Η Τουρκία εξέλεξε τον πρώτο της κομμουνιστή δήμαρχο

Η πόλη Ντερσίμ απέκτησε κομμουνιστή δήμαρχο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας

| 02/04/2019

Νίκη του υποψηφίου του ΤΚΡ Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου στην κοινότητα Ντερσίμ δείχνουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ στο Ντερσίμ, γνωστός ήδη ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος».

Στη διάρκεια της θητείας του απέκτησε φήμη για το συνεταιριστικό αγροτικό μοντέλο παραγωγή φασολιών, ρεβυθιών και μελιού. Σε αυτό το συνεταιριστικό παραγωγικό πρότυπο, ο δήμος παρείχε διάφορες εγγυήσεις, όπως και σπόρους ή πετρέλαιο. Επιπλέον, ο δήμος επί ημερών του έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας.

Με την ιστορική αυτή νίκη, το Ντερσίμ γίνεται η πρώτη πόλη που θα διοικηθεί από κομμουνιστή δήμαρχο στην ιστορία του τουρκικού κράτους. Το ποσοστό του Ματσογλού ανέρχεται 32,41% επί 57.000 περίπου ψηφισάντων, σε μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 86 χιλιάδες. Μετά τον υποψήφιο του TKP ακολουθεί το κουρδικό HDP, το κεμαλικό CHP και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν, με ποσοστά 27,97%, 20,95% και 14,76% αντίστοιχα.

Το Ντερσίμ είναι σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΤUIK) ως η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τη μόρφωση των κατοίκων και το ποσοστό όσων διαβάζουν βιβλία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, επικεφαλής του ΤΚΡ Κωνσταντινούπουλης έγραψε λιτά στα ΜΚΔ:
«Ο πρώτος κομμουνιστικός δήμος της Τουρκίας:
Το Ντερσίμ! Το ΤΚΡ κερδίζει το Ντερσίμ

Πηγή: sol.org.tr