Η πειραματική μουσική απέναντι στο χάος της πανδημίας

Δεν είναι καθόλου καινούρια τούτη η στήλη. Έκανε την πορεία της για αρκετό καιρό, στο παρελθόν («Δίφωνο», «Jazz & Τζαζ») πέρασε στην διαθεσιμότητα και έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του φιλόξενου «Περιοδικού». Κυρίως νέες μουσικές θα παρουσιάζει αλλά δεν θα παραλείπει να μεταφέρει δημιουργικές προτάσεις από το κυρίως ρεύμα της δισκογραφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η συνοπτική αλλά ουσιαστική παρουσίαση των καλλιτεχνικών προϊόντων.
Από τις σημαντικές φιγούρες της Χιλιανής ηλεκτρονικής μουσικής, η DJ και παραγωγός Kamila Govorçin κυκλοφορεί το “Anima” σε ύφος που προσομοιάζει στην σκηνή των 90’s με την διερεύνηση υπνωτικών ήχων. Ηλεκτρικά κύματα πάνε και έρχονται, επαναλαμβάνονται διαρκώς ενώ πολύβουα drones λειτουργούν ως υπόβαθρο. Καθόλου τυχαία η επιλογή της να ζήσει μακριά από το άστυ στην όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Τούτων δοθέντων, η δημιουργία της KG συγκροτείται εκ χαοτικών ηχοτοπίων όπου η προσομοίωση των στοιχείων της φύσης μέσω ελεκτρόνικς είναι κάτι παραπάνω από φανερή.
https://clanglabel.bandcamp.com/album/anima
Η Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra αποτελούμενη από δεκαέξι μέλη –στην συντριπτική τους πλειοψηφία Νορβηγοί – έχει ένα άλμπουμ με τον ευφάνταστο τίτλο “If You Listen Carefully The Music Is Yours”, καθώς συνδυάζει, απολαυστικά, μπλουζ, μπι –μποπ, free Jazz ακόμη και το ύφος της Sun Ra Arkestra, του Charles Mingus και του Coltrane εποχής “Africa/Brass” (1961). Ηχογραφημένο στο International Jazz Festival του Molde έχει τρεις ντράμερ –του Gard Nilssen συμπεριλαμβανομένου –τρεις ακουστικούς μπασίστες (Ingebrigt Håker Flaten) και δέκα πνευστούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων σαξοφωνίστες (Kjetil Møster, Maciej Obara).
https://gardnilssensupersonicorchestra.bandcamp.com/album/if-you-listen-carefully-the-music-is-yours
Με κλασική Ευρωπαϊκή κουλτούρα ο Renaud Gabriel Pion εκφράζεται καλλιτεχνικά ως HINTERWELT ενώ στο τελευταίο του άλμπουμ “In Silico” συγκεντρώνει δημιουργικά ήχους αγγλικού ροκ, μπαρόκ, μη συγκερασμένης μουσικής και παραδοσιακών μελωδιών απ’ το Ιράν, την Ινδία και την Τουρκία. Σαμπλς, lo-fi ηλεκτρόνικα, μπάσο κλαρινέτο, τρομπέτα, φλάουτο και πλήκτρα, με τα κρουστά να στηρίζουν συχνά την ενορχήστρωση τούτης της πολύ ιδιαίτερα αρτίστικης παραγωγής ένθα ο αυτοσχεδιασμός λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα γραμμένα και περισσότερο συμβατά, μέρη.
https://hinterwelt.bandcamp.com/album/in-silico
Με τέσσερα ήδη άλμπουμ στο ενεργητικό της η συνθέτρια και πιανίστρια Angelina Yershova, απ’ το Καζακστάν, μόνιμη πλέον κάτοικος Ρώμης κυκλοφορεί το “Piano Mirage” που όπως γράφει και ο τίτλος κυριαρχεί το πιάνο. Με κλασικές σπουδές, η ωραία μουσικός συνεργάζεται σε ορισμένα κομμάτια με το βιολιστή Manfred Croci σε ένα χωρίς προσδιορισμούς μουσικό ύφος που ερωτοτροπεί με το New Age χωρίς να καταλήγει κλισέ· μερικά blue περάσματα, ελάχιστα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα της, ηλεκτρονικά drones, και η αίσθηση πως μερικές συνθέσεις ακούγονται ως συμφωνίες «τσέπης».
https://www.facebook.com/AngelinaYershova.composer/
Από την Βιέννη ο κρουστός Kœnig η, κατά κόσμο Lukas König, χρησιμοποιεί, στο δίσκο του, “Messing” ειδικά μικρόφωνα σε μια μεταμορφωμένη σε στούντιο παλιά αποθήκη ενώ παίζει πρωτίστως με ένα πιατίνι από ντραμς, με πολλές αντηχήσεις! Επί πλέον μεταλλικοί ήχοι από modular συνθετητές όπως επίσης και σκληρές industrial ρυθμικές πατέντες συν τρία ραπαρίσματα κοινωνικού περιεχομένου συνθέτουν ένα ιδιόμορφο μινιμαλίστικο, abstrait ηχητικό πεδίο, διανθισμένο από groove ρυθμούς. Ο König πειραματίζεται με λιτά μέσα όμως επιτυγχάνει ένα ολοκληρωμένο ηχητικά αποτέλεσμα.
https://ventil-records.bandcamp.com/album/messing
Το απίθανο ταξίδι των Βερολινέζων zeitkratzer στην παγκόσμια μουσική συνεχίζεται με τις διασκευές ή, μάλλον, ανακατασκευές σκληρών τζαζ και μπλουζ κομματιών. Φόρος τιμής ο δίσκος τους, “The Shape Of Jazz To Come”, σε σειρά από σπουδαίους μουσικούς του είδους, από την Sweet Emma Barrett έως τον Muhal Richard Abrams. Ούτως η παρέα του πιανίστα και οργανωτή Reinhold Friedl συνεργάζεται με την Σουηδή ερμηνεύτρια Mariam Wallentin ενώ μαζί αποδομούν με άνεση μέτρα και αρμονίες προς επίτευξη των ριζοσπαστικών στόχων τους. Γραμμένο λάιβ σε φεστιβάλ στην Πολωνία, το άλμπουμ αποκαλύπτει ατονάλ πτυχές, θορυβώδη ακούσματα, ηθελημένες παραφωνίες, όργανα που «κλαίνε» αλλά και έξοχα ρυθμικά περάσματα υπονομευμένα από ειρωνικές εκτελέσεις και συνεχείς αυτοσχεδιασμούς.
https://zeitkratzer.bandcamp.com/album/the-shape-of-jazz-to-come
Από το Ουϊσκόνσιν των ΗΠΑ οι Bell Monks λειτουργούν μαζί πάνω από 15 χρόνια έχοντας κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους ο τελευταίος των οποίων τιτλοφορείται “The Sun Will Find You”. Ως κουϊντέτο με υπεύθυνο τον βαρύτονο τραγουδιστή και συν -συνθέτη Jeff Herriott ακολουθούν τα βήματα μιας ψυχεδελικής post –americana με τα πλήκτρα, τον moog συνθετητή, την ηλεκτρική και την slide κιθάρα συν το ακουστικό μπάσο να συμπληρώνουν ουσιαστικά μια εικόνα που παραπέμπει στις λυρικές μπαλάντες του Neil Young και εν γένει εκείνης την σκηνής που ομνύει στην φύση και στην απλότητα της ζωής και των συνθέσεων. Όντας η μουσική των Bell Monks ενδοσκοπική προσφέρει στιγμές καθαρής ακρόασης.
https://clanglabel.bandcamp.com/album/the-sun-will-find-you
Το δεύτερο άλμπουμ των Inventions, ήγουν των Matthew Robert Cooper (Eluvium) και Mark T. Smith (Explosions in the Sky) προχωρά παρά πέρα τις αισθητικές επιλογές της προηγούμενης συνεργασίας τους και ούτως το “Continuous Portrait” λειτουργεί σε μια θαυμαστή και παράξενη ύπνωση τελετουργικής μελαγχολίας. Μελωδική αρτ ποπ ενορχηστρωμένη με διάφορα έγχορδα και αρκετά σαμπλς φυσικών ήχων (τιτιβίσματα, ριπές αέρα, φωνές δρόμου κ.α.). Ο τρόπος δόμησης και γενικώς η παραγωγή θυμίζει Real World στούντιο με το ελεγειακό και αμπιεντικό ύφος να κυριαρχεί και στις εννιά συνθέσεις του LP.
https://www.temporaryresidence.com/collections/shop/products/trr346
Από την Σαουδική Αραβία η Bana Haffar άφησε την καταπιεστική πατρίδα της για την Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ όπου πλέον ζει και εργάζεται . Σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο για να περάσει στο βιολί και από εκεί, πριν λίγα χρόνια, στους συνθετητές. Στο “Genera”, ζωντανά ηχογραφημένο στις Βρυξέλλες, χρησιμοποιεί μια σειρά από modular συνθεζάιζερς πλαισιωμένους με field recordings, κασετόφωνα ή μικρόφωνα. Η Haffar επιδιώκει την «διάλυση» παραδοσιακών μουσικών μορφών ενώ εξερευνά την επανασύνθεση τους, ούτως ώστε ανατολίτικες μελωδίες να επιπλέουν ως θραύσματα στον ωκεανό των ηλεκτρονικών ήχων.
https://banahaffarreleases.bandcamp.com/releases
Το “Bioaccumulation”, ένα εννοιολογικό άλμπουμ για την μόλυνση του περιβάλλοντος, δημιουργήθηκε από τον Καλιφορνέζο sound artist Ian Wellman και περιέχει πλήθος από field recordings.Υπάρχουν λούπες, φωνές από δρυοκολάπτες και άλλα είδη πουλιών, επίσης ήχοι από ανέμους και ρυάκια. Τούτων δοθέντων ο Wellman δουλεύει με την μέθοδο των bioacoustics συνδυάζοντας ήχους της φύσης, στην Σιέρα Νεβάδα, με digital συνθετητές –drones, κύματα, ηλεκτρονικά εφέ –σε πυκνές δομές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τα field recordings προορίζονται για να διαπιστώσουμε τον αναπόφευκτο όγκο ηχορύπανσης με τον οποίων εμείς οι άνθρωποι μολύνουμε την φύση.
https://room40.bandcamp.com/album/bioaccumulation
Με το “Slowly Dismantling” ο, εκ Λος Άντζελες προερχόμενος μουσικός και ακτιβιστής της LGBTQ+ κοινότητας, Yann Novak, δημιουργεί μια σειρά από πυκνά ηχητικά πεδία στα πλαίσια του ατμοσφαιρικού άμπιεντ με την πρόθεση να αποκωδικοποιήσει το παρελθόν ώστε να νοηματοδοτήσει το μέλλον. Στο εξώφυλλο του δίσκου τα αποκαΐδια του ξενοδοχείου Washington –στο Μάντισον του Ουϊσκόνσιν -έδρα της εν λόγω κοινότητας που πυρπολήθηκε ύστερα από 30 χρόνια λειτουργίας. Τα ηχητικά drones του YN, εν είδει ηχητικής μπάντας του θλιβερού συμβάντος, ακούγονται σκοτεινά και χαώδη σχολιάζοντας έτσι την όλη κατάσταση των σεξουαλικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.
https://room40.bandcamp.com/album/slowly-dismantling
Οι Still Und Dunkel, εξ Ελβετίας, αποτελούν μουσικό όχημα του visual artist Christoph Brünggel, του σκηνοθέτη Benny Jaberg και του media artist Pascal Arnold. Το ντεμπούτο τους “Abandoned” περιέχει δέκα συνθέσεις ειδικά φτιαγμένες για τις οπτικό-ακουστικές περφόρμανς του τρίο και εμπνέεται από εγκαταλελειμμένες επίγειες και υπόγειες περιοχές που με την πάροδο του χρόνου έχουν υποστεί ερημοποίηση. Πλήθος από field recordings των εν λόγω τοποθεσιών ένθα συνδυάζονται με θορυβώδη ηχητικά κύματα και drones υποστηριγμένα από υφέρποντα μπάσα έτσι ώστε η όλη αίσθηση της μουσικής να ταιριάζει γάντι ως το σάουντρακ μια μελλοντικής δυστοπίας που απειλεί τα μεγαλεπήβολα έργα των ανθρώπων.
https://hallowground.bandcamp.com/album/still-und-dunkel-abandoned
“Viaje” («Ταξίδι»), τιτλοδοτείται το πρώτο σόλο άλμπουμ του Ελβετού κρουστού Roland Bucher όντας το αποτέλεσμα δέκα χρόνων δουλειάς πάνω σε ένα όργανο θορύβου κατασκευασμένο από τον ίδιο. Ο Bucher που χρημάτισε ντράμερ σε διάφορες σκληρές μπάντες, συναρμόζει την φυσικότητα της πράξης του αυτοσχεδιασμού με την γραμμένη σύνθεση μαζί με αντικείμενα καθημερινής χρήσης στα σαμπλς που παίζει. Η συσκευή του μουσικού περιλαμβάνει τα πιο πάνω αντικείμενα που κινούνται πάνω σε ένα μεγάλο τζάμι ενώ αναπαράγουν διαφόρων ειδών ήχους σκηνοθετώντας ούτως δυναμικά ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα.
https://hallowground.bandcamp.com/album/roland-bucher-viaje
Ξεκίνησε απ’ το συγκρότημα των πολλά υποσχόμενων Emeralds για να ακολουθήσει προσωπική καριέρα με αρκετά άλμπουμ. Ο ηλεκτρονικός μουσικός Steve Hauschildt ηχογραφεί για την Ghostly International τον δεύτερο του δίσκο “Nonlin” και σε αντίθεση με το προηγούμενο λειτουργεί με λιτό και περισσότερο ατμοσφαιρικό τρόπο. Ακολουθεί, βέβαια, τα μονοπάτια της ψυχεδελικής noise μουσικής ενώ χρησιμοποιεί συνθετητές, κομπιούτερς, και digital επεξεργασία. Κλάσματα κρουστών, συχνότητες, ενίοτε βιολιά, χαλαρό άμπιεντ techno, λυρικές μελωδικές γραμμές και δυσαρμονίες. Ηχογραφημένο σε διάφορα μέρη -Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Λος Άντζελες και Τυφλίδα (Γεωργία) –μεταφέρει σαφώς ψήγματα κουλτούρας των εν λόγω τόπων.
https://ghostly.com/products/nonlin
Η συνεργασία του Φιλανδού μουσικού και ηλεκτρονικού Vladislav Delay (Sasu Ripatti) με τους βετεράνους του dub, Sly Dunbar (κρουστά) και Robbie Shakespeare (μπάσο) έφερε τον πρώτο στο Κίγκστον της Τζαμάικα ένθα ο δυναμικός ρυθμικός τομέας του ντουέτο διανθίστηκε με ελεκτρόνικς, φωνές και ντόπια field recordings. Με αυτά τα δεδομένα το “500-Push–Up” αποτελεί φόρο τιμής ακριβώς στο πνεύμα του dub, με τον Delay να πειραματίζεται στο μιξάρισμα και στο editing και γενικώς στην όλη παραγωγή ώστε το αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπη δουλειά μακριά από τα γνωστά κλισέ του είδους που άλλοτε κατέκλυζαν την τότε ποπ σκηνή.
https://vladislavdelay.bandcamp.com/track/514
Απίθανος αυτός ο Αμερικανός μουσικός, ονόματι Stuart Hyatt ή αλλιώς Field Works, που κυκλοφορεί ένα άλμπουμ με βασική ηχητική πηγή τις νυχτερίδες και μάλιστα απ’ το υπό εξαφάνιση είδος της πολιτείας Ιντιάνα! Πρώτη φορά δίσκος ο με τέτοιο συνθετικό υλικό το “Ultrasonic” συσπειρώνει πολλούς και ενδιαφέροντες μουσικούς όπως, οι Eluvium, Machinefabriek, Noveller,Taylor Deupree, Christina Vantzou για να ονομάσουμε μερικούς μεταξύ των 15 συμμετοχών. Φυσικά ο καθένας τους φέρνει τα δικά του μέσα έκφρασης τα οποία αποτελούνται, κυρίως, από ηλεκτρονικά, λούπες, πλήκτρα και συνθετητές έτσι ώστε να δημιουργούν ηλεκτρονικά αμπιεντικά περιβάλλοντα αλλά και ατμοσφαιρική ποπ.
https://www.temporaryresidence.com/products/trr342
Επηρεασμένος από τον συγγραφέα και φιλόσοφο Maurice Blanchot ο Ιρανός μουσικός Siavash Amini δημιουργεί ένα άλμπουμ αφιερωμένο στην νύχτα. Ούτως, το “Sera” φιλοδοξεί να ντύσει ηχητικά τους συμβολισμούς που μεταφέρει το σκοτάδι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά με την βοήθεια βιολιού και ηλεκτρικού ακουστικού μπάσου. Οι μουσικές φόρμες ακούγονται αέρινες, περιρρέουσες, σε διαρκή κίνηση με επιρροές από άμπιεντ και μίνιμαλ. Θα λέγαμε πως ο Amini αντιστέκεται στην νύχτα τροφοδοτώντας τον ύπνο με όνειρα γεμάτα λυρισμό και σασπένς.
https://room40.bandcamp.com/album/serus
Την πρώτη δουλειά για την Constellation υπογράφει ο Καναδός εκ Μόντρεαλ sound artist T. Gowdy ενώ πειραματίζεται με τους Nova Pro 100 Light και Sound Mind Machine –γνωστά εργαλεία προσωπικής ύπνωσης –με βάση τους ήχους που έρχονται στο μυαλό κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Με αυτά τα δεδομένα το “Therapy With Colour” αποτελεί προϊόν μη συνειδητής δημιουργίας, μια κατά κάποιον τρόπο, ουδέτερη και συνάμα, εκ μέρους του μουσικού, άλογη έκφραση. Ο μετρονομικός χαρακτήρας των κομματιών κυριαρχεί, το ίδιο και τα βίαια ηλεκτρονικά εφέ και οι ρυθμοί που τα συγκροτούν.
http://cstrecords.com/products/t-gowdy-therapy-with-colour/
Το Γαλλικό ντουέτο των Xavier Charles (κλαρινέτο) και Bertrand Gauguet (άλτο σαξόφωνο), παίζουν μαζί εδώ και αρκετά χρόνια και το “Spectre” αποτελεί απόσταγμα της πειραματικής δουλειάς τους. Περιέχει έξι αυτοσχεδιαστικά κομμάτια ηχογραφημένα με ειδικές τεχνικές όπου είτε χρησιμοποιούν ένα και μόνο μικρόφωνο είτε πολλά τοποθετημένα σε διαφορετικές αποστάσεις μέσα στο στούντιο. Οι παίκτες άλλοτε μένουν σταθεροί και άλλοτε κινούνται μέσα στον χώρο ενώ πολλά μουσικά διαστήματα συνδέονται μόνο με την αναπνοή. Συνήθως τα ηχοτοπία μεταβάλλονται αργά και ατονικά για να εισάγουν το κοινό σε στοχαστικά ακούσματα.
https://akousis.bandcamp.com/releases
Στο “City Size Tone Part 2”, ο Δανός κιθαρίστας, σάμπλερ και συνθέτης electroacoustics, Jørgen Teller προσφέρει το δεύτερο μέρος μιας τριπλής σουίτα ένθα αποτίει φόρο τιμής στους αρχαίους συνθετητές, στις διάφορες αρμονικές, στον «μοντερνισμό» των 50’s αλλά και στον σπουδαίο Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen. Field recordings αστικών περιοχών αλλά και ανοιχτών οριζόντων, δυναμικά drones, τροποποιημένες ηλεκτρικές κιθάρες, επιπλέον βραχέα κύματα ραδιοφώνου μέσω συνθετητών μαζί με τον περίφημο Korg D-X911. Ο Jørgen κάνει τα tunings και την σύνθεση κατά την διάρκεια δημιουργίας του έργου χωρίς να τα περνά πρώτα απ’ το σόφτγουερ του λαπτοπ.
https://clanglabel.bandcamp.com/album/city-size-tone-pt-2