Η ΥΕΝΕΔ σε …ολική επαναφορά

Στις οθόνες στρατιωτικοποίηση, στους εργαζόμενους πειθαρχικά...για να ξεχνιόμαστε

| 07/03/2017

Κάτι δεν πάει πολύ καλά στην νέα κρατική ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ μετά το «μαύρο». Στην ΕΡΤ της οποίας η επαναλειτουργία προκάλεσε πανηγυρισμούς και γέννησε προσδοκίες. Στην ΕΡΤ που, υπό νέα διοίκηση, διατυμπάνισε ότι θα προσπαθήσει τουλάχιστον να αφήσει πίσω της τον παλιό κακό εαυτό της, προ «μαύρου» και να κρατήσει κάτι από την ζωντάνια και την επαφή με τον κόσμο που είχε κατά τη διάρκεια των αγώνων κατά του «μαύρου».

Τα δύο πιο πρόσφατα «δείγματα γραφής» (γιατί δεν είναι τα μοναδικά και όπως φαίνεται δεν θα είναι ούτε τα τελευταία) είναι η επανέναρξη της περίφημης εκπομπής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Θέλει Αρετή και Τόλμη» αλλά και η σύνταξη πειθαρχικής αναφοράς κατά εργαζομένου της ΕΡΤ 3 ο οποίος εκτός αέρα «τόλμησε» να αμφισβητήσει έντονα την επιχειρηματολογία που λίγο νωρίτερα είχε διατυπώσει on air ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης.

Ως προς τη δεύτερη περίπτωση, ο υπάλληλος τόλμησε να πει, εκτός αέρα, στον Π. Καρβούνη πως αυτά που έλεγε ήταν γελοιότητες. Γιατί ο κ. Καρβούνης χωρίς κανέναν αντίλογο προέτρεπε on air τους πολίτες να μην λένε τους δανειστές τοκογλύφους και άλλα παρόμοια. Το χειρότερο, δε, είναι ότι η πειθαρχική αναφορά σε βάρος του γίνεται στη βάση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι εργαζόμενοι οφείλουν να συμπεριφέρονται προς κάθε Προϊστάμενο, υφιστάμενο…ευπρεπώς και γενικώς κατά τρόπο που δεν θα προσβάλλει την επιχειρηματική και κοινωνική εικόνα και φήμη της ΕΡΤ Α.Ε». Εκτιμώντας, μεταξύ άλλων προφανώς, ότι η ύπαρξη διαφωνίας με τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καρβούνης (γιατί δεν έγινε προσωπική επίθεση κατά του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα) δεν αποτελεί ευπρεπή συμπεριφορά και συγκαταλέγοντάς τον σε προϊστάμενο (υποθέτουμε όχι υφιστάμενο του υπαλλήλου).

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποιου είδους επίσημη τοποθέτηση από τη διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και από τους πολιτικούς προϊσταμένους και την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως επίσης να υπάρξει κάποιου είδους επίσημη επιχειρηματολογία, και πάλι από τη Διοίκηση της ΕΡΤ, τους πολιτικούς της προϊσταμένους και την κυβέρνηση, ή μάλλον καλύτερα την μεγαλύτερη συνιστώσα του κυβερνώντος συνασπισμού, για το τι εξυπηρετεί η επαναφορά στις οθόνες της εκπομπής των ενόπλων δυνάμεων, μιας εκπομπής που προφανώς προπαγανδίζει τη δράση και το ρόλο τους, καλλιεργεί κλίμα ανοχής και ταυτόχρονα θαυμασμού στη στρατιωτική λογική και συμπεριφορά και δίνει βήμα στην προώθηση τέτοιου είδους αντιλήψεων και ως προς τις επιλογές επίλυσης όντως σοβαρών πολιτικών  – διπλωματικών θεμάτων.

Σε μια περίοδο που η διεθνής και περιφερειακή συγκυρία κάθε άλλο παρά ήρεμη και ειρηνική είναι, που οι σχέσεις με την γείτονα Τουρκία κινούνται σε εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες εξαιτίας κατά κύριο λόγο της προκλητικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας με κίνητρα, σε μεγάλο βαθμό, εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει και του δημοψηφίσματος για το σουλτανάτο του Ερντογάν τον Απρίλιο, η εκπομπή έρχεται να προστεθεί σε μια μάλλον συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλείται εκτός συνόρων, συντηρείται, όμως, και με δηλώσεις  του αρμόδιου, για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, υπουργού.

Η διοίκηση της ΕΡΤ, οι πολιτικοί της προϊστάμενοι τι ακριβώς πιστεύουν για την αναβίωση της ΥΕΝΕΔ;  Και κυρίως, έχουν εικόνα ή άποψη για το πώς μπορεί αυτή η αναβίωση να λειτουργήσει και σε ποιο επίπεδο;

Σε μια χώρα που χειμάζεται από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, όπου όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει νιώθοντας ότι δεν έχει καμία ελπίδα,  οι ανώδυνες για το σύστημα «ενέσεις εθνικού φρονήματος» την ώρα που η πλειοψηφία εξευτελίζεται στην ανθρώπινη υπόστασή της είναι «ανάσες» μεν για τους ιθύνοντες και τον καπιταλισμό, είναι, ίσως,  διασκεδαστική «διέξοδος» για ορισμένους «πορωμένους», αλλά πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνο «παιχνίδι» που βλάπτει και το «εθνικό συμφέρον», που διατείνονται ότι υπερασπίζουν διαφόρων ειδών θερμοκεφάλοι.  Πλείστα άλλωστε τα σχετικά ιστορικά παραδείγματα στον πολύπαθο τούτο τόπο.

 

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.