν έχουν να παν κι άλλοι τραβάν Καϊμακτσαλάν)

[hr]

[hr]

Το πέρασμά σου (Ήρθες εσύ μια άγιαν ώρα)

[hr]

[hr]

Η προσφυγιά (είναι καημός)

[hr]

[hr]

Ο Σίμος είναι δασικός
(του έγινε μετάθεση κι έληξε η θητεία κι εμείς ας την ξεχάσουμε τη μαύρη εξαετία)

[hr]

[hr]

Το στέλθ (οι γιάνκηδες την πέσανε της χερσονήσου του Αίμου)

[hr]

Αρτζεντίνα (αυτή η νύχτα μένει για αύριο ποιος ξέρει)

[hr]

[hr]

Η χαρά (τεχνοκράτες – τρομοκράτες…)

[hr]

[hr]

Εκδρομή (έλα οι δυο μας φώς μου να βρεθούμε)

[hr]

[hr]

Συχνάζεις στο μικρό καφέ ( έτσι που όσο κι αν θέλουμε ποτές δεν θα ιδωθούμε)

[hr]

[hr]

Από το πάρκο στη Μυροβόλο (το μηχανάκι γυαλίζει στον ήλιο)

[hr]

[br]

************

Πληροφορίες

ΙΛΙΟΝ Cinema + Stage

Πατησίων και Τροίας 34 (στάση Αγγελοπούλου),

5, 6, 7 και 12, 13, 14 του Φλεβάρη

Έναρξη: 21:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 13 € Θεατρικές Πλατεία , 10 € Θεατρικές Εξώστης, 8 € φοιτητικό / ανέργων

ΤΑΜΕΙΟ: 20 € θέση σε τραπέζι με κρασί / μπύρα , 15 € θεατρικές πλατεία, 12 € θεατρικές καρέκλες εξώστης

(Σημεία προπώλησης: Ticket House – ΙΛΙΟΝ plus – ΙΛΙΟΝ cinema + Stage)

Τηλ. Κρατήσεων – Πληροφορίες: 2108810602, 6949294781

[br]

Φωτογραφίες: Νεφέλη Πήττα