Θα είναι για πάντα η χορωδία του Κόκκινου Στρατού...
Η Ρωσία θρηνεί την απώλεια της θρυλικής καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Αλεξαντρόφ

Είναι από τις τραγωδίες που δεν αφορούν μόνο σε μία χώρα. Το αεροπλάνο TU-154 του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας που συνετρίβη σήμερα το πρωί στην Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Σότσι, παρασέρνοντας στον θάνατο το σύνολο των επιβαινόντων του, 92 ανθρώπους, αποτέλεσε και το τέλος για 64 καλλιτέχνες, μέλη της θρυλικής ορχήστρας και χορωδίας Αλεξαντρόφ, διάσημης σε όλο τον κόσμο ως χορωδίας του Κόκκινου Στρατού.
Αναμεσά τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Βαλέρι Χαλίλοφ
Επίσης, δημοσιογράφοι και αξιωματικοί. Και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα. Γνωστή ως δόκτωρ Λίζα. Μια δυναμική εθελόντρια γιατρός για όποιον χρειαζόταν βοήθεια, από τους άστεγους των ρωσικών μητροπόλεων, μέχρι τα παιδιά της Συρίας. Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικεφαλής αρχικά μιας οργάνωσης για βοήθεια προς τους καρκινοπαθείς, η οποία άπλωσε την δράση της στην καταπολέμηση των συνεπειών της φτώχειας και του πολέμου.
Ολος αυτός ο κόσμος πετούσε προς την ρωσική στρατιωτική βάση του Χμέιμιμ της Συρίας για τις γιορτές.
Δεν έφτασαν ποτέ.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανασυρθεί από τα παγωμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας μόλις 10 πτώματα. Αυτό σημαίνει ότι έπεται πολύ δουλειά για τις αιτίες της καταστροφής. Ας κρατηθεί η παλαιότητα του αεροπλάνου, αλλά και οι επίσημες διαβεβαιώσεις για την συντήρησή του.
Για τον ρωσικό λαό, αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου στους οποίους έχουν αποτυπωθεί για πάντα οι αξεπέραστες μελωδίες των τραγουδιών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αλλά και των ρωσικών λαϊκών τραγουδιών από τις φωνές αυτής της φοβερής καλλιτεχνικής κολλεκτίβας, η σημερινή απώλεια είναι ακόμη πιο αβάσταχτη.
Ο σολίστ της κολλεκτίβας, Βαντίμ Ανάνιεφ, επρόκειτο να πετάξει μαζί με τους συντρόφους του σήμερα, αλλά έκτακτη οικογενειακή υποχρέωση τον κράτησε πίσω. «Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβη. Μάλλον πρέπει να περάσει καιρός. Δεν το πίστεψα και δεν το πιστεύω μέχρι τώρα» λέει συντετριμμένος. Πρόσθεσε ότι στο αεροπλάνο βρίσκονταν κυρίως οι χορωδοί.
Ο πιανίστας, Ντενίς Ματσούγιεφ, εκτιμά ότι η κολλεκτίβα Αλεξαντρόφ ήταν η «κάρτα γνωριμίας» της ρωσικής κουλτούρας. Για τον επικεφαλής του τμήματος πολιτισμού της Μόσχας, Αλεξάντρ Κιμπόφσκι, πρόκειται για «τρομερή απώλεια, το μέγεθος της οποίας μένει να μάθουμε…».
Από τις τελευταίες εμφανίσεις της κολλεκτίβας ήταν τον περασμένο Νοέμβρη, στο θέατρο Μπολσόι, σε συναυλία προς τιμήν των 71 χρόνων από την Μάχη της Μόσχας.
Συμμετείχε επίσης στην δράση «Αγκίτ-τρένο – Στρατιά της Νίκης» (σσ. τρένο της αγκιτάτσιας), η οποία έλαβε χώρα στο εσωτερικό του ρωσικού στρατού με αφορμή τα 71 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Μια από τις στιγμές αυτής της δράσης ήταν η κοινή συναυλία της κολλεκτίβας, μαζί με άλλα καλλιτεχνικά σχήματα, στις πλατφόρμες του σιδηροδρομικού σταθμού του Βλαντιβοστόκ, σε ένα τρίωρο πρόγραμμα με πενήντα τραγούδια της Νίκης.
Το ότι τον περασμένο Μάρτη η Εσθονία αρνήθηκε την είσοδο στην κολλεκτίβα για συναυλίες, όχι μόνο είναι εύλογο, αλλά σίγουρα αποτελεί και τίτλο τιμής της τελευταίας.
Η 90χρονη κολλεκτίβα αποτελεί επίσημο καλλιτεχνικό σχήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Θεωρείται μία από τις καλύτερες ανδρικές χορωδίες του κόσμου. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της έλαβε χώρα στην Μόσχα, τον Οκτώβρη του 1928, αποτελούμενη μόλις από 12 καλλιτέχνες. Το 1937 μετρούσε ήδη 247 μέλη, ενώ, την περίοδο του Πατριωτικού Πολέμου έδωσε πάνω από 1.500 συναυλίες στα πιο απίθανα και επικίνδυνα σημεία του μετώπου.
Το 1978, στα 50χρονά της, της δόθηκε ο τίτλος της ακαδημαϊκής ορχήστρας, τον οποίο και διατήρησε και μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.
Ηταν η χορωδία που τραγούδησε για πρώτη φορά το εμβληματικό τραγούδι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, «Ιερός Πόλεμος».