Η Σαπφώ δάκρυσε στην Μυτιλήνη

Το φασιστικό πογκρόμ ενάντια στους πρόσφυγες, το υπόβαθρο και μια νοσηρή επιστολή

| 24/04/2018

«Κάψτε τους ζωντανούς» ούρλιαζαν οι ναζί εκτοξεύοντας φωτοβολίδες και κροτίδες πάνω στα κεφάλια γυναικόπαιδων προσφύγων στο πογκρόμ που έστησαν την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην Μυτιλήνη. Λίγα 24ωρα μετά την καταδίκη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου από το δικαστήριο επειδή χαρακτήρισε φασίστες… τους φασίστες και με την συμπλήρωση τριών χρόνων από την σκανδαλωδώς ατέρμονη δίκη της «Χρυσής Αυγής».

To κλίμα μύριζε μπαρούτι από τις 8 το βράδυ, όταν όλη η γκάμα των φασιστοειδών – ναζί, «αγανακτισμένοι πολίτες», εθνοζόμπι, «νοικοκυραίοι», «μαγαζάτορες», μιλιταριστές και οι φίλοι τους, ντόπιοι αλλά όχι μόνο – αφού παρακολούθησαν «την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατεία Σαπφούς χώρο» (σσ. σύμφωνα με την πάντα κομψή περιγραφή της ΕΡΤ) και αφού έβγαλαν τα «αποκριάτικα» ενός δήθεν «συλλαλητηρίου» για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, επιτέθηκαν στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν επί μέρες στην πλατεία, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, για τον αποκλεισμό τους στο νησί και για την «οδυσσειακή» διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, με στόχο να τους λιντσάρουν.

Από εκείνη την ώρα μέχρι και το ξημέρωμα, η πλατεία και η προκυμαία είχε μετατραπεί σε πεδίο καταισχύνης για το κράτος, την κυβέρνηση, τους φασίστες, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, τον διαβόητο δυτικό πολιτισμό. Οι άνδρες πρόσφυγες, φτιάχνοντας ανθρώπινες αλυσίδες προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα γυναικόπαιδα από την ναζιστική βία, ενώ η αστυνομία, αντί να τσακίσει εξαρχής τα μονοκύτταρα δίποδα, επί ώρες… έβλεπε τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες, τις πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα να πετούν και να πέφτουν πάνω στις κουβέρτες παιδιών, απλά παραταγμένοι ανάμεσα στους ναζί και τους πρόσφυγες – λες και ήταν κοπάδια χουλιγκάνων – και ρίχνοντας κατά διαστήματα χημικά.

Εκ τους αποτελέσματος προκύπτει, πως τα ΜΑΤ – ή, καλύτερα, οι εντολείς τους – αποφάσισαν να τελειώσουν την ιστορία με τα ναζίδια τα ξημερώματα, μόνο και μόνο για να προχωρήσουν στην εκκένωση της πλατείας από τους πρόσφυγες… τα ίδια! Να κάνουν δηλαδή αυτό που ήθελαν οι ναζί και οι φίλοι τους και μάλιστα με έναν τρόπο που ακόμη και οι φασίστες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν: Η αστυνομία συνέλαβε όλους τους ενήλικες πρόσφυγες – και τους 120 δηλαδή – και τους οδήγησε στα κρατητήρια, μαζί με τα προσφυγόπουλα, τα οποία τυπικά δεν συνελήφθησαν, αλλά πού να πήγαιναν δίχως τους γονείς τους; Μαζί και δύο αλληλέγγυους που «τόλμησαν» να πάνε να προστατεύσουν γυναικόπαιδα από την φασιστική βία.

Περίπου 30 δεν μπόρεσε να τους συλλάβει αμέσως γιατί νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι. Θα έρθει και η σειρά τους.

Οι κατηγορίες; «Κατάληψη δημόσιου χώρου» και «απείθεια»!

Συλλήψεις φασιστών; Καμία.

Γιατί άλλωστε να συλληφθούν; Κατέλαβαν δημόσιο χώρο, ή ήταν απειθείς; Απλά μια «διαμαρτυρία», λιγουλάκι με «εριστικό» τρόπο έκαναν. Ούτε καν φωτιά δεν έπιασαν τα μωρά από τις φωτοβολίδες που έριχναν πάνω τους…

Λιντσάρισμα και πογκρόμ είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκλωβιστούν σε άθλια στρατόπεδα, δίχως στοιχειώδεις υποδομές ανθρώπινης διαβίωσης, τσαλαπατώντας και ρίχνοντας στα σκουπίδια κάθε διεθνή σύμβαση για τα προσφυγικά και εν γενεί ανθρώπινα δικαιώματα, όπως, άλλωστε, προειδοποιούσαν οι πάντες, ακόμη και εκείνος, ο χειραγωγούμενος ΟΗΕ.

Μια συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε με χέρια και με πόδια και για την οποία πανηγύρισε κι από πάνω, με τον Τσίπρα να δηλώνει βαρύγδουπα, ότι «τα αποτελέσματα της Συνόδου (σσ. η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2016 με την συμμετοχή της Τουρκίας που οδήγησε στην εν λόγω συμφωνία) δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά».

Μόνο ένα κυρ Τσίπρα μας; Ολόκληρη παρέλαση! Σαν αυτές με τους δαυλούς που κάνουν τα φασιστοτάγματα εφόδου.

Αλλά το εξόφθαλμο ξέπλυμα του φασιστικού πογκρόμ το έκανε ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Γράφει, μεταξύ άλλων: «Μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το ΚΥΤ Μόριας, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης (…)».

Αυτά γράφει ο δήμαρχος ως άλλος παπα – Γρηγόρης στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη, που δεν άφησε τους πρόσφυγες να μπουν στο χωριό γιατί θα «έφερναν χολέρα».

«Απροστάτευτοι πολίτες» λοιπόν εκείνοι που ήθελαν να κάψουν γυναικόπαιδα.

Και κάπως έτσι η βαρβαρότητα, γίνεται η «κανονικότητα» της ανανεωμένης καπιταλιστικής επέλασης στην ανθρωπιά. Και μόνη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι, η ταξική αλληλεγγύη.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.