Η ποινικοποίηση της απέργιας των εκπαιδευτικών θα ηττηθεί

| 21/02/2022
Ως δίωξη του απεργιακου δικαιώματος εκλαμβάνεται από συλλόγους εκπαιδευτικών, η απόφαση του Υπουργείου που ενόσω διαρκεί η νόμιμη απεργία τους, στέλνει εμπιστευτικά έγγραφα με στόχο την δίωξη 114 διευθυντών που ασκούν το παραπάνω δικαίωμα τους, στα πλαίσια των αποφάσεων των συλλόγων τους, ενάντια στην αξιολόγηση. Έγγραφα τα οποία τους ενημερώνουν ότι τιμωρούνται με παγωμα της υπηρεσιακής και μισθολογικής τους εξέλιξης.
Ο νόμος 4823/2021 προσπαθεί με την εισαγωγή της αποκαλούμενης “αξιολόγησης” του εκπαιδευτικού έργου, να κατηγοριοποιήσει τα δημόσια σχολεία, να τα μετατρέψει σε εξεταστικά, ανταγωνιστικά κάτεργα,  να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο σχολείο προς όφελος ιδιωτικών Σχολών (τύπου Ελληνική Αγωγή του κ. Α. Γεωργιάδη ή eduact ΜΚΟ ρομποτικής χρηματοδοτούμενη από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Ελλάδα), να μετατρέψει τη γνώση από απελευθερωτική δύναμη σε δύναμη υποταγής στις εξουσίες,  με σκοταδιστικό και αναχρονιστικό περιεχόμενο (βλέπε ΜΚΟ όπως η Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής) και φυσικά να ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Σε αυτή την λογική, 21 πρωτοβάθμια σωματεία καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σημερα Δευτέρα 21 Φλεβάρη να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στην Διεύθυνση Α΄Αθήνας, Χίου 16-18, στάση Μεταξουργείο, στις 2.00μ.μ. όπου θα γίνει η επίδοση 20 τέτοιων εγγράφων σε διευθυντές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Ο Αριστοτέλης”
Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η απεργία δεν τιμωρείται! Νικά! Κάτω τα χέρια σας από τις/τους απεργούς! Η χουντικού τύπου ποινικοποποίηση της απεργίας δε θα περάσει! Καμιά κύρωση, καμιά ποινή σε όσες/ους αγωνίζονται ενάντια στην αξιολόγηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου! Τα χουντόχαρτα Κόπτση Κεραμέως θα ακυρωθούν! 

Παράνομο το Υπουργείο και τα έγγραφα που στέλνει στους/στις απεργούς δ/ντες-ντριες-προϊσταμένες-ους!

Δευτέρα 21/2 παράσταση στην Α’ Διεύθυνση στις 14:00 (με 1-3 ώρες διευκολυντική στάση εργασίας), μαζί με τους απεργούς διωκόμενους/ες όπου καλούνται να παραλάβουν τα χουντόχαρτα Κόπτση Κεραμέως για να δηλώσουμε «Είμαστε όλοι απεργοί!» Καλούμε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ της Α’ Αθήνας να συμμετέχουν 

Σε μια απονενοημένη προσπάθεια να ξεμπερδεύει με τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην Απεργία Αποχή, το Υπουργείο προχώρησε σε μια πρωτοφανή πράξη αυταρχισμού, απολυταρχίας και δεσποτισμού, παράνομη πράξη ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος. Δεν μας κάνει εντύπωση. Αφού οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν έπιασαν μέχρι τώρα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Αυτή τη φορά με έγγραφα που στάλθηκαν απευθείας προς τους συναδέλφους-ισσες διευθυντ(ρι)ες-προϊσταμένες-ους που μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων των αντίστοιχων σχολείων συμμετέχουν καθολικά στην Απεργία-Αποχή που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και δεν ανάρτησαν αξιολόγηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ, εκπαιδευτικούς που έμπρακτα δηλώνουν την αντίστασή τους στα σχέδια  της κυβέρνησης.  

Τα έγγραφα αυτά κάνουν λόγο για εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4823/21 και για «αποφάσεις» που αφορούν το πάγωμα των ΜΚ και της υπηρεσιακής εξέλιξης. 

Ως σωματείο δηλώνουμε κατ’ αρχήν τα παρακάτω:

Το υπουργείο μας κήρυξε Πόλεμο! Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία καθώς και κάθε σωματείο σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να στηρίξει έμπρακτα τους απεργούς που διώκονται γιατί απέργησαν! Καλούμε τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΑΔΕΔΥ και κάθε συνδικάτο σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, την Ομοσπονδία γονέων, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς που δίνουν μάχη για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου ενάντια στην προσπάθεια αντιδραστικής μετάλλαξής του. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό και κάθε εργαζόμενο απ’ άκρη σε άκρη της χώρας να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που διώκονται γιατί απέργησαν, γιατί αρνήθηκαν να αναρτήσουν στις αξιολογοπλατφόρμες του ΙΕΠ, στις πλατφόρμες κατηγοριοποίησης, υποχρηματοδότησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Είμαστε υπερήφανοι για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας και τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς πανελλαδικά που δε διάλεξαν τον δρόμο της υποταγής, που σεβάστηκαν τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο. 

Υπενθυμίζουμε στο ΥΠΑΙΘ, τον Κόπτση και την Κεραμέως παρ’ όλο που το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι:

Τα σωματεία μας έχουμε νόμιμα προκηρύξει απεργία-αποχή, με τις ενέργειές μας ήδη δημοσιευμένες προς όλους, η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά τα μέλη μας για να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια σχετιζόμενη με την αξιολόγηση.

Με βάση αυτό, η μη ανάρτηση αποτίμησης και προγραμματισμού αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των διευθυντών/ντριών, προϊσταμένων! 

Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί! Με αγώνες και με αίμα εργατικό έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα και προστατεύεται. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυθαιρεσίες μπορούν να σταθούν πάνω από τα δικαιώματα και το Σύνταγμα. Ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία που για να κηρυχτεί παράνομη πρέπει υποχρεωτικά το κράτος – εργοδότης να προσφύγει στα δικαστήρια κι αυτά να την κηρύξουν παράνομη! Χρειάζονται ακόμα, έστω και για τα μάτια του κόσμου οι δικαστικές αποφάσεις και δεν αρκούν «οι εντολές των βασιλιάδων». 

Θα  υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποφασιστικά, συντονισμένα και αταλάνευτα και δεν θα τους επιτρέψουμε να ακουμπήσουν  κανέναν/καμία εκπαιδευτικό που δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση, γιατί αντιδρά στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, με όποιον τρόπο και με όποιο ρόλο (διευθυντές/ντριες – προϊσταμένους/ες, συντονιστές/ριες ομάδων δράσης, συλλόγους διδασκόντων)  ακόμα και αν δεν καλύπτεται με απεργία αποχή από το σωματείο τους. 

Τα σωματεία μας θα σηκώσουν όλο το βάρος της συνδικαλιστικής νομικής και οικονομικής στήριξης των απεργών. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν τέτοιες ακραίες αυθαιρεσίες -σημειώνουμε ότι υπάρχει το θετικό προηγούμενο δεδικασμένο όπου απορρίφθηκαν στα δικαστήρια αντίστοιχες κυρώσεις από τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση στο δημόσιο.

Η αυθαιρεσία, η παρανομία, ο δεσποτισμός, και ο αυταρχισμός της Κεραμέως και του Κόπτση στα σχολεία, αποδεικνύει ένα και μοναδικό πράγμα: Αποτελεί ζήτημα ζωής για τον κόσμο της εκπαίδευσης να αποτρέψει το ολέθριο κι αποτρόπαιο σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ! Αυτοί που τολμούν κι απειλούν τόσο ξεδιάντροπα, που θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένα ανθρωπάκια που θα φοβούνται και τον ίσκιο τους, μετατρέπουν τον χώρο εργασίας μας σε κάτεργο διοικητικής αυθαιρεσίας, διευθυντικής επιβολής και παντελούς έλλειψης δημοκρατίας όπου θα κυριαρχεί ο κανιβαλισμός, ο ανταγωνισμός, η κατηγοριοποίηση σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των μαθητριών/των μας. 

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!

Το μήνυμά μας είναι καθαρό: Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά! Κανείς να μην τολμήσει να αμφισβητήσει το δικαίωμα στην απεργία! Το ζήτημα αυτό ξεπερνάει τα όρια των σχολείων μας και της εκπαίδευσης. Είναι αιτία πολέμου για όλο το εργατικό κίνημα και ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει μ΄ αυτό. Οφείλει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο να πάρει θέση. 

Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν τώρα: σε κήρυξη Απεργίας Αποχής για να στηρίξουν τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και των απεργών, σε πολιτικές αποφάσεις καταγγελίας της κυβερνητικής επίθεσης στο απεργιακό δικαίωμα, να δηλώσουν ότι θα μπουν μπροστά και  θα υπερασπίσουν κάθε συνάδελφο/ισσα που δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση, με όποιο τρόπο και με όποιο ρόλο, και να ξεκαθαρίσει ότι κάθε ενέργεια εναντίον συναδέλφων/ισσων θα λογιστεί και θα αντιμετωπιστεί συλλογικά ως ενέργεια ενάντια στο εκπαιδευτικό και το συνδικαλιστικό κίνημα. Να δηλώσουν πλήρη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική στήριξη των σωματείων και των εκπαιδευτικών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνουμε:

-Δευτέρα 21/2 παράσταση στην Α’ Διεύθυνση στις 14:00 μαζί με τους απεργούς διωκόμενους/ες όπου καλούνται να παραλάβουν τα χουντόχαρτα Κόπτση Κεραμέως για να δηλώσουμε Είμαστε όλοι απεργοί! Καλούμε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ της Α’ Αθήνας να συμμετέχουν 

-Πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη όλων των διευθυντ(ρι)ων/προϊσταμένων με όλα τα σωματεία και δικηγόρους για συζήτηση πάνω στη νομική κάλυψη του θέματος

-Συνέντευξη τύπου

-Έκδοση αφίσας και υλικού προπαγάνδας

-Ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών

-Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ και αίτημα συνάντησης με Κόπτση

-Κείμενα στήριξης από τα σχολεία του συλλόγου μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»