Η Τυχαία Σύλληψη Ενός Άνεργου Ηθοποιού

Την Πέμπτη 19/6 η δίκη των δύο ηθοποιών που συνελήφθησαν εν ώρα πρόβας

| 17/06/2014

Ένα από τα άρθρα που εμφανίστηκαν στο Περιοδικό την πρώτη μέρα που βγήκε στον αέρα ήταν για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Όπως και πολύ κόσμος που συμμετέχει στις δράσεις του, έτσι κι εμείς θεωρούμε ότι είναι από αυτές τις πολιτιστικές-πολιτικές πρωτοβουλίες που μας δείχνουν δρόμους για το πώς η τέχνη σήμερα μπορεί πράγματι να μας αφορά και να δένεται με την καθημερινότητα, τις προσδοκίες, τις ιδέες και τη συμμετοχή του καθένα. 

Σε δύο μέρες, την Πέμπτη 19 Ιουνίου, δύο άνθρωποι, άνεργοι ηθοποιοί, που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή του Εμπρός δικάζονται, επειδή θέλησαν να κάνουν πρόβα!!! Δικάζονται επειδή θέλησαν να υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους της πόλης μας. Δικάζονται επειδή τόλμησαν να επιμείνουν στο να μη θεωρείται “θέατρο” μόνο η σκηνή του κάθε επιχειρηματία με τις υπερπαραγωγές. Και δικάζονται για να μπορούμε να εκφράζουμε όλοι τις καλλιτεχνικές -και όχι μόνο- ανησυχίες μας.  Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Εμπρός. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί τους, δίνονται στοιχεία επικοινωνίας. Ας είμαστε όλοι και όλες στα δικαστήρια, μας χρειάζεται η πόλη και η τέχνη της…

εμπρος δικη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου δικάζονται στο Α΄ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας οι ηθοποιοί Βασίλης Σπυρόπουλος και Δημήτρης Δρόσος, που συνελήφθησαν στις 30 Οκτωβρίου στον χώρο του Θεάτρου Εμπρός την ώρα που έκαναν πρόβα. Μετά από 24ωρη κράτηση με την αυτόφωρη διαδικασία, παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις κατηγορίες της παραβίασης «σφραγίδων, διατάραξης οικιακής ειρήνης και κατ’ εξακολούθηση κατάληψης δημοσίου κτιρίου». Αυτή η αδιανόητη σύλληψη αποτελεί κορύφωση της επίθεσης της Πολιτείας σε ένα χώρο που τα τρία τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πυρήνα εναλλακτικής πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης για το κέντρο της Αθήνας, και μάλιστα μέσα στην καρδιά της κρίσης.

Από το Νοέμβριο του 2011, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία, λειτουργεί ως καλλιτεχνικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος. Με πολιτιστική και κοινωνική δράση, σύνδεση με τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και με άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, καθώς και με ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, λειτουργεί ως πυρήνας καλλιτεχνικής δημιουργίας και πειραματισμού, αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτικού ακτιβισμού, αντίθετα σε κάθε λογική εμπορευματοποίησης και αποκλεισμού, ως κοινό αγαθό για τη γειτονιά και την πόλη.

Στα πρόσωπα των δύο ηθοποιών δικάζεται το ίδιο το Εμπρός, η υπεράσπιση του οποίου είναι σημαντική σε μια εποχή που το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο ή μάλλον απρόθυμο να στηρίξει υλικά τον πολιτισμό και τη δημιουργία κοινωνικών δομών.

Ήδη έχουν υπογραφεί δηλώσεις υποστήριξης και έχουν σταλεί επιστολές και δηλώσεις συμπαράστασης προς το ΕΜΠΡΟΣ από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες, πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες, πολλούς φορείς και άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (αναλυτικά: http://embrostheater.blogspot.gr/2013/10/blog-post_31.html και http://www.gopetition.com/petitions/support-embros-society-and-culture-under-threat-in-greece.html)

Καθώς την Κυριακή 15 Ιουνίου στις 19.00 η Ανοιχτή Συνέλευση του Εμπρός είναι αφιερωμένη στη δίκη, καλούμε τις καλλιτεχνικές ομάδες, τις συλλογικότητες, τους φορείς και τα άτομα που έχουν συμμετάσχει στο Εμπρός κι έχουν παρουσιάσει το έργο τους στο χώρο αυτόν, να συμμετάσχουν στη συνέλευση αλλά και να παρίστανται τη μέρα της δίκης στο δικαστήριο. Η υποστήριξη όλων μας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του εγχειρήματος του ΕΜΠΡΟΣ αλλά και για την υπεράσπισπιση των δύο συλληφθέντων ηθοποιών.

Ανοιχτή Συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός

Contactswww.embros.gr | mail. embrostheater0@gmail.com | Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή |
(τηλ. επικοινωνίας για τη δίκη: 6970 992262)

Πληροφορίες για τις δράσεις του Εμπρός
Websitewww.embros.gr
Bloghttp://embros-theater.blogspot.gr/
Vimeohttp://vimeo.com/embrostheater
Facebook: https://www.facebook.com/embrostheater2
http://tinyurl.com/lwmekqb
Twitter: https://twitter.com/EmbrosTheater